Column Marly -De Hersencoach – uitdaging 3 – Zondag 15 augustus .mp3

De Hersencoach : Uitdaging 3

 

Deze week staat de hersencoach in het teken van slapen.

Meer dan 60% geeft aan niet blij te zijn met hun slaapkwaliteit. Helaas horen wij daar dus ook bij, vrees ik.  Hoewel: niet het slapen zelf is over het algemeen ons grootste probleem maar eerder de vermoeidheid overdag ongeacht hoe onze nachtrust was.

Ik persoonlijk, heb het geluk dat ik heel goed slaap en over algemeen slaap ik ook makkelijk in. Toch heb ik de test van de hersencoach ingevuld en de antwoorden die ik gaf werden gelijk omgezet in tips. Zoals schermen bekijken (tv, telefoon, tablet) werd afgeraden tot 2 uur voor het slapen gaan. Zo ook, koffie en alcohol. Voor gepieker werd een dagelijks piekemoment geadviseerd. Sterker nog, op de site van de hersenstichting kun je een pieker-kwartier-formulier downloaden.

Verder stonden er nog veel stips die ik met jullie ga delen

 

Tips voor een goede slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Daarbij is niet alleen de slaapkwantiteit (het aantal uur dat je slaapt) belangrijk. Juist ook de kwaliteit van je slaap is van belang.

Een paar leuke slaapweetjes:

 • Je hersenen krijgen een soort ‘wasbeurt’ wanneer je slaapt. Je hersencellen krimpen tijdelijk en hierdoor heeft het hersenvocht meer ruimte om afvalproducten weg te spoelen.
 • Slaap is goed voor je geheugen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je belangrijke herinneringen opslaat en minder relevante zaken vergeet. Op die manier kun je de volgende dag weer nieuwe informatie opslaan en verwerken.
 • Wanneer je slaapt, verwerk je ook wat je overdag hebt meegemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld na een nacht goed slapen de ergste stress van een gênant moment of vervelende gebeurtenis kwijtraken. De volgende dag voel je je beter.
 • Mensen met slechte slaap ervaren meer stress, emoties en spanningen.

Wat bepaalt of jij goed slaapt?

Over het algemeen slapen we in Nederland wel genoeg, maar vaak is die slaap niet van goede kwaliteit. Slaapkwaliteit wordt bepaald door de volgende factoren:

 1. Inslapen: val je binnen 30 minuten na het naar bed gaan in slaap?
 2. Doorslapen: word je niet vaak wakker ’s nachts, of val je, als je wakker wordt, weer makkelijk in slaap?
 3. Wakker worden: word je uit jezelf wakker op een gewenst tijdstip?

Of jij goed slaapt, hangt voor een belangrijk deel af van hoe je je overdag voelt: voel je je uitgerust en heb je energie genoeg om de dag fit door te komen? Dan slaap je waarschijnlijk goed.

Tips voor als je niet kan slapen

 • Lig jij ook wakker door piekeren?
  Plan een dagelijks piekerkwartiertje in! Schrijf de emoties, angsten, twijfels of irritaties letterlijk op. Denk na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘wat moet ik accepteren?’. Denk ook na over oplossingen en zorg dat je daarna goed ontspant voordat je gaat slapen.

  Handig als je jouw gedachten wilt opschrijven: gebruik ons Piekerkwartier-formulier!

 • Beweeg voldoende en wees actief overdag.
  Maar sport niet intensief te laat op de avond. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen.
 • Geen dutjes of powernaps!
  Overdag slapen zorgt ervoor dat je slaapdruk vermindert, en die heb je nou juist nodig om ’s avonds in slaap te vallen. Kom je de dag niet door zonder dutje? Zorg dan dat je niet langer dan 20 minuten slaapt en niet na het middaguur.

Wanneer moet je hulp inschakelen?

Een paar nachten slecht slapen is vervelend, maar niet meteen schadelijk. Heb je minimaal drie maanden zeker drie keer per week last van slaapproblemen? En weet je niet waardoor dit komt? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *