Column Frans – Prikkelarme bioscoop & Fragment Bond Film – Zondag 19 december 2021

PRIKKELARM NAAR DE BIOS

Mensen met niet aangeboren hersenletsel willen graag wel eens naar de bioscoop bijvoorbeeld om naar een kerstfilm te kijken. Maar nu is dat behelpen voor ze. Het kabinet kondigde zaterdag nieuwe maatregelen af. De bioscopen gaan voorlopig helemaal dicht. NAH-ers hebben , als ze toch naar de film willen,  in zijn algemeenheid last van problemen met licht en geluid. De overheid heeft enkele maatregelen genomen. Geen achtergrondmuziek in de foyer, soms worden films niet omgeroepen via een microfoon maar persoonlijk aangekondigd. De films beginnen vaak zonder reclame. En er zijn oordoppen beschikbaar.

Een verhaal uit de praktijk. “Nu zit ik met oordoppen en zonnebril in de bioscoop, dat is gewoon heel gek. Maar als vader wil ik daar weleens heen met mijn zoon. Ik heb ook een koptelefoon met noise cancelling die het geluid van buiten wegfiltert. Als het echt stil moet zijn, doe ik soms de oordoppen in en tegelijk de koptelefoon opSteeds zoek ik naar balans, rust en regelmaat, ook in deze coronaperiode”. Dat zegt Danny Laponder op de website Verder Met Hersenletsel.

Er zijn speciale bioscopen voor prikkelarme voorstellingen of gelegenheden waar je prikkelarm naar de film kunt gaan. Maar je moet wel goed zoeken als je ze op Internet wil vinden. Een bioscoop in Kerkrade bijvoorbeeld vertoonde de film Bridget Jones Baby. In Schiedam was er in september een voorstelling van Madagascar, een film over dieren, waar de Hersenletselstichting ook bij betrokken was.  Het is op een mooie en indrukwekkende manier gefilmd en je staat soms echt oog in oog met de aanwezige dieren, planten en overige organismes. Vorige maand waren er op het filmfestival IFDA in Amsterdam speciale voorstellingen te zien. Mochten jullie zelf ervaringen hebben met prikkelarm naar de bios gaan, laat het ons weten!

Als je ondanks alles toch naar de nieuwste James Bondfilm wil gaan,  heb je problemen als NAH-er. Wilde achtervolgingen, schietpartijen en lichtflitsen. Toch waagde ik(Frans Regtien) vorige maand  een poging. Het viel niet mee en na afloop was ik dodelijk vermoeid. Hier nu een fragment dat ik had opgenomen met de voice-recorder van mijn mobieltje. Na 10 seconden, waarin je de tijd hebt om je computergeluid zachter te zetten, begint het fragment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *