Lieky in gesprek met Jan Krams Zondag 2 januari 2022

Ik heb nu een gesprek met Jan Krams.

 

  1. Mijn eerste vraag is  Wie is Jan Krams.

Antwoord: Jan Krams is een sportieve altijd actief geweest Nederlandse man van 61 jaar geboren en opgegroeid in Amsterdam. Sinds twee jaar gescheiden, vader van een zoon van 31 en een dochter van 35 jaar en opa van twee kleindochters van 10 en 6 jaar

 

  1. Wat is jou overkomen Jan?

 

Antwoord:ik heb een zwaar herseninfarct gehad aan de rechterkant van mijn hersenen

2 a.  In het ziekenhuis kreeg je te horen, dat je waarschijnlijk de rest van je leven in een elektrische rolstoel zou moeten zitten.

Hoe is dat zo gegaan?

Antwoord: dat  is niet rechtstreeks aan mij verteld, maar aan mijn  toenmalige vrouw en kinderen

 

  1. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.

Antwoord: ja ik heb gerevalideerd in Reade in Amsterdam

 

4 . Hoe ga jij hiermee om?

Antwoord: ik ben mijn hele leven eigenlijk op zoek geweest naar uitdagingen. Zowel op professioneel als op sportief gebied. Het overwinnen van wat mij overkomen is. Zie ik als mijn grootste uitdaging tot nog toe.

 

5 . Waar heb jij de meeste moeite mee?

Antwoord: dat ik mijn hobby’s niet meer kan doen. ( hardlopen en autorijles geven) en dat ik weggepest ben op mijn werk en het uwv daar niets aan gedaan heeft.

6.Toen ben je onbetaald vrijwilligers werk gaan doen als taalcoach. Aan wie?Aan “nieuwe” Nederlanders( asielzoekers)

 

  1. je deed ook aan muziek zelfs met 1 hand en 1 been. Welk muziekinstrument speel je? Gaat het goed?

Antwoord: ik deed niet aan muziek, maar heb het altijd willen doen, maar het was er nooit van gekomen. Ik speel nu drums en dat gaat heel goed. Ik heb reeds een aantal keren opgetreden. Ik heb dan ook een hele goede drumleraar hoor!

 

  1. Je hebt een boekje over je eigen ervaringen geschreven

Het heet. “ een nieuw begin, verder leven na een beroerte”

Hoe ziet je boek eruit, is het een dik boek

en waar kunnen de mensen je boek bestellen?

Antwoord: het is een dun boekje( slechts 80 pagina’s)en is geen literair hoogstandje! Het is eigenlijk bedoeld voor lotgenoten en/of hun familie. Het is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

 

  1. Zijn er positieve kanten die in jouw leven met NAH plaatsvinden?

Antwoord: Ik leg makkelijk contact en ben emphatischer geworden richting mensen met een handicap. Verder ben ik zelf veel relaxter geworden

9 . Hoe is het nu met je?

Antwoord: goed. Ik kan eigenlijk alles doen wat ik zelf wil en in het tempo dat ik zelf wil. Verder ben ik begonnen met een nieuwe revalidatietherapie en die begint langzaam resultaat te laten zien!   Daarnaast heb ik sinds 1 jaar weer een relatie en wel met mijn eerste vriendinnetje van 46 jaar geleden. Die ik via het radioprogramma adres onbekend. Weer teruggevonden heb.

 

  1. Tot slot; Heb je een tip voor mensen zonder NAH?

Antwoord: bedenk dat het ons allemaal kan overkomen en de persoon die het wel heeft. Heeft er zelf ook niet om gevraagd. Als je iemand met nah wilt helpen. Geweldig, maar vraag even of de persoon in kwestie het zelf ook wil. En luister naar wat hij/zij vraagt of zegt!

 

Dan wil ik je hartelijk danken voor dit gesprek.

Dag Jan.

Antwoord:

Dag Lieky

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *