Oproep namens Lieky en Marly

In mijn mijmeringen over 2020 gaf ik als tip mee dat je iets moet doen wat JOU gelukkig en blij maakt en dan is het misschien leuk om eens na te denken over meewerken aan dit radioprogramma.

Hoe kan het jou helpen? Nou, op verschillende manieren.

  1. Je kunt in berichten verwerken hoe jij jouw leven met NAH ervaart. Je kunt je gevoelens beschrijven in de vorm van een column bijv. maar ook in de vorm van een gedicht.
  2. Neem ons mee in de twijfels, je verdriet, je therapie, gewoon alles herkenbaar maken voor de lotgenoten.
  3. Misschien heb je zelfs nog wel leuke of handige tips die je wilt delen en waar je lotgenoten iets aan hebben.

Meewerken aan dit programma is géén wekelijkse verplichting. Je hoort bv de columns van Annelies van Olst, Anita de Blok of Carsten Hemzø eens op de paar weken voorbij komen en dat is helemaal prima.

Vind je het voor een eerste keer een beetje akelig, vraag dan Lieky eens om je voor te stellen met haar beroemde 10 vragen en antwoorden.

Je hoeft niet eens een lotgenoot met hersenletsel te zijn. Ook naasten zijn van harte welkom om iets te delen in dit programma. We hopen immers ook onze naasten iets uit te kunnen leggen met onze berichten. En wellicht er naasten die andere naasten een hart onder de riem willen steken.

Alles kan in dit programma en écht iedereen is welkom om een bijdrage te leveren.

Dus wat let je nog? Laat het ons weten. Dat kan heel simpel. Op onze website vind je onder het kopje contacten precies hoe wij te bereiken zijn. Maar ik noem de mogelijkheden nog even op

Mailen kan naar info@luisternaarnah.nl maar ook naar liekyvandervelden@live.nl of naar marly.vanderwijk@live.nl

En uiteraard kun je je ook aanmelden via de diverse Facebookpagina’s.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Marly – Mijmeren over 2020 – Zondag 27 november 2020

Audio staat onder tekst

Mijmeren over 2020

Met mijmeren over 2020 zou ik eigenlijk zó klaar moeten zijn, als we zien dat bijna het hele jaar in het teken stond en nóg staat van Corona. Toch waag ik me er aan.

Het begin van 2020 was voor mij was moeizaam, aangezien ik nog in een dip zat van de gebeurtenissen van voorgaande jaren. Ik had moeite met loslaten. Dankzij verschillende zaken begon ik toch het jaar 2020 met steviger in mijn schoenen te staan.

Naar mijn idee was tijd een hele belangrijke factor. Men zegt immers inderdaad ‘tijd heelt alle wonden’. De tweede factor was mijn therapie Breingrepen, een therapie waar jullie veel over gehoord hebben in dit programma. Zowel de therapie als de groep die we samen waren, hebben mij een goed gevoel gebracht! En tenslotte dit radioprogramma, ook dit gaf mij een veel beter gevoel en weer vertrouwen in mezelf.

Vertrouwen in jezelf hebben is absoluut ook heel belangrijk om weer steviger in je schoenen te komen staan. Dat is dan ook een waardevolle tip die ik iedereen wil meegeven die even niet goed, of wankel in zijn schoenen staat. Eigenlijk zijn het meer tips.

De 1e tip is dus TIJD, heb geduld het komt weer…..

De 2e tip: zoek iets wat JOU een beter gevoel geeft, het gáát ook om jou, als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen! Wat JOU een goed gevoel geeft hoeft voor een ander niet zo te zijn, het maakt dus niet uit wát je doet. Of je nu schildert, kookt, breit, borduurt, haakt of punnikt. Als jij er blij van wordt en het jou een goed gevoel geeft moet je dat vooral doen !!

Zoals iedereen die mij kent, wel weet, ik praat graag en ik wijk regelmatig van mijn verhaal af. Maar ach, iedereen die mij kent, weet ook dat ik het altijd goed bedoel.

2020 dus, haha, ik zat pas in het begin. In Maart zou ik mijn zwemgroep, mijn hydrotherapie gaan hervatten maar opeens werd het zwembad gesloten ivm corona. In februari hadden mijn beste vriendin en ik besloten om samen naar Spanje te gaan, onze vriendschap van bijna 30 jaar eens te vieren. Corona liep niet zo’n vaart, dachten we… maar dus toch. Vóór de maatregelen van juni hebben we de reis maar geannuleerd. Nu kregen we tenminste nog een voucher terug.

Het tweede halfjaar van 2020 was voorbij nog voor we dat allemaal goed en wel in de gaten hadden. Nog vóór de herfst was aangebroken lagen de kerspullen al te koop in de winkels. En Sinterklaas was het land nog helemaal niet uit toen we overal de kerstbomen en kerstverlichting zagen verschijnen.

Terugkomend op corona, Corona had en heeft nog steeds ons land, NEE, zelfs de hele wereld overgenomen!

Het jaar 2020 zal nooit vergeten worden en zal zelfs in de geschiedenisboeken geraken. En wij zitten hier met ons allen levensecht en live middenin. Is toch niet te bevatten. Sinds maart staat in ons kikkerlandje het leven aardig stil, behalve in de zorg. Daar is leven genoeg, de mensen rennen zich de benen onder hun lijf uit in de zorg !

 

Voor mij persoonlijk is het eens niet zo dramatisch allemaal. Het enige wat ik achterwege moest laten was die reis naar Spanje die ik voor het eerst in 30 jaar tijd weer had geboekt. Verder stonden alle therapieën en ziekenhuisbezoeken stop, dat werd telefonisch afgehandeld. Mijn leven werd precies hoe het mij beviel en nog steeds bevalt. Lekker thuis, geen gejaag, geen geraas, geen hard werken… gewoon hééééérlijk. Niets moet Alles mag.

Ik heb wel te doen met de vele ondernemers die door Corona in de vernieling geraakt zijn. Ik weet wat ons faillissement van onze zaak voor gevolgen had.  Dat duurt financieel een hele tijd en mentaal doet het ook wat met je!

 

Maar na alle jaren van dikke ellende bij mezelf, wil ik me toch fijn en rustig voelen en hier gewoon van mogen genieten. Niet dan?

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column van Lieky – Terugkijken op het oude jaar

De laatste maand  van het oude jaar is bezig met de voorbereidingen van het nieuwe jaar.

Zij jullie ook bezig met de voorbereidingen?

Met goede voornemens misschien?

Denk je nog wel eens terug naar je aflopende jaar?

 

Het is nooit verkeerd om eens terug te kijken naar het jaar dat nu voorbij is.

 

Laat enkele vragen en terugblikken gerust de revue passeren .

kijken zonder een oordeel naar jezelf de mensen om je heen en je leven.

Het is zoals het is.

 

Een heel nieuw jaar is er ook voor jouw en ons allemaal.

met nieuwe mogelijkheden

nieuwe veranderingen en

nieuwe herinneringen maken.

 

Probeer er altijd het beste van te maken.

Als jij dan op het einde van het jaar terug kijkt,

denk dan, ik heb mijn best gedaan.

wij wensen jullie een gezellige oudejaarsavond

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Annelies van Olst – Alles lijkt zo zinloos

Audio staat onder tekst

Alles lijkt zo uitzichtloos. Zo verdomd moeilijk om door te gaan. De persoon die ik was, is volledig weg. Hoe kan ik ooit nog terug mezelf worden? Dat kan toch niet?

Ik kan niet terug gek doen tegen de kindjes, tegen vrienden en familie, tegen mijn liefje… Zo zonder dat ik mijn handen kan gebruiken, zonder mijn benen of zittend in een stoel en liggend in mijn bed. Dat kan toch niet? Alles is zo uitzichtloos. Ik kan toch niet ineens een ander mens proberen te worden? Hoe moet dat dan? Ik kan kiezen wie ik word zeggen ze dan. Want ik ben ik en ik blijf ik. Maar wat als mijn echte karakter niet meer bij mijn nieuwe uiterlijk past? Hoe moet dat dan? Ik was ijdel. Ik deed ALLES om er goed uit te zien. Nu kan ik dat niet meer zelf. Ik kan me niet schminken, naar de zonnebank, mijn haar sluik maken,… Ik kan zelfs niet meer diëten als ik wil, want ” dat is niet gezond” en ik kies niet meer zelf wat ik wil/kan eten dus… Ik was een hopeloze romanticus. Ik was verliefd op verliefd worden… En nu ben ik alleen. Vanaf mijn 14e nooit vrijgezel geweest tot vlak voor mijn ongeluk. Voor mijn ongeval was ik net vrijgezel geworden? Waarom? Waarom net nu? Ik ben alleen. Ik heb wel gezelschap, maar ik ben alleen. Ik eet alleen, ik slaap alleen, soms praat ik zelfs alleen. Ik kijk alleen naar films en denk alleen. Ik wissel geen gedachten uit met mijn geliefde. Ik denk van alles het mijne.

Alles is zo uitzichtloos. Hoe kan ik nu positief vooruit? Zonder handen om te voelen, te strelen en dingen vast te nemen. Zonder er goed uit te zien, want de tijd van nu heb je dat echt nodig en iedereen die zegt dat dat niet zo is, moet eens diep nadenken. AHA nadenken… dat kan ik nog wel! Maar is dat positief? Ja, want anders schreef ik niet. Ja, want zowel mijn IQ als mijn EQ worden er mee gevormd. Ja, want dat houdt het leven spannend in zekere zin. Maar is het niet beter om bij sommige dingen niet na te denken? Ja. Waarom het leven leiden dat ik leef? Voor de kindjes uiteraard. Maar mag het iets meer zijn? De weinige, kortstondige momenten van geluk zijn niet genoeg. Zeker nu. Als ik alle mensen hun thuis gezellig zie maken voor de feestdagen, word ik verdrietig. Thuis. Waar is mijn thuis? Dat heb ik niet meer en telkens wanneer ik “MIJN adres” moet veranderen, voel ik dat.

Toch probeer ik , niet te ver op voorhand, niet te denken

aan wat nog komen zou,

hoe mooi het had kunnen zijn,…

Ik probeer liever te onthouden, ookal rouw ik, wat prachtig was en fijn.

Ik vraag me niet af waarom het was

dat het noodlot mijn wonde sneed, maar ik onthou liever hoe mooi het leven was.

Voor duizelingwekkend groot verdriet bestaat, spijtig genoeg, geen medicijn.

We weten, maar beseffen niet,

hoe onvoorstelbaar kwetsbaar wij wel zijn. Ook magische woorden zijn er niet. Het lot valt ons diep en zwaar. Niets verzacht mijn groot verdriet. Iedereen steunt me wel, maar toch…

Al is het gemis zo triest en hard, ik probeer te denken aan elke lach.

Want die blijft voor eeuwig in mijn hart. Troosten doet me dat nog niet, maar wie weet ooit… als ik dit maar blijf geloven.

Voor duizelingwekkend groot verdriet bestaat geen pilletje.

Maar de kracht van het geloven bestaat wel en wie weet ben ik naïef, maar ach… en dan?

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Marly Kerstgroeten zondag 20 december 2020

Kerstgroeten

Lieky en ik hadden gehoopt om op deze plek in de uitzending kerstgroeten over te kunnen brengen, kerstgroeten of een bedankje. Maar omdat niemand zich hiervoor meldde, zal ik mijn eigen kerstgroet overbrengen.

Als allereerste wil ik heel graag een woord van dank uitspreken aan mijn man Jan, bedankt voor al je hulp en voor het feit dat je me neemt hoe ik nu ben. Bedankt voor al je geduld!

Daarnaast ook mijn gezin, mijn kinderen Peter en Chelly die me net zo accepteren hoe ik geworden ben.

En heb ik nog  een lieve Kerstgroet voor Lieky, hopelijk mogen we dit programma nog heel veel jaren gezellig en gezamenlijk maken.

En tenslotte bedank ik heel graag alle luisteraars die hun lief en leef met ons durven te delen, die er mede voor zorgen dat dit programma een herkenbare toon uitdraagt.

Laat ons allemaal samen ervoor zorgen dat we gezamenlijk tot steun kunnen zijn voor iedereen die dit NAH lot ook te dragen krijgt, net als hun naasten.

What do you want to do ?

New mail

Herdenkingsmoment Kerstuitzending – zondag 20 december 2020

Herdenking voor de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur, iedereen viert dit op zijn manier met zijn eigen tradities. Een traditie die wij in dit programma hebben is dat we ieder jaar vóór de kerst even stil willen staan bij onze verliezen van het afgelopen jaar. Waarom al vóór de Kerst en niet voor de eindejaarsuitzending? Juist omdat we met Kerst al tegen de verschillende lege stoelen aankijken. Juist omdat we met Kerst het gemis van onze dierbaren dubbel zo hard voelen. Ga voor het volgende muziekje er eens goed voor zitten en herdenk iedere dierbare die je dit jaar in het bijzonder gaat missen. Denk aan de vreugde die hij of zij ons gegeven heeft, denk aan de liefde die we altijd voor ze zullen voelen en met deze versie van Ave Maria staan we er nu met zijn allen stil bij.

What do you want to do ?

New mail

Bert Blanken – Gedicht NAH en kerst zondag 20 december 2020

Gedicht van en door Bert Blanken

Kerst is een feest van geloof en licht

De meesten vinden het een mooi feest

Vandaag schrijf ik er over middels dit gedicht

Gezellige dagen, dat hoor je het meest

 

Kerstboom in huis met verlichting en ballen

Een kaarsje hier, een kaarsje daar

Lekker eten met zijn allen

Het is leuk maar vaak ook zwaar

 

Mijn hersenletsel gooit soms roet in het eten

Overprikkeling valt mij dan ten deel

Toch doe ik mee moet je weten

Ook al is het mij soms te veel

 

Teveel, maar wil toch even genieten

Daarna neem ik extra rustmomenten

Een beetje energie er weer in gieten

Het plezier doet me goed ook al worden het fragmenten

 

Soms moet ik mijn tranen even laten gaan

Maar ik laat me niet uit het veld slaan

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail