Column Frans – Beeldende Therapie Zondag 2 januari 2022

BEELDENDE THERAPIE IS HELEND VOOR MENSEN MET NAH

Bij behandelcentrum Boogh Amersfoort kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hiervoor terecht. Zelf kunstwerken creëren, kleien, schilderen of boetseren, onder begeleiding van  therapeute Colette Taks. Beeldende therapie  is goed voor de verwerking van de breuk in de levenslijn. Een breuk waar heel wat veranderingen bij komen kijken waar je mee om moet leren gaan.

Taks legt uit dat door kunstwerken te maken, mensen hun gevoelens leren te uiten. Hierdoor kunnen ze ook accepteren wat er is gebeurd. “Ik help cliënten om te gaan met hun gevoelens zodat zij ze een plek kunnen geven. Wanneer je dat niet kan ben je afgesloten van je omgeving en de rest van de wereld. Alsof je niet meer meedoet. En: Jezelf uitdrukken is ook je verbinden met een ander.”

Tijdens de therapie wordt er niet gepraat, zodat je je beter kunt concentreren. Ná de opdrachten wordt er wel gesproken over wat je hebt ervaren en wat het met je heeft gedaan. Taks krijgt dan verbazend veel van mensen te horen hoe leuk ze beeldende therapie eigenlijk vinden: “De meeste mensen hebben eerst weerstand. Ze zeggen dan dat ze eigenlijk niet kunnen schilderen. Maar het hoeft allemaal niet mooi te zijn; het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt. Dat je iets over jezelf vertelt, dat je je uit.”

Als beeldend therapeut observeert Taks hoe mensen aan het werk zijn, omdat dat iets zegt over wat er in hen omgaat. Hoe werkt iemand met zijn materiaal, welke kleuren kies je uit?  “Soms valt het me heel erg op dat ze gespannen aan het werk gaan of hun adem inhouden. Dat ze om zich heen kijken en zich afvragen  of ze het wel goed doen.” . Ze zegt dan dat het gaat om het gevoel dat je krijgt met dit werk.

Taks ziet het als zingeving voor haarzelf  dat ze iets kan betekenen voor een ander. “Mensen komen  dicht bij zichzelf, ze worden zelfverzekerder, ontdekken nieuwe dingen en durven langzaam weer vooruit te kijken. Ze komen lekkerder in hun vel te zitten.”

Ikzelf, Frans Regtien, heb ook een cursus van haar gevolgd.  Ook ik gaf aanvankelijk aan dat ik zelf vond dat ik er niet veel van bakte, maar dat was dus volgens haar totaal onbelangrijk. Ik heb de Sterrennacht van Vincent van Gogh nagemaakt (overigens niet eens zo slecht vond ik zelf). En ik heb 4 keer een landschap geschilderd  dat in de lente, zomer, herfst en winter  werd afgebeeld.

Taks hoopt nog een tijd bij Boogh te kunnen blijven én hoopt dat er meerdere beeldend therapeuten daar  zullen komen. Daarnaast wil ze in de verdere toekomst ook graag in een eigen praktijk aan de slag gaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *