Gesprek met Lisa Hans – Zondag 22 augustus 2021

Goedemorgen Lisa

hallo Lieky

Lisa, ik heb aan de luisteraars al het een en ander over jou verteld.

  1. mijn eerste vraag aan jouw is, Wat is jou en je man overkomen?

 

ANTWOORD……………

Mijn man werd op 10 juli 2018 niet goed toen hij naar huis wilde rijden in de auto vanaf onze haven. Vanaf dat ogenblik begon voor ons een roalacoaster. Eerst dachten ze in het ziekenhuis aan een bloedpropje in de hersenen. Later bleek uit de MRI dat het wat anders was. Er kwamen veel onderzoeken, maar het ziekenhuis waar hij onderzocht werd was niet gespecialiseerd in bepaalde hersenaandoeningen. Dus werd mijn man over gedragen aan het hersentumorcentrum van het Erasmus MC.

 

Daar kregen we te horen dat hij tumoren had en werd er besloten een biopt te nemen. Daaruit bleek het Glioblastoom graad 4 te zijn de ergste gradatie van hersen kanker. Hij kreeg 3 tot 6 maanden nog te leven vertelden ze. Maar eerst nog behandelen.

 

Eerst bestralen met chemo, daarna nog 6 kuren chemo, dit hielp niet. Nog een zwaardere chemo volgde maar ook hier groeide de tumor doorheen. Eigenlijk werd ons verteld dat het 2 tumoren waren.

 

In juli 2019 werd hij uitbehandeld verklaard in het Erasmus. Maar wij gingen door met leven. Op de haven was een kennis die ons attendeerde op een ziekenhuis in Belgie en daar zijn we naar toe gegaan. Om een verhaal kort te houden. Mijn man heeft hersentumoren maar leeft gelukkig nog steeds en wij zijn er van overtuigd dat het door onze manier van leven komt (weed olie gebruiken THC en CBD) en de operatie in Belgie heeft er toe geleid dat hij nog leeft nu.

 

 

  1. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.

 

Antwoord.………….

Tijdens de periode in het Erasmus is er een aantal partner avonden georganiseerd om inzicht te krijgen in de ziekte en wat het met zich mee kan brengen. Maar verder zijn wij er eigenlijk thuis ingegroeid.

 

Wel kregen we een goed gesprek met de huisarts toen Peter uitbehandeld was en kwam de wijkverpleegkundige bij ons thuis om polshoogte te nemen.

 

  1. 3. Hoe ga jij hiermee om?

Antwoord……………….

 

Eigenlijk draait ineens alles om je partner en de ziekte. Je wordt eigenlijk geleeft. Maar ik heb bewust wel samen met Peter bepaalde keuses gemaakt om door te gaan. Vanaf het begin komt Peter op de eerste plaats en dat is nog zo.

 

Ik probeer iedere dag als dat lukt een paar minuten voor mezelf te pakken. Want als ik dat niet doe hou ik het niet vol.

 

4 . Hoe gaat je gezin hiermee om?

Antwoord………………..

 

Eigenlijk is het hele proces best natuurlijk verlopen. Omdat Peter en Ik erg nuchter over alles zijn, hebben we dat ook zo over gebracht op onze zoons. Waardoor zij dit ook overgepakt hebben. Als ik hulp nodig heb kan ik altijd vragen aan hun of ze willen helpen.

 

  1. 5. Waar heb jij de meeste moeite mee?

Antwoord……………

 

Het moeilijkste vind ik dat mijn eigen leven stil staat en dat je niet zomaar spontaan dingen kan plannen. Iedere dag is het de vraag hoe zal die verlopen. Hoe zal Peter zich voelen, Zelf kan ik dus ook weinig dingen plannen zonder eerst van te voren van alles te regelen voor Peter.

 

  1. Wat doe je nu in je dagelijks leven?

Antwoord……………

 

Nu zorg ik 24 uur per dag voor Peter. Ik regel alles, uitjes, boodschappen, medicijnen, hond uitlaten, noem het maar op. Dingen die hij wil doen zoals schilderen naar de haven gaan.

 

 

  1. Het hele proces heb je bijgehouden in een dagboek.

Wanneer besloot je om er een boek van te maken?

Antwoord……………

 

Vanaf 2018 schreven wij inderdaad alles op. Eind 2020 begon ik bij mezelf te denken; ik kan nog wel jaren doorschrijven zo, maar ik kan het ook gaan delen met anderen. Misschien heeft iemand er iets aan, het is een korte biografie en die is erg persoonlijk. Ons leven is totaal veranderd qua gezondheid, financieel, en qua relatie.  Dus toen we de jaarwisseling 2020/2021 gehaald hadden besloot ik het verhaal zo een draai te maken dat het een manuscript werd.

 

  1. Wat wil je bereiken met je boek?

Hopelijk is er één persoon, ik hoop natuurlijk op veel meer mensen. Maar al is er maar één persoon die iets haalt uit het boekje, dan ben ik al blij. En er iets uit halen bedoel ik;  kracht,  positiviteit, doorgaan misschien qua leefstijl. Niet bij de pakken neer gaan zitten hoe klote die ziekte ook is.

 

Wil je hier iets meer over je boek vertellen?

Antwoord………………..

 

Het is een biografie over een korte periode van mijn/ ons leven wat we meegemaakt hebben toen Peter de diagnose hersenkanker kreeg.

 

Hoe we omgingen met de periode in de ziekenhuizen, behandelingen, veranderingen. Verandering van ons leven, relatie, persoon, karakter en werk. Van alles komt ter sprake.

 

In het boek kan je lezen wat wij er allemaal aan gedaan hebben om te proberen die nare kankercellen het zo vervelend mogelijk te maken, zodat ze of niet meer verder groeiden of zelfs misschien weg zouden gaan.

 

 

 

 

 

9 . Heb je enkele voorbeelden, welke problemen jij bent tegengekomen waar iemand anders iets aan kan hebben.  Wil je een stukje uit je boek voorlezen?

 

Vooral in het begin was het onduidelijk wat ik moest doen als Peter een soort epileptische aanval kreeg. Hij is erg gevoelig voor stress en kan daar dan ook aanvalletjes van krijgen.

 

In het boekje omschrijf ik die situaties wat wij deden. Ook hoe ik er achter kwam dat het uit zijn hoofd kwam.

 

Hij heeft meerdere kwaaltjes gehad en heeft die nog steeds in het boekje lees je wat voor een middeltjes wij dan probeerden.

 

Stukje uit boek voorlezen bladzijde:

 

 

10  . Waar kunnen de mensen jouw boek kopen?

Antwoord…….

Als je naar mijn facebook site gaat Lisa Hans staat daar een link daar kun je op klikken. Ook kun je bij de uitgever zelf het boek bestellen zij heten www.boekscout.nl Ook gaat het boekje bij Bol.com in de verkoop.

 

 

Op mijn Facebook tijdlijn Lisa Hans plaats ik een link waar je op kan klikken en het boek bestellen.

 

Lisa wat kost je boek?

Antwoord………………..€17,99    Neem gerust contact met mij op.

 

 

Tot slot; Wil ik je hartelijk danken voor dit gesprek.

Dankjewel Lisa.

 

Alles wat hier verteld is, staat ook op de website www.luisternaarnah.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *