Jaaroverzicht van Frans – Zondag 26 december 2021

Het Nieuwsoverzicht van zondag 26 december voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, dit is Frans Regtien.

Om te beginnen het actuele nieuws over COVID 19 en in het bijzonder de omikronvariant die razendsnel om zich heen grijpt. Nederland is weer helemaal in lockdown, om tijd te rekken zodat zoveel mogelijk mensen een boosterprik kunnen halen, die echt belangrijk is. Als je die onverhoopt nog niet hebt gekregen, zorg dan dat zo snel mogelijk gebeurt. Mijn vrouw en ik hebben hem afgelopen donderdag gehaald.

Een paar weken geleden werd de documentaireprijs voor de beste podcast van de publieke omroep NPO/NTR uitgereikt.  Die ging naar een bijdrage over Niet Aangeboren Hersenletsel.
Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma.Wij gaan die podcast binnenkort ook uitzenden, zo is de bedoeling.
Het blijkt dat veel professionals in de zorg  graag willen weten hoe ze mensen met NAH en hun naasten beter kunnen ondersteunen in de thuissituatie. Maar liefst 1440 mensen logden op 25 november  live in op een zogeheten Webinar : ‘NAH: thuis begint het pas”Jaarlijks worden in Nederland circa 140.000 mensen getroffen door een hersenletsel. Om ze goed te kunnen ondersteunen moeten professionals inzicht in de gevolgen hebben en ook kennis over hoe ze daarmee om kunnen gaan. gaan. In het Webinar gaven zowel ervaringsdeskundigen als professionals, gespecialiseerd in NAH, vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring inzicht in de gevolgen van NAH in iemands leven. Uit de reacties bleek dat dit enorm gewaardeerd werd.

Begin vorige maand zijn de repetities begonnen voor een theatervoorstelling van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Spel, beweging, stemgebruik en hoe maak je van jouw verhaal theater,  het komt allemaal aan bod. De repetities zijn nu in volle gang, Theater Rotterdam vindt dit een mooi project, de educatie-afdeling heeft meegedacht met het vinden van gastdocenten en ze bekijken in december een aantal voorstellingen  in de Rotterdamse schouwburg. Die  zijn allemaal gemaakt vanuit persoonlijke verhalen van mensen. Hersenletsel.nl ondersteunt het project. In mei 2022 staat de eerste voorstelling van het stuk Hersenkronkels in het Theater Rotterdam, Schouwburg 25, gepland, als hij doorgaat uiteraard. 

Frans Regtien

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *