Ed den Ouden – Voorstellen – 10 vragen Zondag 8 augustus 2021

Klik hier voor de blog van Ed

Vandaag heb ik een gesprek met Ed den Ouden.

Mijn eerste vraag is;

  1. Wie is Ed den Ouden.Ed den Ouden, 55 jaar, samenwonend met Monique, net opa geworden

Gefeliciteerd opa.

 

  1. Wat is jou overkomen Ed?Ik kreeg plots een epileptische aanval, uit het niets. Toen bleek ik een hersenabces te hebben rechtsvoor. 4 weken ziekenhuis, 4 weken thuiszorg (antibiotica-infuus). De neuroloog verklaarde me genezen, maar toen begon er een hele rare periode. Mijn hersenen schoten alle kanten op. De werkelijkheid werd een hele vreemde wereld voor me.

 

Ik ben toen een dagboek gaan bijhouden om enig inzicht te krijgen in wat er allemaal met mijn hersenen gebeurde. Pas een jaar later kwam ik bij de neuropsycholoog en daar werd al heel snel duidelijk dat er NAH was ontstaan door de hersenontsteking. Het dagboek kwam toen goed van pas om uit te leggen wat er allemaal misging, en na een NPO was de diagnose snel gesteld.

 

 

  1. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.Ja, eerst een serie sessies bij de neuropsycholoog (1-op-1), toen ergotherapie, en tot slot heb ik nog een cursustraject gedaan in een cognitiegroep (NAH, niet rennen maar plannen, via het ziekenhuis).

 

 

  1. Hoe ga jij hiermee om?

 

Dat is een moeilijke vraag. In het begin heb je geen idee wat er aan de hand is en wat je moet doen. Zo heb ik een jaar ontheemd rondgelopen.

 

Toen de diagnose NAH er eenmaal was ben ik erover gaan lezen, dat gaf al veel meer handvatten. Pas tijdens en na de ergotherapie leerde ik echt wat beter hoe ik met mijn hersenen om moest gaan. Toen heb ik er ook echt een soort studie van gemaakt.

Wat heb je geleerd Ed?

Langzaam leer ik steeds beter wat ik wel en niet moet doen, of hoe ik het moet aanpakken. Maar het is een lang en ingewikkeld leerproces.

 

 

 

 

  1. Hoe gaat jij partner en gezin hiermee om?

 

Voor Monique was het minstens zo lastig als voor mezelf. Zij begreep eerst ook niet wat er nu precies aan de hand was, maar ze zag wel dat ik me erg raar gedroeg soms (boos, ongeremd, weinig ziekte-inzicht, etc). We zijn daar samen in gegroeid en nu gaat het veel beter. Monique heeft een zorgachtergrond (dementieverpleging) dus dat is soms ook wel een voordeel (en een nadeel tegelijk). Mensen die dicht bij ons staan (zoals bv de dochters van Monique, volwassen zelfstandig wonend) weten nu ook dat ik me soms ineens kan terugtrekken als dat nodig is. Dan ontvlucht ik even de overprikkeling. Dat begrijpen ze ook, maar dat moet je er wel even bij vertellen.

 

 

  1. Wat doe je nu in je dagelijks leven?

 

Ik heb al 20 jaar een eigen bedrijf dat allerlei zakelijke cursussen geeft. Hoewel mijn bedrijf nog wel bestaat ben ik daar op dit moment niet echt actief. Ik weet nu ook nog niet of ik dat nog ga oppakken. Ik heb veel last van cognitieve overprikkeling bij nadenken, focus, concentratie, communicatie, etc, dus dat past niet zo goed bij elkaar. Gelukkig was ik goed verzekerd qua inkomen.

 

En mocht ik weer iets oppakken qua cursussen of coaching dan zou dat best eens iets rondom het onderwerp NAH kunnen zijn.

 

Verder hou ik me veel bezig met hobby’s. Techniek, mountainbike. Ik speel in een band en heb thuis een bandstudio waar een volledige opstelling staat met alles erop en eraan. Ik speel zelf gitaar, drums, piano en bas, dus ik kan me daar wel prima vermaken (op een rustig tempo ). Muziek maken overprikkelt me niet, dat geeft juist mentale rust.

 

Ik doe ook vrijwilligerswerk als licht- en geluidsman bij een openluchttheater.

 

 

  1. Wij gaan het hebben over je blogs die jij schrijft.  Je blog ziet er goed uit. Is ook rustig en overzichtelijk om te lezen. Wat wil je bereiken met de blogs?

 

Het blog heeft eigenlijk 2 doelen. Het eerste doel was een inventarisatie voor mezelf. Gewoon opschrijven wat er allemaal gebeurt. Toen het een redelijk gestructureerd verhaal begon te worden ontstond het idee om die kennis te delen met anderen. Ik las namelijk in Facebookgroepen over hoe veel anderen last hebben van hun NAH en hoe ze er vaak al jarenlang mee worstelen.

 

 

  1. Werkt jij samen met een ergotherapeut?

 

Nee, momenteel niet, maar dat zou best nog kunnen gebeuren als ik besluit om mijn kennis van en ervaring met NAH te gaan toepassen om anderen daarmee te helpen. Of eventueel met een neuropsycholoog.

 

 

 

 

 

  1. Waar kunnen de mensen jouw blog vinden?

 

www.eddenouden.nl/nah

 

Ik wil met het blog graag bereiken dat mensen de situatie herkennen bij zichzelf en dat ze gaan inzien dat het verbeteren van hun eigen situatie toch (een beetje) mogelijk is. Ook al weten ze al jaren niet hoe ze dat moeten doen. Ik lees veel reacties van mensen in de Facebookgroep die aangeven dat ze, ondanks alle hulp die ze gehad hebben of nog hebben, toch weinig verbetering voor elkaar krijgen.

 

De 1e versie van het blog zoals dat nu online staat heeft een toolkit waarmee je de eerste kleine hier-en-nu dingen kunt aanpakken. In het najaar volgt er nog een 2e toolkit met instrumenten voor de iets langere termijn, bv 6-9 maanden.

 

Vertel ons iets meer over de verstoringscurve.

Die verstoringscurve uit het blog is erg belangrijk! Die curve geeft opgestapelde overbelasting aan. Als je steeds hoog in de curve leeft dan is het zeer zeer moeilijk om dingen te verbeteren. Dan loop je uitgeput rond (qua hersenen) en zijn de problemen en verstoring zo ver opgestapeld over een al langere termijn, dat verbeteren te zwaar of onmogelijk is. Ik kwam er zelf bij toeval achter dat als je echt tijdelijk tot mentale rust kunt komen, je veel meer kans van slagen hebt met verbeteren. Starten vanuit mentale rust is veel succesvoller dan starten terwijl je helemaal hyper en uitgeput op de top van de curve zit.

 

Ik ben dat in het blog één van de toverwoorden gaan noemen: mentale rust. Het 2e toverwoord is ingrijpen. Als je je situatie wil verbeteren dan zul je zelf het initiatief moeten nemen, en dan liefst DIM, denkend in mogelijkheden. Je bent zelf immers de hele dag samen met jezelf, je constateert als eerste dat iets misgaat qua overprikkeling bv en je bent dan zelf de aangewezen persoon die er meteen iets aan zou kunnen doen. Ik noem dat in het blog SDD: stop, denken, doen.

 

 

Ed den Ouden gaan wij vaker te horen krijgen op ons radio programma ‘luister naar NAH’. Ed heeft nu zijn eigen collum die geregeld terug in de uitzending komt. Ed zal vertellen over zijn eigen ervaringen die hij in zijn Bloggs heeft geschreven.

 

 

  1. Alles wat hier besproken is komt ook op de website te staan www.luisternaarnah.nl

En dit bericht plaats ik ook op verschillende Facebookpagina’s.

 

 

Dankjewel voor je openhartig gesprek Ed den Ouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *