Elk gezicht heeft zijn eigen verhaal – Anita de Blok

ELK GEZICHT HEEFT ZIJN EIGEN VERHAAL.

Het is niet altijd wat het lijkt. Elk gezicht heeft zijn eigen verhaal.

Ik heb 10 vragen voor je Anita de Blok.

 

1 wie is Anita de Blok

 

Antwoordt. Ik ben geboren in Den Bosch en woon sinds afgelopen jaar in Meterik. Met mijn huidige man (mijn 3e) en mijn dochter Tamara van 25. Zij heeft ASS en ADD en woont daarom nog thuis. Ik ben 62 jaar oud.

 

2 wat is jou overkomen?

 

Antwoordt. Heel veel maar ik beperk mij nu tot mijn herseninfarct op 5 januari 2015

 

3 hoe ging het verder?

 

Antwoordt. Ik had mijn eigen administratiekantoor en zat middenin een faillissement van een klant. Ik KON dus gewoon niet stoppen met werken. Ze bleven mij bellen en mailen terwijl ik op de stroke unit lag. Er was zelfs 1 klant die werk bracht in het ziekenhuis en zei “heel vervelend dat dit je is overkomen maar dit zal toch moeten gebeuren”.  Hierdoor ben ik steeds slechter geworden en uiteindelijk na 4 maanden kon ik niet meer praten. De revalidatiearts zei op dat moment tegen mij “of je stopt met werken of ik stop met jou”.

Dat was het moment waarop ik besloot mijn bedrijf uit te schrijven en mijn klanten over te dragen aan een collega. Dat gebeurde op 1 juni 2015

 

4 heb je hulp of revalidatie gehad?

 

Antwoordt. Ja ik heb 6 maanden eerst fysiotherapie en ergotherapie gehad en omdat ik alleen maar kon huilen kreeg ik meteen een psycholoog erbij. Toen mijn spraak steeds slechter werd kwam er ook een logopediste bij. De logopediste vertelde mij dat ik mijn brein niet de tijd gaf om te herstellen en daardoor mijn brein dingen ging uitschakelen om de kans te krijgen te herstellen en dat ik beter naar mijn lichaam moest luisteren. Ook leerde zij mij voor het eerst in mijn leven dat ik niet altijd met “goed” moet antwoorden als iemand mij vroeg hoe het met mij ging. Dat was ik gewend te doen. Dat heeft me bijna al mijn vrienden gekost maar heb t wel gedaan.

Wat hulp betreft is mijn man dichterbij huis gaan werken zodat hij ‘s nachts thuis was. Hij werkte in Aberdeen toen het gebeurde en ik mocht alleen naar huis als er iemand thuis zou zijn ‘s nachts. Anders moest ik naar een revalidatiecentrum en dat wilde ik niet.

 

5 wat doe je nu in het dagelijks leven?

 

Antwoordt. Ik heb heel veel tijd nodig gehad om de situatie te accepteren. Heb 6 mnd na mijn infarct een zelfmoordpoging gedaan die mislukt is en 11 mnd na mijn infarct heb ik de huisarts verzocht mij hierbij te helpen. Hij vroeg mij toen tinnitus therapie te gaan doen en met een psycholoog te gaan praten. Ik had er al diverse gehad die mij niet hielpen maar nu kreeg ik er 1 die mij begreep en waar ik hulp van kreeg. In maart 2018 ben ik in een rolstoel beland door een foute operatie die in 1993 had plaats gevonden en daarvoor heb ik uiteindelijk in december 2018 een neurostimulator gekregen. Het heeft een jaar geduurd voor die goed was afgesteld en begin 2020 voelde Ik mij goed genoeg om uit te gaan kijken naar vrijwilligerswerk. Ik kwam terecht bij Synthese waar ik mensen kon gaan helpen met thuisadministratie. Op 6 maart had ik mijn eerste cliënt en die was heel blij met mij en een paar dagen later was ik opnieuw bij haar om wat zaken op orde te krijgen. En toen sloeg de corina genadeloos toe. Ik werd ziek op 12 maart en werd verplicht in thuisisolatie te gaan. Op 19 maart kreeg ik er koorts bij en moesten ook mijn man en dochter in thuisisolatie. Na 9 weken mochten zij weer naar buiten en na 12 weken mocht ik weer naar buiten. Maar beter ben ik nog steeds niet. Het virus heeft me volledig gesloopt. Ik heb nog een infectie in mijn oogkas en erg benauwd en buiten adem zodra ik iets doe. Maar ik ben eindelijk op de goede weg mag ik na 15 weken zeggen.

 

Verder heb ik 5 poezen, 2 paarden van het grootste ras ter wereld (Shire) moeder en zoon en een mini varkentje. Zij zorgen ervoor dat ik regelmatig voet buiten de deur zet.

 

6 hoe ga je hiermee om?

 

Antwoordt. De ene dag wat beter dan de andere. Op het moment ben ik al blij met een “goede” dag

 

7 waar heb je het meeste moeite mee?

 

Antwoordt. Het feit dat ik niet meer kan werken betekent dat ik 100% financieel afhankelijk ben van mijn man en juist mijn zelfstandigheid en onafhankelijk was mijn grootste goed. Ik vind mijzelf nutteloos voor de maatschappij en een last voor mijn man en dochter. Zij zien mij niet als last

 

8 zijn er positieve kanten die in jouw leven met NAH plaats vinden?

 

Ik kan veel meer voor mijn dochter betekenen en haar helpen met haar worstelingen

 

9 wat wil jij graag dat de mensen van jou weten?

 

Antwoordt. Dat ik niemand in de steek heb willen laten toen ik er niet meer kon zijn zoals zij dat nodig hadden

 

10 Wat wil jij ons nog vertellen.

 

Antwoordt. ik heb na mijn eerste scheiding in 1983 heel lang alleen gewoond en durfde pas 10 jaar later opnieuw een relatie aan te gaan. Nadat ik eerst een studie had afgerond en een leuke baan had gevonden wilde ik in de avonduren en weekends wat leuks ondernemen waarmee ik ook iets goeds deed voor de maatschappij. Ik begon als stenograaf bij de vergaderingen van de lokale omroep in Rosmalen. Tot er iemand weg ging die op zondag een sociaal cultureel programma had. Dat wilde ik graag proberen. Ik kreeg veel complimenten over mijn programma en men zei dat ik een prettige stem had om naar te luisteren. Ik werd door een collega gevraagd om zijn jazz programma te presenteren omdat hij geen goede stem had en ik werd gevraagd voor een live politiek praatcafé. Ik heb n heftige discussie geleid met Chriet Titulaer en diverse gave interviews gehad waaronder die met Percy Sledge mij het meest dierbaar was. Ik ben gestopt toen ik in 1992 met de vader van mijn dochter trouwde en naar Helmond verhuisde.

 

Hartelijk dank Anita de Blok dat je mee wilde doen aan de 10 vragen.

ELK GEZICHT HEEFT ZIJN EIGEN VERHAAL.

Zou jij deze 10 vragen willen beantwoorden, zodat ik het in zijn geheel kan plaatsen op deze pagina.

Mail het mij met jouw antwoorden erbij naar; liekyvandervelden@live.nl

 

Dankjewel  voor jouw ervaringen en jouw antwoorden.

Groetjes van Lieky van der Velden

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *