Column Marly – Onderzoek naar vermoeidheid bij NAH

Onderzoek naar vermoeidheid bij NAH middels PsyMate

In de zomer van 2019 is een traject gestart, een onderzoek naar vermoeidheid bij NAH. Dit onderzoek is gesubsidieerd door de Hersenstichting en wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht.

Aan dit onderzoek heb ik meegewerkt. Volgende week spreek ik wat uitgebreider over het onderzoek met mijn contactpersoon bij de Universiteit en vraag ik wat er nu met de onderzoeksresultaten gaat gebeuren. Vandaag wil ik jullie uitleggen hoe het onderzoek in zijn werk ging.

Op mijn mobiel werd een app geplaatst, de app PsyMate, speciaal ontwikkeld voor dit onderzoek.

Het onderzoek nam 6 weken in beslag, 3 dagen per week, woensdag, donderdag en vrijdag,  en ging als volgt. De app werd geleverd met een ringtone in de vorm van een fietsbel.

Verschillende keren op een zo’n onderzoeksdag, kreeg je een melding en was het de bedoeling om de vragen in te vullen.

Het waren iedere keer dezelfde vragen. Het begon met wat algemene vragen

 • Hoe tevreden voel je op dit moment?
 • Hoe rustig voel je je?
 • Hoe zelfverzekerd voel je je?
 • Ik voel me prikkelbaar
 • Ik voel me somber
 • Ik pieker

Je gaf het een punt tussen 1 en 7

De volgende rij vragen ging over je bezigheden op dit moment (het moment werd de piep genoemd) je kreeg keuzemogelijkheden

 • Rusten
 • Werken
 • TV
 • Internet/Social Media
 • Praten
 • Ontspanning

 

Daarna ging het over ’waar ben je nu?

 • Thuis
 • Werk
 • Revalidatie
 • Ziekenhuis

Met wie ben je?

 • Alleen
 • Met patner
 • Vrienden
 • Ouders

Hoe voel je je hierin

 • Voel je je op je gemak
 • Was je liever alleen?

Daarna volgden de vermoeidheidsvragen.

 • Hoe vermoeid voel je je lichamelijk?
 • Hoe vermoeid voel je je geestelijk?
 • Heb je je sinds de laatste piep lichamelijk ingespannen?
 • Heb je je sinds de laatste piep geestelijk in gespannen?

Hierbij gaf je weer een punt tussen 1 en 7

Elke week kreeg ik een mail met een persoonlijke terugkoppeling over de resultaten van de afgelopen week. Dit kwam in de vorm van een grafiek met een tekst met uitleg. Ik zal een voorbeeld daarvan op onze website www.luisternaarnah.nl plaatsen.

Elke 2 weken kreeg ik een persoonlijke terugkoppeling in de vorm van een gesprek. Hierin was dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Bekeken werd de relatie van vermoeidheid tussen de lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. En de relatie van vermoeidheid bij bv emoties en piekergedrag.

Er bestaat uiteraard geen goed of fout, het is immers je gevoel. Als je voor voldoende afwisseling zorgde dan zou het een kabbelend lijntje moeten zijn. Ondanks al mijn jaren ervaring inmiddels was mijn lijntje niet kabbelend te noemen maar had ik veel pieken en dalen helaas.

Het was niet de bedoeling dat je doen en laten aanpaste aan de app en het onderzoek. Als het niet uitkwam, sloeg je de vragen een keer over.

In de periode waar ik deelnam, startte juist de coronacrisis en de lockdown. Naar mijn idee was het onderzoek dan ook iets minder representatief. Aangezien je niet echt onder de mensen kwam en aangezien je geen uitjes maakte..

Dit resultaat vraag ik dan ook graag na volgende week en of en wélk verschil de onderzoekers zien tussen de resultaten van toen en de resultaten van nu? Volgende week dus mijn interview met Ela Savu van de universiteit van Maastricht.


Voorbeeld van terugkoppeling 

Nu gaan we kijken hoe de spreiding van twee types vermoeidheid, geestelijke en lichamelijk is.

2_lichamelijke_ vermoeidheid_histogram

In dit plaatje/deze grafiek wordt een overzicht gegeven van de mate waarin je in de boven genoemde periode lichamelijk vermoeid was. Op de zwarte lijn staat de mate van lichamelijke vermoeidheid, waarbij een 1 betekent dat je geen lichamelijke vermoeidheid hebt ervaren en een 7 betekent dat je zeer veel lichamelijk vermoeid was. Zoals je ziet, zijn er meestal momenten geweest waarin u weinig tot matig  lichamelijke vermoeidheid hebt ervaren. Ook ziet je dat de lichamelijke vermoeidheid niet zo vaak overeen komt met de mate van algehele vermoeidheid.

3_geestelijke vermoeidheid_histogram

In dit plaatje/deze grafiek wordt een overzicht gegeven van de mate waarin je de boven genoemde week geestelijke vermoeid was. Op de gele lijn staat de mate van geestelijke vermoeidheid, waarbij een 1 betekent dat je geen geestelijke vermoeidheid hebt ervaren en een 7 betekent dat je zeer veel geestelijke vermoeid was. Zoals je ziet, zijn er meestal momenten geweest waarin je sterk geestelijke vermoeidheid hebt ervaren. Ook ziet je dat de geestelijke vermoeidheid vaak overeen komt met de mate van algehele vermoeidheid. Op basis van deze grafiek kan je nagaan wat je op de momenten hebt gedaan waarop je sterk vermoeid was.

In onderstaande grafiek kijken we naar de activiteiten die je gedaan heeft en wat het effect hiervan is op vermoeidheid.

 1. vermoeidheid en activiteiten

 

 

In bovenstaande grafiek staat weergegeven jouw ervaren vermoeidheid na huishouden en andere activiteiten. Zoals je ziet, geeft je aan sterker vermoeid te zijn na huishouden dan tijdens anderen activiteiten.

Ook tijdens of na internet, sociale media vermeld je meer vermoeidheid te ervaren dan tijdens andere activiteiten.

5_ vermoeidheid en mate van lichamelijke inspanning

In bovenstaande grafiek staat de mate van lichamelijke inspanning op de blauwe lijn, waarbij een 1 betekent dat u zich helemaal niet hebt ingespannen en een 7 betekent dat u zich zeer veel hebt ingespannen.  Op de zwarte lijn staat de mate lichamelijke vermoeidheid.

We zien dat de mate van lichamelijke inspanning een verband lijkt te hebben met de mate van ervaren lichamelijke vermoeidheid vooral op 25 maart.

7_ vermoeidheid en mate van geestelijke inspanning

In bovenstaande grafiek staat de mate van geestelijke inspanning op de licht groene lijn, waarbij een 1 betekent dat u zich helemaal niet hebt ingespannen en een 7 betekent dat u zich zeer veel hebt ingespannen. Op de gele lijn staat de mate van geestelijke vermoeidheid. De mate van geestelijke vermoeidheid lijkt soms beïnvloed te worden door de geestelijke inspanning, zoals op 27 maart.

8_ vermoeidheid en stemming

In bovenstaande grafiek staat de mate somberheid op de zwarte lijn, waarbij een 1 betekent dat u zich helemaal niet somber voelt en een 7 betekent dat u zich erg somber voelt. Somberheid lijkt niet van invloed te zijn op uw vermoeidheid.

8_ vermoeidheid en hoe veel moeite een activiteit u kost

 

In bovenstaande grafiek staat de hoeveel moeite een activiteit u kost op de gele lijn, waarbij een 1 betekent dat die activiteit helemaal geen moeite kost en een 7 betekent die activiteit erg veel moeite kost. Op sommige momenten is te zien dat de ervaren mate van moeilijkheid van een activiteit van invloed is op uw vermoeidheid.

 

Blok 2: vergelijking met afgelopen weken

In tegenstelling tot de vorige grafieken zal de volgende gaan over de PsyMate 2 gegevens van deze week in vergelijking met de vorige periode.

We zien dat de vermoeidheid van periode 25 tot en met 27 maart van de interventie even veel is dan in het begin van de periode. Er zijn vele pieken en dalen

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column van Lieky – Overmatig denken

Het Denken en Het blijven denken die ons beïnvloeden en belasten.

Ga zorgvuldig om met overmatig denken. Gedachten werken voor je maar gedachten werken ook tegen je.

 

Door continu herhalen van de zelfde gedachten en hetzelfde gedrag dat vormt een patroon.

Dat patroon kan lelijk zijn of opbloeiend zijn.

Misschien vraag jij je af waarom zou je je manier van denken veranderen? Denk hier eens over na, als je last hebt van onzekerheid, ontevreden zijn, ongelukkig voelen, spanning, stress dan ligt dat meestal in je denken gegraveerd. Wat brengt het je dan? Wat heeft het je gebracht Wil je hier tevreden mee zijn? Dan is dat OK ieder zijn eigen keus.

 

Alleen door je te trainen om bewust te kiezen voor andere gedachten kan jij dit patroon doorbreken.

 

Wil je veranderen, wil jij je beter voelen, verander je denken je keuzen je doen en laten en je gedacht in je dagelijkse leven.

 

Wat jij denkt over jezelf zal zich ook uiten in je gevoel je

gemoedstoestand. Jij wordt bevestigd in het geen jij over jezelf denkt. En zo zal jij je ook voelen en gedragen en uitstralen.

Het een kan niet zonder het ander functioneren.

Het moet een bewusten samen werking zijn die jij moet inbrengen.

Begrijp je dat jij je zelf geprogrammeerd hebt en soms de automatische stand hebt aan staan?

Dan maak jij zelf dus geen keuzen meer. Je blijft hangen in gedachten die jij gemaakt hebt.

 

Versterkt je bewustzijn je training door steeds meer te blijven leren en ontwikkelen. Ontwikkelingen in je leven is eigenlijk noodzakelijk, omdat het leven veranderlijk is en zal ook altijd zo blijven. Het is juist goed om met veranderingen mee te gaan. Mee te groeien. Verbeteringen aanbrengen. Andere gedachten en andere gewoontes aan te wennen.

 

Je zou kunnen beginnen met je zinnen te veranderen. Je zinnen en je gedachten.

Een positief alternatief inweven.

 

Als jij steeds denkt en zegt “Ik kan het niet”

Dan kan je het ook niet.

 

Een positief alternatief is: Ik ga het leren.

 

Zo ook, “Het is zo verschrikkelijk”

Een positief alternatief is; Ik ga het veranderen.

 

Als het maar niet mis gaat of het lukt toch niet of ik weet het niet.

Een positief alternatief is: Kijk hoe ver ben je al gekomen. Door gaan met trainen je zal uiteindelijk resultaat boeken.

 

Kijk eens wat ben je aan het scheppen, als jij gaat omdenken.

Stoppen met negatief denken en negatieve uitspraken dan ga je dat omzetten in positief.

 

Kijk niet uit naar anderen en heb geen verwachtingen naar anderen. Jij bent de persoon die dit voor zichzelf moet doen. Als jij het niet voor jezelf doet waarom  zou iemand anders dit voor je doen. Als jij geen daadkracht en inzet laat zien waarom zou een ander dit voor jou doen. Als jij geen zelfrespect laat zien waarom zou een ander dit wel in je zien.

Als jij jouw probleem bij iemand anders neerlegt dan kan jij je eigen probleem ook  niet oplossen.

 

Jij moet het zelf doen er is niemand anders die dit voor jou kan doen.

 

Heb liefde voor jezelf en neem het voor jezelf op.

Hoe meer jij voor jezelf doet en zelf beslist, zelf de verantwoording neemt over jouw situatie hoe meer kracht dat jij over jezelf afroept.

 

Zo zal je tot de ontdekking komen dat je meer aankan en sterker bent dan je ooit over jezelf dacht.

Gedachten hebben krachten. Ik wens je inzicht en kracht. Groet van Lieky van der Velden

 

 

 

 

 

What do you want to do ?

New mail

Jennette Mooibroek 10 vragen & aandacht voor hersenletsel.nl

 

Vandaag  heb ik een gesprek met Jennette Mooibroek.

Jennette had een bericht geplaatst op mijn besloten Facebook pagina.

Daar wilde ik meer van weten. Daarom ga ik nu een gesprek beginnen met Jennette Mooibroek.

 

Goedemorgen Jennette leuk dat je er bent.

???????

 

VRAAG: Mijn eerste vraag is:  Wie is Jennette Mooibroek?

ANTWOORD: Jennette is een gedreven vrouw, die afgekeurd is en zich nu inzet voor de patiënten vereniging hersenletsel.nl, ik ben zo actief omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk het is om op te komen voor mensen met hersenletsel. Je kunt als “patiënten” onderling veel van elkaar leren!

 

Jenette ik heb begrepen dat jij je ontzettend veel inzet voor de patënten verenigen hersenletsel.nl

Jennette, jouw bericht ging over lid worden bij de Patienten vereniging hersenletsel.nl jij bent voorzitter van de regio Noord. (Dat is Groningen en Drenthe en sinds kort ook Friesland)

 

VRAAG: Wat heb jij  met NAH?

ANTWOORD: Ik heb zelf op moederdag in 2009 een  hersenbloeding gehad, ik was rechts verlamd en kon niet meer praten! Ik heb zelf ook het warme bad ervaren van de lotgenotengroepen en de vereniging!

 

VRAAG: Jij hebt zelf een lotgenoten groep in Groningen, Friesland en Drenthe ? Wat kan je daar over vertellen?

ANTWOORD: Wij hebben hier veel lotgenoten contactgroepen en organiseren allerlei leuke dingen hier!! In Groningen/Drenthe zijn 20 lotgenotengroepen, das toch FANTASTISCH

 

 

VRAAG: Wat kan de De patiëntenvereniging Hersenletsel.nl  betekenen voor mensen met NAH.

ANTWOORD: Ze organiseren: lotgenotengroepen, daar heb ik best veel nieuwe vrienden ontmoet, die mij begrijpen en die ik niets uit hoef te leggen! Dat is echt super!

 

VRAAG: Wat organiseren ze meer?

ANTWOORD: Ze organiseren Jongerenweekenden, dat is voor mensen tot 65 jaar, dat zijn zelfmanagement weekenden, waar een trainer het weekend leidt! Echt dat zijn zulke mooie weekenden! Ook organiseren ze wel eens een masterclass, ook supertop!

 

VRAAG: Wat houd precies een masterclass in?

ANTWOORD: In een masterclass worden dingen uitgelegd over hersenletsel, door professionals, maar ook door lotgenoten! Dit is zeer leerzaam! Door Corona is er natuurlijk veel NIET georganiseerd, maar dat is niet anders!

 

VRAAG: Ze geven ook een hersenletselmagazine uit,

Hoe vaak is dat per jaar?

 

ANTWOORD: die krijg je 3 à 4 x per jaar!

Je  kan gevraagd worden om mee te werken aan “onderzoeken” jij bepaalt allemaal zelf of je dat wilt of kunt natuurlijk!

 

VRAAG: Hoe zit het met Lotgenotenbijeenkomsten?

ANTWOORD: In allerlei regio’s kunnen ze nog wel vrijwilligers gebruiken om zich in te zetten voor de vereniging en bijvoorbeeld een groep gaat draaien in zijn/haar eigen regio of voorlichting geven, je kan worden opgeleid tot ambassadeur! Misschien vind je een bestuursfunctie leuk enz. enz.

 

VRAAG:  Waar staat de vereniging voor?

ANTWOORD: De 3 pijlers van de vereniging zijn: Belangenbehartiging, lotgenotencontact en voorlichting!

BELANGENBEHARTIGING: Het landelijk werkt er hard aan om de belangen van mensen met NAH onder de aandacht te brengen en natuurlijk doe je dat regionaal ook. Het landelijk schuift wel een om de tafel met een politicus, ze maken zich echt hard voor de vereniging.                                   Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat de vereniging nog groter wordt, want hoe meer leden des te meer invloed!!!!!

LOTGENOTENCONTACT: Dat is per regio verschillend, maar in elke regio is het er wel,                    in de ene regio zijn er best veel groepen, in de andere wat minder, dat heeft vaak ook te maken met het aantal vrijwilligers! Wat ik kan vertellen over de regio Noord (Gr, Fr, Dr) is dat wij wel    25 lotgenotengroepen hebben, sommige groepen zijn voor ouderen, andere gemengde leeftijd en er zijn ook groepen tot maximaal 65 jaar! Ik leid zelf 2 groepen in Assen, tot 65 jaar, het is zo mooi om te  zien dat mensen zo betrokken zijn met elkaar, veel mensen noemen het een warm bad! Ik heb er behoorlijk wat nieuwe vrienden door gekregen! Wat we bij mij op de groep doen is samen praten, samen lachen en soms samen huilen en dat mag en kan allemaal. Niemand vindt dat raar, mensen voelen zich op hun gemak in de groep, prachtig toch!! Maar we gaan wel altijd lachend naar huis! Ook organiseren wij in 1x per jaar een dag weg met de boot en 1x per jaar een Kerstbijeenkomst, daar komen meer dan 100 mensen per keer, fantastisch toch?

Het landelijk organiseert “Jongerenweekenden” daar komen maximaal 15 personen, leeftijd ongeveer tot 65 jaar. Het is een zelfmanagement weekend met een trainer!!!     We zitten met elkaar in een hotel, in het Noorden van het land. De mensen komen uit het hele land naar het Noorden, van Zuid-Holland, Brabant, Friesland, Gelderland enz.      ook dat is weer zo’n warm bad! Echt fantastisch om mee te maken. We hebben een onderwerp en daar hebben we het met elkaar over in het weekend, met rustpauzes en met eten! We starten op vrijdag om half 8 ‘s avonds en stoppen op zondagmiddag na de lunch!                                                                                                                                    Zoiets kost 185 euro inclusief 2x ontbijt, 2x lunch, 1x diner, elk een aparte slaapkamer, fantastische mensen en een geweldig weekend! Het geld dat dit weekend meer kost doet de patiënten vereniging landelijk erbij!

VOORLICHTING: Dat doen we op veel plaatsen in het land, lezingen geven in ziekenhuizen, op congressen enz. er worden ervaringsdeskundigen gevraagd voor onderzoeken, om daar je mening over te geven enz. enz.

 

VRAAG: Tot slot; Wat wil je nog graag aan de luisteraars laten weten?

ANTWOORD:DUS HET IS BELANGRIJK DAT DE VERENIGING GROOT BLIJFT EN VOORAL NOG GROTER WORDT! ALS JE LID WORDT KRIJG JE EEN WELKOMSTPAKKET MET HERSENLETSELMAGAZINES (dit is een kwartaalblad met allerlei info vanuit de vereniging) je krijgt allerlei folder en een boek!!     De kosten zijn: 32,50 per jaar, dat is nog geen 3 euro in de maand, das best goedkoop! Heb je een partner of een naaste die kan, als jij lid wordt voor 15 euro ook lid worden! 

 

Jennette ik wil je hartelijk danken voor dit gesprek.

Alle vragen en antwoorden zijn ook rustig na te lezen op onze website  www.luisternaarnah.nl

 

What do you want to do ?

New mail

Column Lieky – Aan mij is niets te zien – Zondag 23 augustus 2020

Zoals bij velen is aan mij ook niets te zien van de NAH gevolgen.

Ik probeer zo normaal mogelijk over te komen.

Waar ik voorheen geen last van had, voelt het nu bij mij en waarschijnlijk ook bij andere lotgenoten als 10 versterkt en extra nadelig.

 

Ik kan geen twee dingen tegelijk doen;

Om mijn aandacht bij een gesprek te houden, moet ik mij aan strengen en gefocust te blijven.

 

Praten, luisteren, denken, analyseren en ook nog contact maken is onmogelijk tegelijk te doen.

Voorheen ging dit allemaal als vanzelf. Ik merk steeds dat mij dat energie kost.

 

Ik kan niet zolang mijn hoofd ergens bijhouden; Mijn gedachten vliegen alle kanten op behalve de goeie namelijk dat ik geconcentreerd blijf bij het gesprek.

 

Als ik wordt afgeleid  raak ik de draad van ons gesprek kwijt.

Alle indrukken in mijn omgeving komen ook tegelijk bij mij binnen.

Het gebeurt onbewust. Mijn hoofd loopt vol.

Pratende mensen, achtergrond geroezemoes de muziek, spelende/gillende  kinderen, het verkeer op straat: mijn hersenen filteren het geluid niet. En mijn ogen houden het allemaal niet meer bij. Mijn concentratie gaat gedwongen naar mijn voorhoofd zoekend naar houvast en dat bezorgd mij hoofdpijn.

 

Onthouden waar ik mee bezig was of de gesprekken vooral met mijn man. Daar krijg ik niet veel van mee. Dan zegt hij, “maar dat heb ik je gezegd of verteld, uitgelegd of doorgegeven“. “En, hoe heb ik daarop gereageerd?” vraag ik dan. Als ik er niet  op reageer dan is het bij mij niet binnen gekomen. Waarschijnlijk zit mijn hoofd dan zo vol dat er niets meer bij kan of mijn hoofd is met andere zaken bezig en krijgt het daarom niet mee.

 

 

Na lange gesprekken of waar ik erg druk mee bezig  ben geweest, dan is het chaos in m’n hoofd. Dat gaat dan in de nacht ook door.

Dood moe wordt ik daarvan. Maar ja, een AAN of UIT knopje zou mij vaker van pas komen. Dat zullen meer lotgenoten wensen. Maar helaas.

 

Gelukkig komt het na een goeie nacht weer goed.

Soms neem ik mij voor om enkele rustige dagen in te lassen. Dat voelt dan weer goed want zo kan ik weer bijtanken.

Groet van Lieky

 

What do you want to do ?

New mail

Column van Marly – Incontinentie – uitzending 23 augustus 2020

Een vreselijk taboe om in het openbaar te bespreken is incontinentie. Maar het kan wel degelijk een gevolg van hersenletsel zijn. Daarom bespreken wij het dan ook hier in Luister naar NAH.

Door hersenletsel kunnen zenuwbanen van de hersenen beschadigd zijn, waardoor er verminderde controle over de blaas en darmen kan ontstaan of waardoor de controle geheel verdwijnt.

Het kan incontinentie veroorzaken en/ of problemen met het plassen en stoelgang geven. Het beheersen van de blaas is een belangrijke manier om blaasontstekingen te voorkomen. Voor nu bespreken we alleen de urine incontinentie.

 

De klachten kunnen worden opgedeeld in:

 • plotselinge drang om te moeten plassen (urgency)
 • de plas niet kunnen ophouden (urge-incontinentie /aandrangs-incontinentie)
 • vaak moeten plassen per dag
 • nachtelijk plassen (nycturie)
 • de blaas niet kunnen legen
 • blaaskrampen waarbij spontaan urine wegloopt
 • urineweginfectie / blaasontsteking

 

Deze klachten kunnen schaamte veroorzaken, stress geven, een afname van het sociale leven brengen en zelfs tot een depressie leiden.

De hersenen hebben een complexe taak tijdens het vullen van urine in de blaas, gedeeltelijk tijdens het lozen van urine, maar ook de overgang van de ene functie naar de andere.

 

Bekkenbodemtraining kan een mogelijkheid zijn bij sommige incontinentieklachten bij mensen die cognitief in staat zijn een training te volgen. Mensen leren dan:

 • opnieuw hoe de spieren rondom de blaas voelen
 • de blaas spieren opnieuw leren aanspannen en ontspannen
 • het langzaam opbouwen van het ophouden van de plas
 • eerder ervaren situaties met ongelukjes “doordenken”.

Enige controle over de blaas kan worden verkregen; dit vereist echter meestal de multidisciplinaire aanpak van een revalidatieteam of een gespecialiseerd bekkenbodem (fysio-)therapeut.

Incontinentie kan problemen veroorzaken met de huid als de huid te vaak wordt blootgesteld aan urine. De kans op een urineweginfecties is groot als iemand problemen heeft met het plassen of als diegene de blaas niet volledig kan legen. Als het hersenletsel, bijvoorbeeld een beroerte , een gevolg is van suikerziekte dan is de kans op urineweginfecties nog groter.

 

Als iemand de aandrang om de blaas te legen niet kan voelen, zijn  er andere mogelijkheden:

 • een blaaskatheter geven (verblijfskatheter)
 • op gezette tijden een katheter inbrengen en verwijderen, zodat de blaas regelmatig geleegd wordt
 • plasmomenten plannen
 • gebruik van een externe condoomkatheter voor mannen
 • in uiterste noodzaak incontinentie materiaal gebruiken.

Een kans op een urineweginfectie is groot, juist ook met het gebruik van katheters.

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Anita de Blok vertelt waar zij tegenaan loopt in het huidige dagelijkse leven (23 augustus)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Gedicht van en door Lieky van der Velden – Uitdaging

Uitdaging.

Ik ben de uitdaging aangegaan.

Een stapje in de richting van het onbekende gegaan.

Niet weten wat het brengen zal,

Maar de verandering ondergaan.

Het daagt mij uit, steeds iets verder te gaan.

Stilstaan is in het verleden blijven staan.

Verandering is een leer proces.

Kan je brengen naar succes.

Daarom ga ik door en verander mee.

Beweeg mij in het onbekende en leer er mee om te gaan.

Wie gaat er met mij mee?

Is het ook een uitdaging voor jou om een stapje verder te gaan?

Wil jij ook het onbekende leren kennen?

Ik daag je uit een verandering aan te gaan.

Ga mee in dit proces en wellicht ook naar je succes.

Ik, ben de uitdaging aan gegaan.

 

©Geschreven door Lieky van der Velden.

What do you want to do ?

New mail

Annelies van Olst – Helemaal alleen – Uitzending zondag 23 augustus 2020

Annelies van Olst

9 oktober 2019

Helemaal alleen

Helemaal alleen zal ik boven moeten komen.

Helemaal alleen zal ik nieuwe dromen moeten bouwen.

Helemaal alleen,

maar ik voel me nog niet verloren.

Of wel?

Helemaal alleen, word ik weer in een nieuw leven geboren. Helemaal alleen zit ik hier….

Maar ik doe dit voor m’n kinderen, familie en vrienden.

Anders had het niet gehoeven.

Maar ik ben een stier en

sta koppig te wachten tot het ooit terug beter wordt.

Ik wil niet horen van zorgen

of de twijfels van morgen.

Want ik voel me heel alleen,

maar hou m’n gevoelens verborgen.

Ik ben verdrietig, niet boos.

Dit is het leven dat ik koos.

Toch?

IK ben verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Had ik andere keuzes gemaakt, dan had mijn leven er anders uit gezien..

Helemaal alleen moet ik hier door te zien komen….

En ik zal eerlijk met jullie zijn,

dat is voor mij geen probleem.

Ik doe dit al dagen, weken,

maanden en jaren aanéén.

Ik ben zelfs met heel de wereld

alleen, dus ik hoef niet te praten.

Ik zet mezelf op 1,

want alleen ik ken m’n waarde.

Dus ik focus op later, ik

doe dit zonder te slapen,

maar het allerliefst ben ik samen…

En dat is nu net wat ik mis.

Iemand die oprecht van me houdt, die me kent en vertrouwt.

Helemaal alleen, alleen, alleen, alleen.

Ik zit voor de raam en kijk buiten.

Ik denk aan de vele herinneringen die ik heb gemaakt en direct daarna denk ik aan de herinneringen die ik nooit meer zal maken.

Helemaal alleen, want niemand kan in mijn hoofd, hart en huid kruipen.

Ik krijg ook niemand uitgelegd wat dit allemaal met me doet. Waar zou ik moeten beginnen. Gelukkig blijven mijn geheimen, mijn geheimen.

Helemaal alleen moet ik hier door te zien komen.

Iedereen zegt dat ik niet in de hemel ben. Dat ik nog leef, GODZIJDANK!

Maar ik zie “de hemel” als een betere plek waar ik vast en zeker word verwend.

Maar wie zou alles ruilen voor nog één seconde met mij? Dat is wat ik dan denk.

Helemaal alleen… Maar wanneer zie ik jullie dan terug? Mijn kindjes… waar ik alles voor zou doen….

En iedereen zal zeggen dat ik nu geen pijn meer zal voelen.

Weet iemand echt wat men daar dan mee bedoelt?

En wat er morgen ook gebeuren zal, wie weet het antwoord op mijn vraag?

Ik voel me meer dood dan levend.

Mijn gezondheid, mijn verlangens, mijn hoop…. Zo dood als een pier, maar niemand die het echt ziet.. Helemaal alleen zit ik hier…

Is er een engel die over mij waakt, een ster die naar me knipoogt en mij nooit meer verlaat?

Maar wanneer zie ik jullie dan terug?

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column van Lieky – Leven met iemand met NAH – Uitzending 16 augustus 2020

LEVEN MET IEMAND MET NAH

 

Samen verder leven wanneer je partner beperkt is door een niet-aangeboren hersenletsel. Hoe gaan jij en je partner hiermee om?

 

Het is een vraag die bij iedereen vroeg of laat door het hoofd schiet. Gaat het nog veranderen? Natuurlijk verandert het leven. Er is een leven van voor- en van nadat het hersenletsel ontstaan is. De omslag komt met een grote schok. Van het ene op het andere moment is alles anders.
.
Sommigen zijn zwaar getroffen en veranderen drastisch. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook van karakter. Het is opeens een totaal ander mens dan die je voorheen kende.
Je ziet de veranderingen en moet helaas zelf uitzoeken hoe je hier het beste mee om kan gaan. Dat is zeker niet makkelijk.
.
Je nieuwe leven vraagt om de nodige aanpassingen. Het oude leven voortzetten? Nee, dit is een totaal ander leven geweest. Ga er maar niet van uit dat alles weer hetzelfde wordt.
.
De veranderingen die plaatsvinden, opnieuw leren omgaan met de beperkingen is noodzakelijk. Niet alleen jijzelf, maar ook je partner moet een weg zien te vinden in een veelheid aan beperkingen en daarmee leren omgaan, evenals trouwens de naaste familie en vrienden.
.
Het allerbelangrijkste is dat jullie twee samen door deze moeilijke tijd gaan.
De verandering voor de partner, familie, vrienden en de mantelzorger is aanzienlijk.
Er komt veel op je af en je moet veel leren.
Je moet nu eenmaal je energie gaan verdelen. Waarschijnlijk heb je dat voorheen nooit hoeven doen. Nu moet je het leren om jezelf te beschermen. Het kan dan ook een valkuil zijn.
.
Leven met iemand met hersenletsel kan fysiek zwaar zijn en voor beiden een flinke belasting. Je partner krijgt er ongevraagd een hele verantwoordelijkheid bij. Het gaat natuurlijk om meer dan een beperking. Er moet wel liefde zijn voor elkaar. Hulp willen aannemen van de ander. Dat is belangrijk. Sta open voor veranderingen en dit samen met elkaar willen doen.
Ik wens iedereen sterkte.
Lieky

LEVEN MET IEMAND MET NAH

 

Samen verder leven wanneer je partner beperkt is door een niet-aangeboren hersenletsel. Hoe gaan jij en je partner hiermee om?

 

Het is een vraag die bij iedereen vroeg of laat door het hoofd schiet. Gaat het nog veranderen? Natuurlijk verandert het leven. Er is een leven van voor- en van nadat het hersenletsel ontstaan is. De omslag komt met een grote schok. Van het ene op het andere moment is alles anders.
.
Sommigen zijn zwaar getroffen en veranderen drastisch. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook van karakter. Het is opeens een totaal ander mens dan die je voorheen kende.
Je ziet de veranderingen en moet helaas zelf uitzoeken hoe je hier het beste mee om kan gaan. Dat is zeker niet makkelijk.
.
Je nieuwe leven vraagt om de nodige aanpassingen. Het oude leven voortzetten? Nee, dit is een totaal ander leven geweest. Ga er maar niet van uit dat alles weer hetzelfde wordt.
.
De veranderingen die plaatsvinden, opnieuw leren omgaan met de beperkingen is noodzakelijk. Niet alleen jijzelf, maar ook je partner moet een weg zien te vinden in een veelheid aan beperkingen en daarmee leren omgaan, evenals trouwens de naaste familie en vrienden.
.
Het allerbelangrijkste is dat jullie twee samen door deze moeilijke tijd gaan.
De verandering voor de partner, familie, vrienden en de mantelzorger is aanzienlijk.
Er komt veel op je af en je moet veel leren.
Je moet nu eenmaal je energie gaan verdelen. Waarschijnlijk heb je dat voorheen nooit hoeven doen. Nu moet je het leren om jezelf te beschermen. Het kan dan ook een valkuil zijn.
.
Leven met iemand met hersenletsel kan fysiek zwaar zijn en voor beiden een flinke belasting. Je partner krijgt er ongevraagd een hele verantwoordelijkheid bij. Het gaat natuurlijk om meer dan een beperking. Er moet wel liefde zijn voor elkaar. Hulp willen aannemen van de ander. Dat is belangrijk. Sta open voor veranderingen en dit samen met elkaar willen doen.
Ik wens iedereen sterkte.
Lieky

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail