Verjaardag Marly – Marly ziet Sara

Hallo Sara,

Het duurde eventjes maar nu ben je daar

Geen mens die dat doet, maar ik heb de dagen afgeteld tot 50 jaar

’T is typisch de leeftijd waarop iedereen denkt, was ik nog maar….

Dat is een gedachte die ik niet deel

Want ach vroeger, wist ik toen veel…..

Elke leeftijd heeft zijn charme, vind ik heel reëel

Ik kijk dan ook niet terug op jaren vol spijt

Dat is alleen maar verspilde tijd

En tijd is kostbaar, dat wil ik dus niet kwijt

Ik voel me dankbaar voor elk jaar dat me werd gegeven

Dankbaar voor de mensen in mijn leven

Met dit gevoel wil ik mijn 100e verjaardag ook nog wel beleven

What do you want to do ?

New mail

Jan Hulshof en Dia Kleinnibbelink over Maatzorg – Zondag 28 februari 2021

Maatzorg

Maatzorg, zorg op Maat is tot stand gekomen naast mijn werk als coach rouwbegeleiding en verliesverwerking.

Bij rouwbegeleiding en verliesverwerking kom ik, naast het verlies van een dierbare, heel vaak werkgerelateerde verliezen tegen zoals de rouwbegeleiding of verliesverwerking bij ontslag of arbeidsongeschiktheid door een ziekte. Dikwijls is deze ziekte NAH gerelateerd (Niet Aangeboren Hersenletsel).

Vaak is men na een ziekenhuisopname en revalidatieproces thuis aangewezen op extra hulp en ondersteuning. Deze hulp en ondersteuning zijn via de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) aan te vragen bij het zorgloket van uw gemeente. De WMO brengt veel, voor u complexe, zorgvragen met zich mee.

Om u in deze WMO zorgvragen te begeleiden is Maatzorg, zorg op Maat de dienstverlener die u graag in de WMO ontzorgt.

Zorg op Maat

Maatzorg, zorg op Maat werkt zorgzaam en zorgvuldig om een doeltreffend en optimale zorgondersteuning voor u te realiseren.

In overleg met u dragen wij zorg voor uw zorg hulp vragen, wij zijn samen met u de zorgaanvrager, de zorg coördinator, verzorgen de zorg administratie en staan u bij.

Wij noemen dit Ontzorgen

MAATZORG, zorg op maat werkt zorgzaam en zorgvuldig om een doeltreffend zorgrendement en een optimale zorgondersteuning voor u te verkrijgen.

We dragen zorg voor uw zorgbehoefte, zijn zorgaanvrager en zorgcoördinator, en verzorgen de zorgadministratie.

Voor het starten van het traject Ontzorgen, maken we graag een afspraak met u voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hier zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden.

Onze ontzorg werkwijze kan u bijstaan op de volgende gebieden:

Lichamelijke beperkingen

Verstandelijke beperkingen

Chronische ziekten

Niet Aangeboren Hersenletsel

Psycho-sociale hulpvragen

(ex) Verslavingsproblemen

(ex) Boulimia- cq anorexia problemen

Complexe hulpvragen

Hebt u een vraag of een luisterend oor nodig, neem contact op met

Dia Kleinnibbelink            06-1244 8345

Jan Hulshof         06-1068 3738

Email     info@kleinnibbelinkcoaching.nl

Ons credo

Maakt u zich geen zorgen, dat doen wij voor U

Niet Aangeboren Hersenletsel

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is voor de getroffenen een breuk in de dagelijkse levenslijn. Acceptatie is vaak erg moeilijk; vanzelfsprekende en vaak eenvoudige dingen gaan niet meer van zelf. Je kunt hier nauwelijks mee omgaan, je omgeving begrijpt je niet.

Het is echter ook moeilijk voor de omgeving, in eerste instantie opgelucht en blij dat het nog “zo goed” is afgelopen, maar daarna blijkt toch dat het hersenletsel toch wel het een en ander teweeg heeft gebracht en dat het gedrag veranderd is en niet meer voorspelbaar.

Het is ook niet of nauwelijks met elkaar te vergelijken, iedere persoon beleeft het op zijn of haar eigen manier. Iedere persoon is uniek en zal de mindere mogelijkheden op de eigen manier verwerken.

Wij hebben veel ervaring met en kennis van de gevolgen van personen, familie en kennissen die getroffen zijn door een hersenbeschadiging.

In een vrijblijvend gesprek willen wij graag met u in contact komen om over de (on)mogelijkheden te praten.

 

https://lotgenotencentrum.nl/dia-kleinnibbelink-maatzorg/

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Marly – mijn bijdrage aan het digitale Info Loket – Zondag 21 februari 2021

Als voormalig doktersassistente en ervaringsdeskundige na diverse hersen- en hartinfarcten sinds 2012 hoop ik mensen te kunnen helpen als ze het even niet meer weten. In mijn gezin komt ASS (Stoornissen in het Autisme Spectrum) voor waardoor ik ook hier een luisterend oor en of tips weet te bieden
Schroom niet en vraag gerust voor hulp – Een vragend mens kan geholpen worden – Samen staat iedereen sterker

Digitaal Loket Marly

 

Aangezien we deze week het Digitaal Info Loket voorstellen en ik me bij Lieky’s oproep ook heb opgegeven om hieraan mee te werken, lijkt het mij handig om te vertellen wat ik eventueel te bieden heb, om het maar even zo uit te drukken.

Ik heb altijd graag mensen willen helpen, iets voor mensen willen betekenen vandaar dat ik ook in de medische wereld terechtkwam. Ik heb vele jaren als doktersassistente gewerkt waar ik niet alleen medisch veel ervaring opdeed maar ook op de menselijke manier veel leerde.

Mijn zoon werd in 1992 geboren met naar later bleek een ontwikkelingsachterstand

Op zijn 6e bleek er zelfs sprake te zijn van PDD-NOS wat nu beter bekend staat als ASS

Een stoornis in het autisme spectrum

Hij werd uiteindelijk al heel vroeg niet toegelaten op peuterspeelzaal en regulier onderwijs waardoor ik al vroeg en snel moest leren hiermee om te gaan in ons dagelijks leven. Niet dat nu alles op rolletjes liep, o jee nee, ik heb toch wel wat fouten gemaakt maar toen was er geen internet en er waren geen lotgenoten waar je terecht kon. En dát  is juist datgene wat ik wil bieden aan mensen in deze positie. Want hoe pak je het bv aan met de andere gezinsleden zoals broertjes of zusjes?

Naast mijn zoon bleek ook enkele jaren geleden mijn man ASS te hebben. Dit verklaarde een hoop, het was nu duidelijk hoe onze zoon het gekregen had maar het verklaarde voor mijn man ook veel over de problemen die hij steeds tegenkwam zijn hele leven. Nu zou je denken dat dat kwartje eerder gevallen moest zijn, juist door onze zoon. Maar niet elke vorm van autisme is hetzelfde. Je kunt het niet allemaal over 1 kam scheren.

Precies datzelfde geldt ook voor hersenletsel.

Na meerdere CVA’S en ook meerdere hartinfarcten kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat ieder infarct weer anders was. Zelfs de restverschijnselen wisselden.

Door al deze ervaringen hoop ik iets voor anderen te kunnen betekenen als ze het even niet meer weten want het is een vreselijk gevoel wanneer je je afvraagt wat wijsheid nu is?

Deelnemer Marly van der Wijk

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Wat is het Digitale Info Loket

Voor méér informatie Klik hier

www.lotgenotencentrum.nl

https://lotgenotencentrum.nl/digitaal-loket/

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Marly – Overprikkeling Zondag 14 februari 2021

 

https://www.hersenstichting.nl/gevolgen/overprikkeling/

 

Zoals jullie weten haal ik mijn informatie voor berichten graag van de website van de hersenstichting, want wie kan ons in Luister NAH meer vertellen dan de hersenstichting zelf. Vandaag gaat het om het onderwerp Overprikkeling.

 

 

Wat is overprikkeling?

Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels bijvoorbeeld zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Overprikkeling betekent dat die stukjes informatie niet goed door de hersenen worden verwerkt.

Mensen met een hersenaandoening verwerken prikkels dus op een andere manier. Zo kunnen ze eerder en vaker overprikkeld raken dan andere mensen. De berg aan onverwerkte prikkels wordt dan niet helemaal goed verwerkt.

Normaal gesproken zorgen de hersenen er op verschillende manieren voor dat alle prikkels goed verwerkt worden. Als dit mis gaat kun je veel meer prikkels ervaren dan normaal of kost het meer moeite om prikkels te verwerken. Gevolg is dat veel prikkels om je aandacht vragen. Het geeft  een druk en vermoeiend gevoel, maar kan ook leiden tot een zeer ernstige handicap.

Overprikkeling is nog geen officiële diagnose. Het is wel een veelvoorkomende klacht na hersenletsel. Veel mensen geven aan hier last van te hebben. Er is echter nog geen goede test om overprikkeling te meten en om te bepalen waarom en wanneer er overprikkeling ontstaat bij iemand. Er wordt nu steeds meer onderzoek naar gedaan om oorzaken te achterhalen en goede tests te ontwikkelen zodat een eventuele behandeling precies op maat is.

Klachten

Overprikkeling gaat vaak gepaard met met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties.

Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval. Overprikkeling kan uiteindelijk ook  leiden tot invaliditeit en een volledig geïsoleerd bestaan zonder hoop of zicht op verbetering.

Van de buitenkant is het moeilijk te zien of iemand last heeft van overprikkeling. Niet iedereen begrijpt dat een situatie die ‘normaal’ is voor de één, ‘onleefbaar’ kan zijn voor iemand met overprikkeling. Voor de een maakt het in de supermarkt niet veel uit hoe druk het is. Voor de ander is de topdrukte tussen 5 en 6 uur avonds onmogelijk.

Alle zintuigen kunnen overprikkeld raken

Overprikkeling geldt voor alle zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken, proeven, en/of evenwicht houden. Soms krijg je teveel prikkels binnen. Soms word je gevoeliger voor prikkels: geluid of licht waar je eerst geen probleem mee had, komt nu veel heftiger binnen.

Ook kan overprikkeling specifiek zijn voor een bepaald zintuig. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel last hebben van harde geluiden, maar heb je geen moeite met aanrakingen van de huid.

Overprikkeling kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer:

 • je zintuigen teveel prikkels doorgeven,
 • prikkels die wel doorgegeven worden te hard doorkomen of
 • je geen filter meer hebt om hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden.

Impact van overprikkeling

Als je last hebt van overprikkeling, raakt je leven op verschillende gebieden beïnvloed. De onzichtbare gevolgen van problemen met je denken en waarnemen leiden vaak tot onbegrip in je omgeving. Iemand lijkt aan de buitenkant nog steeds hetzelfde, maar dagelijkse activiteiten als werken, studeren, een gezin runnen, of zelfs koken en boodschappen doen, lukken ineens niet meer. Het kan je helpen als je deze gevolgen bespreekbaar maakt, bijvoorbeeld samen met een therapeut.

Overprikkeling kan ervoor zorgen dat je veel moeite moet doen om iets goed te begrijpen. Je kan het bijvoorbeeld lastig vinden om een gesprek met mensen goed te volgen (bijvoorbeeld in een drukke omgeving).

Oorzaak in de hersenen

Een veelgehoorde verklaring is dat je aandachtsfilter niet goed meer werkt. Normaal gesproken let je alleen op die brokjes informatie die belangrijk zijn voor waar je op dat moment mee bezig bent. Maar als je aandacht niet meer goed filtert, kun je hoofdzaken niet meer van bijzaken scheiden.

Daardoor krijg je bijvoorbeeld teveel prikkels binnen, maar vooral komen alle prikkels op hetzelfde niveau binnen. Je moet je aandacht verdelen over belangrijke dingen (een gesprek met iemand) en onbelangrijke dingen (achtergrond muziek). Dat gaat ten koste van je functioneren.

Een andere mogelijke oorzaak van overprikkeling kan te maken hebben met hoe de hersenen informatie van meerdere zintuigen samenvoegen. Normaal gesproken kunnen je hersenen bijvoorbeeld de mondbewegingen en de stem van iemand die je ziet praten bij elkaar voegen. Die informatie hoort namelijk bij elkaar. Als dit samenvoegen van informatie die bij elkaar hoort mis gaat, zou dit kunnen leiden tot overprikkeling. Je ervaart dan bijvoorbeeld twee prikkels in plaats van een.

Er zijn nog meer mogelijke oorzaken van overprikkeling. De precieze oorzaak van overprikkeling is onbekend. Meer onderzoek moet duidelijkheid brengen over de oorzaken van overprikkeling.

Meest voorkomende aandoeningen met als gevolg overprikkeling

Hersenaandoeningen die kunnen leiden tot overprikkeling zijn een beroerte, de ziekte van Parkinson, angststoornissen, en hersenbeschadigingen door een ongeval. Mensen met een autismespectrumstoornis, ADD, of ADHD hebben ook vaak last van overprikkeling.

Tips voor patiënten met overprikkeling

Een belangrijke eerste stap is het herkennen en erkennen van je klachten. Dit kan je al een stuk rust geven. Het is belangrijk om te leren accepteren dat je veranderd bent. En van daaruit kun je gaan kijken hoe je weer vooruit kunt gaan. Vaak zijn er nieuwe manieren om beter met je klachten en beperkingen om te gaan.

 •  Probeer je nieuwe situatie te accepteren en probeer er ondanks alles iets van te maken.
 •  Ga naar je huisarts om je problemen te bespreken en vraag om een dubbele afspraak, zodat je meer tijd hebt.
 •  Vermijd stress en leer omgaan met je gevoel voor tijdsdruk. Plan voldoende ruimte in voor je activiteiten.
 •  Ontmoet mensen in een rustige plaats, bijvoorbeeld bij je thuis of in een bibliotheek.
 •  Als je weet wat je eigen beperkingen zijn, kan het je helpen om ermee om te gaan. Je kunt dan ook duidelijker uitleggen aan een ander wat jou helpt.
 •  Maak bespreekbaar in je eigen omgeving hoe je je voelt. Het is voor mensen bijna niet voor te stellen wat het is om last te hebben van overprikkeling.
 •  Zoek steun bij lotgenoten.
 •  Zorg dat je de dingen die voor jou belangrijk zijn (goede vrienden of familie zien, persoonlijke hygiëne of sport onderhouden) toch blijft doen, maar creëer genoeg rust ervoor en erna.

Je verhaal opschrijven helpt

Als je problemen hebt met je denken kun je je ervaringen ook opschrijven of laten opschrijven. Dat werkt vaak goed. Er verandert veel in je leven en dat moet je dan allemaal ook nog verwerken.

Denk aan verlies wat je verdrietig maakt, of veranderingen in je dagelijkse activiteiten zoals je werk of het niet langer meer kunnen uitoefenen van je hobby’s. Veranderingen in relaties of te maken krijgen met een ander toekomstperspectief. Het helpt om dit op papier te zetten. Zo kun je anderen in je omgeving inzicht geven in jouw situatie van overprikkeling. Het kan je helpen om samen meer grip te krijgen op de nieuwe situatie.

Overprikkeling: alles komt keihard binnen

Danny (41) stond heel energiek en positief in het leven. Tot hij een paar jaar geleden een beroerte kreeg. “Werken gaat niet meer. Ik heb 4,5 maanden gerevalideerd, heb opnieuw leren lopen en mijn balans is weer terug, maar er is ook veel kapot. Het grootste probleem is prikkelgevoeligheid, dingen vergeten en energieverlies. Mijn hersenen filteren niet meer, zodat al het geluid, geur en licht heel hard binnenkomt. Ik kan eigenlijk niet naar buiten zonder een zonnebril op en oordoppen in.”

Het verhaal van Danny

Behandelen van overprikkeling

Er zijn nog nauwelijks vastgestelde behandelingen voor overprikkeling. Revalidatie kan zich wel bijvoorbeeld richten op:

 • het trainen van je aandacht
 • opnieuw leren regelen en plannen van je balans door hulpmiddelen en rust (compensatiestrategie)
 • het leren accepteren van je situatie.

Gerelateerde onderwerpen

overprikkeling.com

Overprikkeling bij hersenletsel

Deze tekst over overprikkeling is gemaakt in samenwerking met:

 • prof. dr. Iris Sommer, UMCG te Groningen
 • dr. Nathan van der Stoep, Universiteit Utrecht
 • dr. Tanja Nijboer, Universiteit Utrecht

 

What do you want to do ?

New mail