Column Lieky – Plotseling is alles anders – Zondag 7 november 2021

Plotseling is alles anders.

Dit komt je vast bekend voor?

Mensen met NAH weten nu wat het betekent als plotseling je leven op z’n kop staat.  NAH . Niet aangeboren hersenletsel.

 

Plotseling verandert alles in je leven.

Het leven is niet meer wat het ooit was. Er is stilstand gekomen zonder dat ze hier zelf om gevraagd hebben. Het is hun opgelegd en niemand kan dit voor ze veranderen. Ze willen zo graag veel meer doen dan ze gewend zijn. Moeten zichzelf afremmen van al die haast wat eerst in hun leven van alledag aan de orde was is nu niets meer. Zij moeten nu doen wat ze niet gewend zijn, namelijk niets meer doen. Simpel omdat het niet meer kan.

.

Komt je vast wel bekend voor.

Opgesloten zitten tussen 4 muren. Sommige alleen en sommige met kinderen misschien jonge kinderen die nog veel verzorging en aandacht nodig hebben.

Velen voelen zich beperkt en sommige zijn zelfs op de goedheid van andere mensen afhankelijk.

.

Voelen nu onzekerheid en angst voor hun werk en hun sociaal leven. Kunnen de deur niet meer uit. Krijgen ook geen bezoek meer.

Geen uitje meer en geen contact met andere mensen is mogelijk. Bij sommige slaat de eenzaamheid toe.

.

Komt je vast ook bekend voor.

Er is een angst dat dit nu heel lang zal blijven aanhouden. De stress is duidelijk te proeven. Ongeduldig worden, maar dat helpt ze niet de situatie waar je in zit is van levensbelang.

Ze kunnen hun baan niet meer uitvoeren. Sporten is er niet meer bij. Fitness en alles wat ze doen met andere mensen samen kan niet meer. Misschien ontslagen worden, daardoor geldproblemen. Veel onzekerheid begeleid hun als een schaduw om hun heen. De problemen lopen steeds meer op en de spanningen in de relatie, kinderen en familie ook. Waar moeten ze nu terecht voor hulp?

.

Het is in deze dagen prachtig weer, maar men mag/kan er niet veel gebruik van maken. Niet wandelen, zwemmen, camping, vakantie alles gaat nu niet meer door.

Deze vraag is voor iedereen hetzelfde, hoe gaat dit drama eindigen.

Zoals de situatie nu voor hun is, moeten zij wel accepteren. Opeens is alles anders en heel veel onzekerheid en onbegrip is plotseling in hun leven.

 

Dit komt je zeker bekend voor.

Als je plots een hersenletsel hebt en je leven van het ene op het andere moment overhoopligt en soms voorgoed je leven heeft veranderd.

.

Dit is maar een klein deel van wat mensen met een hersenletsel ondergaan hoe hun leven veranderd is door N.A.H.

Dan heb ik het niet over geestelijk en lichamelijk verlamd zijn.

En alle onzichtbare beperkingen, waar de NAH-mens wel de rest van zijn leven mee zal moeten leven.

.

Natuurlijk willen alle mensen hun leven terug zoals het was. Voor velen zal niets meer hetzelfde zijn zoals het ooit was.

.

Hopelijk levert dit ook iets meer begrip op voor mensen met N.A.H.

Niet Aangeboren Hersenletsel……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *