Gedicht Marly – Een potje verdriet Zondag 29 augustus 2021

Een potje verdriet

Ik heb thuis een potje

Op het potje staat ‘verdriet’

Ik doe er vaak verdrietjes in

Want als ze klein zijn, huil ik niet

Steeds als er iets tegenzit

Er iets gebeurt wat ik niet wil

Open ik het potje…

Gooi het erin, heel stil

Maar gisteren was de

laatste druppel iets te veel

Van al die kleine stukjes verdriet

kreeg ik een brok in mijn keel

Mijn hand begon te trillen

Verdriet vloog met golven uit de pot

Een traan begon te rollen

Ik voelde me echt heel rot

Een onbedaarlijk snikken

Deed me trillen overal

Ik zat echt tot mijn haren

In het allerdiepste, diepe dal

Het was met roodomrande ogen

Dat ik mezelf weer rustig kreeg

Opgelucht keek ik naar mijn potje

Het potje……….. dat was leeg

Dus zie je iemand lopen

Met rode ogen, heel bedeesd

Dan weet je

Haar potje is pas vol geweest

-bron pinterest ; auteur onbekend

Column Marly – De Hersencoach week 5 Zondag 29 augustus 2021

De Hersencoach – week 5 – De laatste uitdaging

De HersenCoach zit er bijna op!

Als we even terugkijken.. welke uitdagingen hebben we dan gehad?

Week 1 zijn we aan de slag gegaan met stress en ontspanning

Week 2 ging over voeding

Week 3 zijn we ingegaan op slapen

Week 4, afgelopen week kregen we een mentale uitdaging

Als we nu alles op een rijtje zetten is er 1 onderwerp wat we nog niet gehad hebben.. juist ja.. beweging !

Deze laatste wordt dus een actieve uitdaging. Mooi, want beweging is enorm belangrijk voor je hersenen.

Bewegen zorgt ervoor dat je hersenen goed doorbloed raken en genoeg voeding en zuurstof krijgen. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én versterkt het de verbindingen tussen die hersencellen. Goed voor je denkvermogen en minder kans op ziektes.

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen.

In dit laatste filmpje is Erik Scherder aan de beurt met uitleg. Overigens, dat had ik nog niet verteld, overigens is die filmpje ook in een prikkelarme versie te bekijken.

Als Ommetje-gebruiker ben jij al actief bezig. Als je de app dagelijks gebruikt, beweeg je namelijk al zeker 20 van de 30 aanbevolen minuten. Maar hoe kom je bij (of voorbij) dat half uur? Dat ga je vandaag ontdekken.

Bekijk onderstaande uitdagingen en vink er één aan waarmee je deze week aan de slag gaat. Je krijgt dan meteen handige tips die je helpen volhouden.

 

 

Selecteer jouw persoonlijke uitdaging:Deze vraag is verplicht

*

A

Uitdaging 1. Doe iedere ochtend een 15 minuten work-out. Dit kan met een app of een YouTubevideo, maar ook met ‘Nederland in Beweging’. Dit tv-programma is iedere ochtend te zien op NPO1, maar je kunt de afleveringen ook gratis streamen.

B

Uitdaging 2. Laat de auto staan. Vervang korte ritjes met de auto de komende week door een wandeling of fietstochtje. Zo kom je aan jouw dagelijkse portie beweging terwijl je andere dingen doet. Boodschappen doen bijvoorbeeld, of langsgaan bij een vriend.

C

Uitdaging 3. Knap je tuin op. Heb je groene vingers? Geef je tuin een make-over! Met onkruid wieden en bloemen planten ben je actief bezig zonder dat je het door hebt.

D

Uitdaging 4. Neem de trap. Laat de lift en de roltrap de komende week links liggen en kies voor de trap! Dat is zo gedaan en draagt bij aan je fitheid.

E

Uitdaging 5. Probeer een nieuwe sport. Hou jij van een beetje extra uitdaging? Doe dan die ene sport die je altijd al eens hebt willen proberen. Neem een oefenles tennis, ga paardrijden of maak een afspraak met een trainer op de sportschool.

Column Lieky – Soms weten wij dat er ergens iets niet klop – Zondag 29 augustus 2021

Soms weten wij ergens wel er klopt iets niet, maar soms zien en begrijpen wij het niet. Hoe komt dat?

 

Onzichtbare krachten, gevoelens, emoties, invloeden van buitenaf, energieën,

heeft effect op ons allemaal.

Trauma’s en pijn vanaf je kindertijd tot nu toe, heeft ook een energetisch impact op je.

De kans is groot dat deze nog steeds in je systeem zit.

Negatieve energie zal je blokkeren en tegenwerken in je leven van alledag.

Natuurlijk verzorgen wij ons fysieke lichaam elke dag, maar wij vergeten dat wij geestelijk ook voeding en aandacht nodig hebben.

 

Onze gedachten beïnvloeden ons. Kunnen je ziek maken. Kunnen je alles laten geloven. Als je je gedachten die kans geeft kan het je maken of breken.

Ze kunnen het van je overnemen. Hun eigen gang gaan. Maar dit alles is zeker niet de bedoeling. Jij bent de denker en bent verantwoordelijk voor je gedrag en je leven.

Het leven zit vol verrassingen je moet ze leren kennen. Leren zien en begrijpen anders neemt je gedachten en je leven een loopje met je.

.

Ik heb dat zelf ervaren;

Vroeger was mijn leven  vol met onzichtbare ervaringen. Ik zat  in een soort wolk. Ik was beneveld, begreep mijzelf, mijn leven en de wereld om mij heen niet goed.

Een negatieve stroom die mij in zijn greep had.

Gevoelens  van onzekerheid, angst om te leven en angst om te sterven.

Veel onrust en nare herinneringen van vroeger die mij nog steeds begeleide. Daardoor was ik vaak verdrietig en onrustig.

Alles was wazig. Nergens zag ik zonneschijn of mooie natuur en leuke vooruitzichten.

Voelde mij een zombie die leeft op de automatische piloot. Er groeide, angst, medelijden, depressie in mij. Ik voelde mij leeg. Leeggezogen door negativiteit. Ik begreep er niets van.

.

Ik kon niet door die wolk heenkijken, maar als ik soms een heldere blik had, wist ik opeens wel, dat er meer moet zijn dan het leven dat ik niet begreep maar door en door er vaarde. Het voelde als een grens, waar ik niet doorheen kon komen. Maar een innerlijke drang  van nieuwsgierigheid in mij  lokte mij om het onderzoeken niet los te laten.

.

Ik bleef zoeken naar oplossingen om mijzelf en mijn leven te beteren.

Jaren later leerde ik uit spirituele boeken dat er bewustzijn moet zijn om door die wolk heen te komen. Om te kunnen begrijpen en te groeien in je ontwikkeling.  Dat wilde ik ook. Maar hoe, dat wist ik niet.

.

Bewust worden, van wat? En hoe?

Bij sommige boeken kon ik niet eens doorlezen. Ik begreep ook niet wat er stond.

Weer opnieuw lezen. Ik dwong mijzelf te lezen en te willen begrijpen waar hebben ze het over. Waarom begrijp ik dit niet. Want ik wilde ook naar die/dat bewustzijn.

 

Ik wilde mijn leven verbeteren. Ik wilde zien en weten wat en welke informatie zit in de wolk waar ik niet doorheen kan komen.

 

Langzaam werd ik gedreven omdat mijn gedachten steeds terug naar mijn verleden. Ik liet het toe. Zoeken naar antwoorden.

Natuurlijk heeft het verleden invloed op je leven. Hoe ging ik werkelijk met mijn leven om.

Dus ging ik op onderzoek. Kijken en relativeren, aanvaarden en loslaten.

.

 

Na een tijd begreep ik dat dit ingrediënten zijn die mij inzicht gaven in mijzelf, in mijn denken en lichaam en mijn doen en laten. Ik begreep dat ik dit eerst moest bekijken en begrijpen.

 

Alles gebeurde in mijn hoofd. Het denken, en beslissen mijn daden dat  heeft weer invloed op mijn geest en lichaam. Zelfs mijn ziel.

Heel veel lezen in spirituele boeken.

Zoekend naar inzicht en begrip en in actie komen. Zo leerde ik  wel dat ik verantwoordelijk was voor mijzelf, mijn leven. Je moet eerst beseffen, erkennen en herkennen, Wie ben ik eigenlijk, wat wil ik bereiken in het leven en hoe moet ik dat aanpakken. De basis van veranderingen in je leven brengen. Ik leerde steeds meer begrijpen. De wolk verdween langzaam uit mijn beeld. Er was helderheid, wijsheid en begrip.

 

Er kwam rust en een liefdevol gevoel en steeds meer en meer andere energie. Een positieve energie. Ik begreep toen nog niet dat er onzichtbare krachten in beweging waren. Maar ik voelde het wel.

 

Hierdoor  was ik mij meer bewust van de realiteit. Erken negatieve energie om je heen.

Bewust keuzes maken tussen, emoties, gedachten, beslissen, energie en intensiteit.

Zo leerde ik dat ik zelf verantwoordelijke was voor mijn eigen energie. Wat laat ik toe en wat moet en zal ik weigeren. Welke keuzes ik maak heeft invloed op alles. Mijn gedachten, mijn energie en mijn daden.

 

Door rust in mijn geest en lichaam te brengen bracht ik ook een andere  vibratie in mijn lijf. Mediteren. De stilte bewust op te zoeken. Bewust ademen. Gefocust zijn op de werkelijkheid het hier en nu op positiviteit.

.

Ook al sloeg onverwachts het noodlot toe, bracht mij geestelijk en lichamelijk uit evenwicht.  In 2012 herseninfarct en in 2017 borstkanker.

Maar door wat ik had opgebouwd aan sterkte en kracht,  wist ik toch trouw te blijven aan mijzelf. De kracht die ik had opgebouwd was er nog steeds. Maar ik moet aan mijzelf blijven werken deze kracht weer in te zetten en om te zetten in daadkracht en positieve gedachten om ook het noodlot een handje te helpen en mijn leven weer op de reels te krijgen. Krachten terug pakken en weer leren trouwen op je geest en je lichaam. Dus verantwoording pakken over jezelf en je leven.

 

Of jij maakt iets van je leven, of het leven maakt iets met jou. Heeft mij aan het nadenken gebracht.

Als ik terug denk en kijk naar mijn leven, kan ik oprecht zeggen; “ Ik heb wel iets van mijn leven gemaakt”.

 

Ik zeg niet dat ik de ‘wijsheid’ heb. dit zijn mijn eigen ervaringen waar ik mij bewust van ben en probeer dit inzicht door te geven.

 

Groet van Lieky van der Velden.

 

Column Lieky – Loslaten is lastig – Zondag 22 augustus 2021

LOSLATEN is lastig. Dat kan je leren. Maar moet je ook eerst kunnen begrijpen. Begrijpen waarom je beter kan lostalen en hoe doe je dat.

Dit is het moeilijkste wat je in je leven zult moeten doen en het zal ook het belangrijkste voor je zijn om veranderingen in je leven toe te laten.

Loslaten.

Laat mensen gaan die niet berijd zijn naar je te luisteren en geen geluld met je hebben. Maar die wel iets van je willen.

 

Laat mensen gaan die nog niet klaar zijn om van je te houden.

 

Stop met het geven van je liefde aan degenen die nog niet klaar zijn om je liefde en genegenheid te ontvangen.

 

Stop met moeilijke gesprekken met mensen die niet willen luisteren en veranderen. Maar wel willen klagen (zeuren) of hun problemen.

 

Stop met verschijnen bij mensen die onverschillig zijn voor jouw aanwezigheid.

 

Stop met het liefhebben van mensen die nog niet klaar zijn om van je te houden.

 

Mensen willen graag energie steken in de mens om je heen.

 

Maar als je daar geen energie, aandacht of respect of liefde en waardering voor terug krijgt, kan het  je ook geestelijke, fysieke en spirituele en gezondheid ontnemen…

 

Dat betekent niet dat je moet veranderen wie je bent.

Dat betekent dat je moet stoppen met mensen om je heen verdragen die niet echt van je houden die jouw energie opeisen.

 

 

Als je uitgesloten wordt, subtiel beledigd, vergeten of gemakkelijk genegeerd wordt door mensen aan wie je tijd en energie geeft, zijn ze jou niet waard. Laat ze los.

 

De waarheid is dat je niet iedereen tevreden kan stellen.

En dat niet iedereen er voor jou is, als jij ze nodig hebt.

 

Als jij de mens om je heen dat geeft wat ze jou ook terug geven, is dat waardevol.

 

Maar hoe meer tijd je besteed aan proberen je geliefd te maken bij iemand die het niet wil of niet kan aannemen of waarnemen, is dat slopend en verloren tijd. Blijft voor jou over teleurstelling.

 

Denk hier eens over na.

Als je stopt met hem/haar opzoeken, word je misschien minder gemist.

Als je stopt met proberen, stopt misschien ook de aandacht.

Als je stopt met bellen, blijft je telefoon misschien wel stil.

 

Dat betekent dat het enige wat deze relatie instant houd, de energie is die alleen jij er in stopt. Als er geen energie en aandacht terug komt stopt die relatie vanzelf.

 

Het is geen liefde, geen houden van, geen ik mis je.

Dat is gehechtheid. En niet “loslaten”.

Soms moet je tot besef komen dat als je je tijd doorbrengt met mensen die niet bij jou passen, als je partner, in je familie, vrienden, in activiteiten, plaatsen, situaties niet bij jou passen beter kan loslaten.

 

 

Kijk eens rustig hoe alles begint te veranderen…andere mogelijkheden die zich voor doen. Dat kunnen dus jou nieuwe mogelijkheden zijn.

 

Met vriendelijke groet van Lieky van der Velden.

Column Marly – De Hersencoach week 4

De Hersencoach week 4

 

We hebben het nu al weken over uitdagingen. Op het gebied van voeding, stress en slaap. Maar hoe zit het met mentale uitdaging? Ook die is enorm belangrijk voor je hersenen!

 

Jezelf blijven uitdagen en nieuwe dingen leren, houden je mentaal actief. Hierdoor blijven je hersenen fit en stel je de gevolgen van veroudering en sommige hersenaandoeningen uit.

Daarnaast is uitdaging ook gewoon heel leuk! Zo vertelt hersenexpert dr. Martin van Boxtel in zijn video. Klik op ‘Ga de uitdaging aan’ en bekijk het filmpje.

 

In deze HersenCoach uitdaging ga je op zoek naar leuke manieren om jouw hersenen te prikkelen. Wij helpen je met kiezen, zodat de uitdaging goed in jouw dagelijks leven past.

Door te klikken op een link, volgden er enkele testvragen.

 

Uitslag was

Op basis van jouw antwoorden kan jij een half uurtje per dag wel missen. En in een half uur kan je enorm veel leren! Voor jou hebben we onderstaande tips:

Kijk eens naar het aanbod van de Universiteit van Nederland. Op hun website vind je video’s en podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bekijk iedere dag één of meerdere video’s en maak aantekeningen. Hierdoor sla je de informatie beter op.

Probeer een nieuw recept. Dit kan van alles zijn: een gerecht dat je vroeger altijd at, of iets totaal nieuws uit een land waar je ooit geweest bent. Ben je wat onzeker in de keuken? Volg dan een online kookcursus, bijvoorbeeld bij de Kookjuf.

Volg een college bij Oud Geleerd Jong Gedaan. Dit platform heeft een enorm breed aanbod aan online colleges, met onderwerpen die uitleenlopen van de Spaanse Griep tot robots in 2050.

Deze uitdagingen staan garant voor een mooie dosis hersengymnastiek. Besteed iedere dag een half uurtje aan jouw favoriet, daarmee doe je jouw hersenen een groot plezier.

Deel jouw uitdaging

Jouw harde werk mag gezien worden! Deel een foto van jouw persoonlijke uitdaging op social media en gebruik de hashtag #hersencoach.

Veel succes en vergeet niet om jezelf achteraf te belonen!

 

Gesprek met Lisa Hans – Zondag 22 augustus 2021

Goedemorgen Lisa

hallo Lieky

Lisa, ik heb aan de luisteraars al het een en ander over jou verteld.

 1. mijn eerste vraag aan jouw is, Wat is jou en je man overkomen?

 

ANTWOORD……………

Mijn man werd op 10 juli 2018 niet goed toen hij naar huis wilde rijden in de auto vanaf onze haven. Vanaf dat ogenblik begon voor ons een roalacoaster. Eerst dachten ze in het ziekenhuis aan een bloedpropje in de hersenen. Later bleek uit de MRI dat het wat anders was. Er kwamen veel onderzoeken, maar het ziekenhuis waar hij onderzocht werd was niet gespecialiseerd in bepaalde hersenaandoeningen. Dus werd mijn man over gedragen aan het hersentumorcentrum van het Erasmus MC.

 

Daar kregen we te horen dat hij tumoren had en werd er besloten een biopt te nemen. Daaruit bleek het Glioblastoom graad 4 te zijn de ergste gradatie van hersen kanker. Hij kreeg 3 tot 6 maanden nog te leven vertelden ze. Maar eerst nog behandelen.

 

Eerst bestralen met chemo, daarna nog 6 kuren chemo, dit hielp niet. Nog een zwaardere chemo volgde maar ook hier groeide de tumor doorheen. Eigenlijk werd ons verteld dat het 2 tumoren waren.

 

In juli 2019 werd hij uitbehandeld verklaard in het Erasmus. Maar wij gingen door met leven. Op de haven was een kennis die ons attendeerde op een ziekenhuis in Belgie en daar zijn we naar toe gegaan. Om een verhaal kort te houden. Mijn man heeft hersentumoren maar leeft gelukkig nog steeds en wij zijn er van overtuigd dat het door onze manier van leven komt (weed olie gebruiken THC en CBD) en de operatie in Belgie heeft er toe geleid dat hij nog leeft nu.

 

 

 1. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.

 

Antwoord.………….

Tijdens de periode in het Erasmus is er een aantal partner avonden georganiseerd om inzicht te krijgen in de ziekte en wat het met zich mee kan brengen. Maar verder zijn wij er eigenlijk thuis ingegroeid.

 

Wel kregen we een goed gesprek met de huisarts toen Peter uitbehandeld was en kwam de wijkverpleegkundige bij ons thuis om polshoogte te nemen.

 

 1. 3. Hoe ga jij hiermee om?

Antwoord……………….

 

Eigenlijk draait ineens alles om je partner en de ziekte. Je wordt eigenlijk geleeft. Maar ik heb bewust wel samen met Peter bepaalde keuses gemaakt om door te gaan. Vanaf het begin komt Peter op de eerste plaats en dat is nog zo.

 

Ik probeer iedere dag als dat lukt een paar minuten voor mezelf te pakken. Want als ik dat niet doe hou ik het niet vol.

 

4 . Hoe gaat je gezin hiermee om?

Antwoord………………..

 

Eigenlijk is het hele proces best natuurlijk verlopen. Omdat Peter en Ik erg nuchter over alles zijn, hebben we dat ook zo over gebracht op onze zoons. Waardoor zij dit ook overgepakt hebben. Als ik hulp nodig heb kan ik altijd vragen aan hun of ze willen helpen.

 

 1. 5. Waar heb jij de meeste moeite mee?

Antwoord……………

 

Het moeilijkste vind ik dat mijn eigen leven stil staat en dat je niet zomaar spontaan dingen kan plannen. Iedere dag is het de vraag hoe zal die verlopen. Hoe zal Peter zich voelen, Zelf kan ik dus ook weinig dingen plannen zonder eerst van te voren van alles te regelen voor Peter.

 

 1. Wat doe je nu in je dagelijks leven?

Antwoord……………

 

Nu zorg ik 24 uur per dag voor Peter. Ik regel alles, uitjes, boodschappen, medicijnen, hond uitlaten, noem het maar op. Dingen die hij wil doen zoals schilderen naar de haven gaan.

 

 

 1. Het hele proces heb je bijgehouden in een dagboek.

Wanneer besloot je om er een boek van te maken?

Antwoord……………

 

Vanaf 2018 schreven wij inderdaad alles op. Eind 2020 begon ik bij mezelf te denken; ik kan nog wel jaren doorschrijven zo, maar ik kan het ook gaan delen met anderen. Misschien heeft iemand er iets aan, het is een korte biografie en die is erg persoonlijk. Ons leven is totaal veranderd qua gezondheid, financieel, en qua relatie.  Dus toen we de jaarwisseling 2020/2021 gehaald hadden besloot ik het verhaal zo een draai te maken dat het een manuscript werd.

 

 1. Wat wil je bereiken met je boek?

Hopelijk is er één persoon, ik hoop natuurlijk op veel meer mensen. Maar al is er maar één persoon die iets haalt uit het boekje, dan ben ik al blij. En er iets uit halen bedoel ik;  kracht,  positiviteit, doorgaan misschien qua leefstijl. Niet bij de pakken neer gaan zitten hoe klote die ziekte ook is.

 

Wil je hier iets meer over je boek vertellen?

Antwoord………………..

 

Het is een biografie over een korte periode van mijn/ ons leven wat we meegemaakt hebben toen Peter de diagnose hersenkanker kreeg.

 

Hoe we omgingen met de periode in de ziekenhuizen, behandelingen, veranderingen. Verandering van ons leven, relatie, persoon, karakter en werk. Van alles komt ter sprake.

 

In het boek kan je lezen wat wij er allemaal aan gedaan hebben om te proberen die nare kankercellen het zo vervelend mogelijk te maken, zodat ze of niet meer verder groeiden of zelfs misschien weg zouden gaan.

 

 

 

 

 

9 . Heb je enkele voorbeelden, welke problemen jij bent tegengekomen waar iemand anders iets aan kan hebben.  Wil je een stukje uit je boek voorlezen?

 

Vooral in het begin was het onduidelijk wat ik moest doen als Peter een soort epileptische aanval kreeg. Hij is erg gevoelig voor stress en kan daar dan ook aanvalletjes van krijgen.

 

In het boekje omschrijf ik die situaties wat wij deden. Ook hoe ik er achter kwam dat het uit zijn hoofd kwam.

 

Hij heeft meerdere kwaaltjes gehad en heeft die nog steeds in het boekje lees je wat voor een middeltjes wij dan probeerden.

 

Stukje uit boek voorlezen bladzijde:

 

 

10  . Waar kunnen de mensen jouw boek kopen?

Antwoord…….

Als je naar mijn facebook site gaat Lisa Hans staat daar een link daar kun je op klikken. Ook kun je bij de uitgever zelf het boek bestellen zij heten www.boekscout.nl Ook gaat het boekje bij Bol.com in de verkoop.

 

 

Op mijn Facebook tijdlijn Lisa Hans plaats ik een link waar je op kan klikken en het boek bestellen.

 

Lisa wat kost je boek?

Antwoord………………..€17,99    Neem gerust contact met mij op.

 

 

Tot slot; Wil ik je hartelijk danken voor dit gesprek.

Dankjewel Lisa.

 

Alles wat hier verteld is, staat ook op de website www.luisternaarnah.nl

Column Marly -De Hersencoach – uitdaging 3 – Zondag 15 augustus .mp3

De Hersencoach : Uitdaging 3

 

Deze week staat de hersencoach in het teken van slapen.

Meer dan 60% geeft aan niet blij te zijn met hun slaapkwaliteit. Helaas horen wij daar dus ook bij, vrees ik.  Hoewel: niet het slapen zelf is over het algemeen ons grootste probleem maar eerder de vermoeidheid overdag ongeacht hoe onze nachtrust was.

Ik persoonlijk, heb het geluk dat ik heel goed slaap en over algemeen slaap ik ook makkelijk in. Toch heb ik de test van de hersencoach ingevuld en de antwoorden die ik gaf werden gelijk omgezet in tips. Zoals schermen bekijken (tv, telefoon, tablet) werd afgeraden tot 2 uur voor het slapen gaan. Zo ook, koffie en alcohol. Voor gepieker werd een dagelijks piekemoment geadviseerd. Sterker nog, op de site van de hersenstichting kun je een pieker-kwartier-formulier downloaden.

Verder stonden er nog veel stips die ik met jullie ga delen

 

Tips voor een goede slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Daarbij is niet alleen de slaapkwantiteit (het aantal uur dat je slaapt) belangrijk. Juist ook de kwaliteit van je slaap is van belang.

Een paar leuke slaapweetjes:

 • Je hersenen krijgen een soort ‘wasbeurt’ wanneer je slaapt. Je hersencellen krimpen tijdelijk en hierdoor heeft het hersenvocht meer ruimte om afvalproducten weg te spoelen.
 • Slaap is goed voor je geheugen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je belangrijke herinneringen opslaat en minder relevante zaken vergeet. Op die manier kun je de volgende dag weer nieuwe informatie opslaan en verwerken.
 • Wanneer je slaapt, verwerk je ook wat je overdag hebt meegemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld na een nacht goed slapen de ergste stress van een gênant moment of vervelende gebeurtenis kwijtraken. De volgende dag voel je je beter.
 • Mensen met slechte slaap ervaren meer stress, emoties en spanningen.

Wat bepaalt of jij goed slaapt?

Over het algemeen slapen we in Nederland wel genoeg, maar vaak is die slaap niet van goede kwaliteit. Slaapkwaliteit wordt bepaald door de volgende factoren:

 1. Inslapen: val je binnen 30 minuten na het naar bed gaan in slaap?
 2. Doorslapen: word je niet vaak wakker ’s nachts, of val je, als je wakker wordt, weer makkelijk in slaap?
 3. Wakker worden: word je uit jezelf wakker op een gewenst tijdstip?

Of jij goed slaapt, hangt voor een belangrijk deel af van hoe je je overdag voelt: voel je je uitgerust en heb je energie genoeg om de dag fit door te komen? Dan slaap je waarschijnlijk goed.

Tips voor als je niet kan slapen

 • Lig jij ook wakker door piekeren?
  Plan een dagelijks piekerkwartiertje in! Schrijf de emoties, angsten, twijfels of irritaties letterlijk op. Denk na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘wat moet ik accepteren?’. Denk ook na over oplossingen en zorg dat je daarna goed ontspant voordat je gaat slapen.

  Handig als je jouw gedachten wilt opschrijven: gebruik ons Piekerkwartier-formulier!

 • Beweeg voldoende en wees actief overdag.
  Maar sport niet intensief te laat op de avond. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen.
 • Geen dutjes of powernaps!
  Overdag slapen zorgt ervoor dat je slaapdruk vermindert, en die heb je nou juist nodig om ’s avonds in slaap te vallen. Kom je de dag niet door zonder dutje? Zorg dan dat je niet langer dan 20 minuten slaapt en niet na het middaguur.

Wanneer moet je hulp inschakelen?

Een paar nachten slecht slapen is vervelend, maar niet meteen schadelijk. Heb je minimaal drie maanden zeker drie keer per week last van slaapproblemen? En weet je niet waardoor dit komt? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.