Column Lieky, herken jij dit ook bij jezelf – Zondag 27 juni 2021

Herken je dit ook bij jou?

Overdrive zie je vooral vaak bij mensen die ook VOOR het letsel erg gedreven waren en pas stopten met iets als het ook echt goed of klaar was.

Als dit bij jou zo was, dan zal je meer moeite hebben om jezelf af te remmen nu NA je hersenletsel.

 

  • Dan zal je dit ook bekend voorkomen.

 

Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Je moet je hersenen opnieuw opvoeden.

Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

 

* Wat kun je aanpassen.

Probeer als je ergens bent of met iets bezig bent tussendoor, ook al lijk je nog niet moe, toch even pauze in te bouwen of de stilte op te zoeken om te bewust voelen hoe je er echt bij zit. Vaak als je de rust opzoekt, en even stil staat bij je gevoel, merk je dat je toch wel moe bent. Je geeft zo je hersenen ook al de gelegenheid om al wat te verwerken, waardoor de emmer iets leger wordt of in elk geval niet voller. Het moment dat de emmer overloopt, wordt daarmee iets uitgesteld.

 

* Voor de nacht

En voor het slapen gaan je hersenen rustig laten wennen aan de nacht, dus niets actiefs meer doen, kan het in slaap vallen mogelijk wat makkelijker maken. Schiet je iets te binnen dat je niet vergeten mag, schrijf het dan op. Zorg voor pen en papier in de buurt van je bed.

Door de dag voldoende rustmomenten nemen, kan ook op slaap een gunstige invloed hebben, omdat ze dan niet eerst nog alles verwerken moeten.

 

* 1 ding tegelijk en niet te lang.

Eigenlijk moet je er rekening mee houden dat je bij hersenletsel al te laat kunt zijn op het moment dat het signaaltje door komt. Wacht dus niet met rusten totdat je lichaam aangeeft rust nodig te hebben. Bouw structureel een pauze in.

 

  1. om na elk half uur inspanning, voor een kwartier ontspanning te zorgen. Omdat na dat half uur de concentratie afneemt en daardoor het vermogen om informatie op te nemen.

 

* Even tellen

En wil je iets zeggen, tel dan even, het kan je helpen wanneer je geneigd bent er te snel iets “uit te floepen” en daardoor mensen wel eens kwetst. Door jezelf aan te leren om te tellen, geef je je hersenen de tijd om na te denken, je zelf de tijd om te voelen en zou je het wel zeggen of niet. Waarschijnlijk zal je het vaker laten zo als het is.

 

Een kanttekening hierbij: Soms kan de zogenaamde rem stuk zijn en daardoor het besef van wat normaal gedrag is en wat niet.

 

Ik hoop hiermee iets meer herkenning en erkenning te geven.

Gedicht One day at a time van en door Marly zondag 20 juni 2021

One day at a time

Leef je leven van dag tot dag
En bekijk iedere dag wat het leven je brengen mag

Een dag vol zonneschijn of een dag met regen?
Als je van dag tot dag leeft, kun je overal tegen

Zie iedere dag als een nieuw ongeschreven blad in je dagboek
Ga niet naar het onmogelijke op zoek

Iedere dag begint gewoon wit
En verandert langzaamaan in mooie kleuren als het wat meezit

Soms valt het een dag helemaal niet mee
En kleurt het witte blad in een zwarte zee

Bedenk dan, morgen is er weer een nieuwe dag
Wie weet wat ik morgen beleven mag

©Marly van der Wijk, 5 juni 2021

 

Uitleg Lieky – Digitaal Info Loket zondag 20 juni 2021

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Loket

Het nieuwe project wordt gelanceerd. “Digitaal Info Loket” 

Ik (Lieky) ben enkele maanden bezig geweest met alle voorbereidingen van dit “Nieuw Project.”

In de laatste 5 jaar heb ik 1 zondag in het jaar een Info Open Dag georganiseerd met 40 Standhouders met informatie voor verschillende doelgroepen. Januari 2020 was de laatste.

Daarna kwam corona over de wereld heen en legde alles stil.

Toen is bij mij het idee ontstaan om er een Digitaal-Info-Loket van te maken.

Ik maakte daarvoor een Website aan, nodigde 40 Deelnemers uit om aan mijn nieuw project mee te doen.

.Het ‘Digitale Info Loket’ is in eerste instantie bedoeld, om mensen in contact te brengen met de hulpverlener.

Met ‘hulpverlener’ doel ik op een ruim begrip.

Therapeuten zoals acupuncturisten, homeopaten, ervaringsdeskundigen voor hersenletsel, kanker, spirituele ontwikkeling, mindfulness, depressie, ouder en kind, overgevoeligheid, burn-out, algemene holistische geneeswijzen, gezinsbegeleiding, relatie en partners/mantelzorgers, autisme, angsten, lotgenoten nog vele anderen.

.Ga naar de website www.lotgenotencentrum.nl klik op;

ZOEK DEELNEMER. Je ziet een lijst van namen van alle hulpverleners die meedoen. Neem gerust contact met hun op, vragen zijn gratis.

.Dus lieve mensen.

Wil jij aan jezelf werken? Heb je behoefte aan coaching of begeleiding? Loop je vast in je dagelijks leven? Voel je je niet helemaal happy? Wil je op zoek naar de “beste versie” van jezelf?

Met vriendelijke groet,

Lieky en Marly

Info Lieky – polsbandjes – zondag 13 juni 2021

Deze polsbandjes “HERSENLETSEL (NAH) Heb ik samen met mijn zoon Roy ontworpen. Per polsbandje is € 1,00 met envelopje en postzegel is dat samen € 2,00 Heb jij ook interesse in een polsbandje ? Dat kan, schrijf mij even een berichtje dan geef ik je mijn bankgegevens en jij geeft mij jouw adres dan stuur ik ze naar je toe.

Mail adres:  liekyvandervelden@live.nl

WAAROM zo’n POLSBANDJE. Sommige mensen komen niet goed uit hun woorden en verwijzen even naar het bandje en mensen reageren daar op en hebben meer begrip. Of als men niet goed wordt en ze zien het bandje hebben ze eerder door wat er met je aan de hand is. Of als je  er juist graag over wilt praten wat er met je is, verwijs je naar je bandje als vanzelf zullen mensen op je reageren. Zijn maar enkele van vele voorbeelden. Het is ook een soort verbondenheid met lotgenoten.

Met vriendelijke groet van Lieky van der Velden