Column Marly – De Hersencoach week 1- Zondag 18 juli 202

De Hersencoach week 1

 

Vorige week had ik verteld dat ik me had aangemeld voor de Hersencoach op de website van de hersenstichting. De hersencoach is een initiatief van de hersenstichting waar bij je enkele weken via je mail opdrachtuitdagingen krijgt om uit te voeren, opdrachten die goed zouden zijn om je hersenen te coachen zoals het woord hersencoach ook al zelf zegt.

Mijn eerste opdracht was deze:

Welkom bij je eerste Hersencoach uitdaging!

We starten met het thema “Ontspanning”. Dat klinkt niet echt als een uitdaging, maar is het wel!

We hebben allemaal weleens stress, en soms bouwt de spanning zich op zonder dat je er erg in hebt. Tot het té veel is. Niet goed voor je gezondheid, want te lang te veel stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren.

Het is dus belangrijk om regelmatig rust en ontspanning in te bouwen.

Maar hoe weet je wanneer jouw hersenen te veel stress te verduren krijgen? En wat moet je dan doen?

Daar ga je in deze uitdaging achter komen.

Klik op de link hieronder en doe de stresstest! Op basis van de uitslag krijg je dan een persoonlijke tip om te ontspannen.

In de mail stond hier een link

Na het invullen van enkele vragen zoals bv Heb je moeite om in slaap te vallen door gepieker? Of heb je last van vergeetachtigheid? Ben je snel geïrriteerd? Alle vragen kunnen beantwoord worden met ja – nee en soms

Dit  was uiteindelijk mijn uitslag

Lichte stress

Het lijkt erop dat jij lichte stressklachten hebt. Een beetje stress is niet erg, maar het is wel belangrijk dat je klachten niet verergeren. Langdurige stress is namelijk niet goed voor je hersenen.

Onze tip aan jou: maak de komende week elke dag een half uurtje vrij voor een ontspannende activiteit. Zet het in je agenda, dan vergroot je de kans dat je het ook echt doet. Jij bepaalt zelf wat je gaat doen. Sommige mensen ontspannen door een boek te lezen, anderen maken liever een wandeling door de natuur. Lees voor inspiratie de tips hieronder 

 

Er mag dan geen gouden tip zijn om te ontspannen: er zijn manieren om het te leren. Zo zijn er veel gebruiksvriendelijke apps waarmee je even wat rust en ruimte om je heen creëert. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Probeer ze eens uit en kijk of ze voor jou werken!

  • House of Deep Relax: een app met 50 geleide (mini)meditaties
  • Somnox: een app die rustgevende geluiden afspeelt
  • Headspace: een meditatie-app die nu ook op Netflix te vinden is
  • Calm: deze app biedt zeven gratis ontspanningsoefeningen en een introductie mindfulness

Ontspanning voor je hersenen

 

https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/gezonde-hersenen/ontspanning/

Uiteindelijk was er nog een link die meer uitleg geeft over spanning en ontspanning voor je hersenen.

Al dit komt uiteraard op onze eigen website ook te staan !

Wil je ook meedoen?

Graag, leuk, waarom niet? Ga naar www.hersenstichting.nl en meld je aan voor de hersencoach. Het zou ook leuk zijn om dit samen te doen.. laat me weten wat jullie ervan vinden. Mail me via marly.vanderwijk@live.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *