Column Lieky – Balans tussen lichaam en Geest

Balans tussen lichaam en geest zelf zoeken is lastig. Ik was een druk bijtje en was gewend om maar altijd door te gaan, kon wel 10 dingen tegelijk doen. Nu niet meer. Helaas. En dan is het lastig om ineens wel naar mijn lichaam te luisteren of om op voorhand rust in te bouwen. Later leerde ik naar seintjes te luisteren. Zo heb ik het een en ander moeten leren en aanpassen.

 

Zeker in het begin is het moeilijk om goed naar je lichaam te luisteren of te begrijpen wat het je vertelt en om verbanden te leggen tussen activiteiten/prikkels en dat wat je voelt. Ik voelde vaker dat mijn hersenen overactief en overbelast waren. Ik kon mijn gedachten ook niet stoppen. De hele nacht gaat dat door. Nu zo veel jaren verder heb ik “Het Knopje” van Stop nog steeds niet gevonden. Dus mijn hersenen maken soms overuren.

 

Voorheen kreeg ik ook wel een seintje om eventjes pauze te nemen, maar soms was even pauze nemen vaak niet meer genoeg. Vooral omdat het seintje soms later komt, dan heb je het niet meteen door. Tja, dan is het toch weer zonodig dat je de rust weer terug neemt en langzaam aan weer verder gaat.

 

Soms gaat mij iets makkelijk af, maar een andere keer weer niet. Dat komt onder andere omdat de ene keer er toch meer prikkels zijn of aan vooraf gingen dan de andere keer. De omstandigheden kunnen ook verschillen.

 

Ik leerde door mijn oplettendheid, naar die seintjes die binnen kwamen te luisteren. Deze nam ik wel serieus want een terugval wilde ik natuurlijk niet meer meemaken. Want dat is het 2 stappen vooruit en 5 terug.

 

* Te moe om te slapen en te moe om op te staan.

Je hersenen blijven doorgaan ook in de nacht. Waarschijnlijk heb je te veel gedaan die dag of dagen daarvoor die te veel prikkels hebben gehad.

Je hersenen zijn overbelast.

 

* Balans

Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

Leer je in dagdelen te denken en te organiseren. Dat is rustiger want 2 dingen op een dag is te veel.

 

Breng jezelf in balans.

 

  • Stilte
  • Voor mij heeft stilte het meest geholpen. in stilte kan ik mij beter ontspannen, concentreren, evalueren, omdenken, onthouden, de rust bewaren, nadenken en rust vinden. Dat doet mij heel goed. Van daaruit kan ik meer bereiken ben ik actiever en kan beter functioneren.
  • Dat is mijn medicijn. De balans tussen lichaam en geest.

Groetjes van Lieky

 

 

What do you want to do ?

New mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *