Column van Lieky – Jezelf_onderdrukken – zondag 31 oktober 2021

Jezelf onderdrukken, komt dat je bekend voor?

Jezelf onderdrukken gebeurt terwijl jij het misschien niet zo indirect in de gaten hebt.

Het kan zijn dat je onbewust te veel kijkt naar wat die andere allemaal wel doen, wel kunnen, wel weten, wel lukt en, en, en. Zo raak je ontevreden over jezelf en je leven.

.

Jezelf onderdrukken is ook jezelf wegcijferen. Anderen op de eerste plaats zetten. Het gevoel hebben om voor iedereen te moeten klaarstaan. Geen NEE durven zeggen?

 

Het kan ook aanpassen zijn in de negatieve zin, van ik kan het niet.

Of, ik heb geen keus, of dat gaat NU niet. Of, mijn situatie, partner laat dit nu niet toe. Ik heb nog kleine kinderen thuis. Of mijn werk. Of ik kan dit niet permitteren heb ik geen geld voor. Allemaal redenen om af te schuiven. Dat is onderdrukking. En dat doe jij dus zelf.

Het is niet de bedoeling jezelf tegen te werken, maar juist MET jezelf te werken om het leven aangenamer te maken.

.

Wil je veranderingen in je leven brengen, begin dan bij jezelf. Dat is het begin van veranderingen.

Als je merkt dat het niet niet lekker loopt zoals het nu is, verander je denken je doen en laten, dan ga je andere keuzes maken en dan veranderd je situatie en je leven. Dan kijk je uit naar, wat kan ik wel en hoe pak ik dat aan.

.

Blijf niet op de bank hangen maar zorg voor bezigheden. Negatieve gedachten aan de kant ermee, daar schiet je niets mee op. Durf veranderingen in je leven te brengen dan houdt de zelfonderdrukking ook op.

Lieve groet van Lieky Van der Velden. (beheerder besloten facebook pagina)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *