Column van Marly: Positiviteit (deel 2) van onze meestgehoorde Clichés

(Audio onder aan bericht)

Wat is positiviteit?

Vorige week sprak ik over het eerste cliché wat wij vaak te horen krijgen, genieten van het leven. Nú gaan we naar het tweede cliché, positiviteit..  een lekker moeilijk uit te spreken woord…positiviteit dus. Waarschijnlijk dat het woord positief vaker terug gaat komen

Niet dat die makkelijk is, maar in elk geval makkelijker. Mijn logopediste zou nu zeggen: dat is juist een goede oefening…

Maar goed, zoals zo vaak dwaal ik ook nu weer af. Een kreet die wij heel vaak horen is: positief blijven !! Waarschijnlijk geldt dat niet alleen voor ons NAH-mensen maar ook voor iedereen die in een moeilijke tijd zit, ongeacht door welke oorzaak. Net alsof we door positief blijven weer opknappen of zelfs gezond worden. Helaas werkt dat niet altijd zo, maar dan kom ik toch weer terug op mijn vraag.. wat is positiviteit? Hoe blijven we positief? En wat als het niet altijd lukt?

Na onderzoek op het ‘wereld wijde web’ heb ik geen definitie kunnen voor positief of positiviteit. Wél honderden spreuken en pagina’s die je met spreuken willen helpen om je positief in het leven te laten staan.

Overigens liep ik gelijk tegen een mooie spreuk aan >> Niets in het leven heeft een betekenis, behalve de betekenis die we er zelf aan geven

Een spreuk die klopt als een bus! Als je er over nadenkt, is dat met veel woorden zo.. denk aan geluk, liefde, tevredenheid maar ook negativiteit bijv… wat mij gelukkig maakt, hoeft een ander nog niet gelukkig te maken.

Terug naar de positiviteit . Voor mijn gevoel betekent dit woord dat je het beste maakt van wat het leven je ook toewerpt. Je mag gerust even in ‘dip’ zitten, je mag er boos en verdrietig om zijn, zolang je maar weer de vechtlust vindt om door te gaan ! Voor mij persoonlijk pas ik het graag toe in het ombuigen van mijn gedachten; een situatie is nu eenmaal zo, wat kan ik doen om het in mijn leven in te passen?

Om welke situatie het ook gaat, je zult het aan moeten pakken, soms hard ervoor moeten werken om ermee te (leren) leven, voor zover dat mogelijk is. Dat noem ik positiviteit !

Iedereen vindt dit ook in zijn eigen bezigheden en hobby’s.. wandelen en fotograferen, koken, fietsen, knutselen, handwerken enz

Zelf haal ik het allermeeste uit muziek ! Als ik muziek kan luisteren ben ik de gelukkigste vrouw op aarde. Vanwege de overprikkeling in mijn hersenpannetje is dit niet altijd zo vanzelfsprekend helaas, al heb ik er wel een weg in gevonden. Er zijn dagen dan verdraag ik zeer weinig tot geen geluid en kan ik echt geen muziek luisteren, dat accepteer dan maar, ik weet dat het weer terug komt. Als tip kan ik het volgende meegeven: ik heb verschillende playlisten in zowel mijn computer als mobiel staan, voor elke soort prikkel een eigen playlist. Uiteraard een gevarieerde playlist voor mijn goede dagen, een rustige playlist met alleen maar ballads voor de mindere dagen en voor de dagen waar ik zelfs geen stemmen verdraag, heb ik nog instrumentale playlisten ook weer onderverdeeld in gevarieerd en rustig. Zo kan ik toch genieten van muziek.

Dat is dan ook één van de (inmiddels vele) voorbeelden die ik kan geven om uit te leggen hoe ik zelf mijn weg vind in het omgaan met ‘het nieuwe leven’ En natuurlijk baal ik ook regelmatig als een stekker als het niet gaat hoe ik wil, soms komen er ook tranen aan te pas maar uiteindelijk krabbel ik weer op en probeer ik er iets van te maken.

Nu verkeer ik wél in de gelukkige omstandigheden dat ik een geweldig gezin om mij heen heb, daar prijs ik me dagelijks mee. Oók door hun vind ik het positieve gevoel makkelijker en soms vóór hun, omdat ik dan voor hún niet wil toegeven aan het negatieve gevoel.

Daarmee heb ik mijn vragen allemaal beantwoord behalve misschien die laatste, althans, daar heb ik minder uitgebreid bij stil gestaan. Wat als positief zijn niet altijd lukt? Helemaal niet erg !! Zolang je maar weer opstaat !

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Jacques van der Weide – Grensoverschrijdend gedrag – Zondag 31 mei 2020

(Audio staat onder dit bericht)

Grensoverschrijdend gedrag bij NAH.

 

Deel 1 Herkenning

 

Als zorgondernemer en als ervaringsdeskundige kom ik regelmatig grensoverschrijdend gedrag tegen bij mensen met NAH. Het zijn vaak verborgen rest-verschijnselen van het NAH. Het wordt bij de buitenwereld onderkent en binnen de NAH groepen is het  een vermeden thema. Het speelt zich meestal achter de voordeur in de privésfeer af. Er zit veel gêne op en als je over je partner of kind spreekt, over zijn of haar ontremd gedrag of grensoverschrijdend gedrag, voelt het vaak als verraad. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Ontremd en grensoverschrijdend gedrag geeft heel veel onveiligheid voor de naasten en betrokkenen. De onvoorspelbaarheid in gedrag veroorzaakt veel stress in de directe omgeving.

 

Bij grensoverschrijdend gedrag dat vaak ook dwingend naar de ander is gericht is het voornaam om professionele hulp in te schakelen.

 

Grensoverschrijdend en/of ontremd gedrag

 

Bij ontremd gedrag is er de rem vanaf, om het even simpel te zeggen. De persoon volgt zijn impulsen en heeft daar totaal geen controle meer over. Vanbuiten moet er worden ingegrepen door grenzen aan te geven en het gedrag te stoppen.

 

Het wordt pas grensoverschrijdend als de ander (omgeving) daar last van heeft of te wel ongepast is in de sociale context van dat moment.

 

Soorten van ontremming:

 

Verbale ontremming:

Hard spreken, dominant toon, (wil, moeten, nu) extreem taal gebruik. Maar ook blijven praten. Alleen maar spreken zonder te luisteren of er een reactie of interactie met de omgeving is of niet.

 

Motorische ontremming:

Bewegelijkheid, (wiebelen, kloppen, tikken, hoofdschudden, etc) het hebben van tics.

 

Emotionele ontremming:

Snel boos of verdrietig worden in extremiteiten zonder dat daar direct een aanleiding voor is.

 

Seksualiteit:

Verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard. De marge die zich uitspant van klef tot aanranding en verkrachting toe. Geen filtering meer van signalen van gepast gedrag. Hyper seksueel zijn. Flirten met anderen terwijl de partner erbij staat.

 

Eet-ontremming:

Meestal is het heel veel en alles door elkaar eten. Gulzig, schrokkend eten. Genieten is er niet meer bij.

 

 

Dwangmatig -lachen en dwangmatig-huilen:

Het overdreven en langdurig lachen of huilen zonder aan leiding. Het gaat niet om echt verdriet of vreugde maar een uiting van emotie de persoon zit in een soort loep waar hij/zij niet uitkomt.

 

 

Al deze ont-remmingen kunnen makkelijk uitmonden tot een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Bij grensoverschrijdend gedrag gaat het om handelingen die niet geaccepteerd worden door de betrokken personen.

Het vindt plaats op psychologisch, fysiek, seksueel, vlak. Zowel bewust of onbewust.

Het gaat over wat de persoon  met NAH doet, maar ook over wat hij/zij laat, meent geen actie of laat het maar gebeuren.

Grensoverschrijdend gedrag heeft bijna altijd te maken met machtsmisbruik. Ik wil! En Ik moet!

Vaak is dergelijk gedrag zelfs niet kwetsend bedoeld en beseft de persoon met NAH niet dat anderen er aanstoot aannemen.

 

Verschuiving van gedragsregels zijn grensoverschrijdend:

 

Geen wederzijdse toestemming

Er is geen wederzijdse toestemming maar eenzijdigheid. De persoon handel vanuit zichzelf en heeft geen begrip voor de ander of de omgeving.

 

Geen vrijwilligheid

Je wordt opeens geconfronteerd me. of voor het blok gezet.

 

Geen gelijkwaardigheid

De persoon overziet niet de gevolgen van zijn handelen in de totale context van de gebeurtenis.

 

Niet leeftijdsadequaat

Handelt de persoon naar gelang zijn leeftijd of te kinderlijk, te jeugdig.

 

Niet context adequaat

Dit is een complexe gedachtegangen waarbij vele afwegingen in de hersenen moeten worden gemaakt om alles naar waarde en normen te kunnen inschatten. Dit is vaak moeilijk om uit te voeren voor een persoon met een NAH.

 

Geen zelfrespect

Er is vaak een gebrek aan zelfrespect  naar ook respect voor de ander op dat moment. Dit kan een onderliggende trigger zijn om grensoverschrijdend gedrag te vertonen.

 

Over het algemeen mag je stellen dat bij grensoverschrijdend gedrag er een gebrek is aan wederkerigheid. Daardoor wordt dit gedrag ook als zeer onveilig en stressvol ervaren. De situaties en leefomgeving zijn niet meer voorspelbaar. Niet alleen heeft de partner daar last van maar ook het hele gezin. Vaak heerst er een zeer alerte en waakzame spanning in het gezin. Een ontspannen uitje kan elk moment uitmonden in een ontlading die een stempel op die dag dan drukt.

Buiten het feit dat we dagelijks geconfronteerd worden met de totale verandering van de situatie worden we daarnaast ook nog geconfronteerd met extreem gedrag van de persoon met NAH. En weten we vaak niet te handelen bij situaties met grensoverschrijdend gedrag.

 

 

Voor uw zelf of kinderen is het belangrijk dat er veiligheid wordt geboden. Zoek in uw netwerk een vertrouwenspersoon waarmee u kunt praten over het gedrag van de persoon met NAH, zodat u een luisterend oor heeft.

 

Bij zeer acute gevallen is de huisarts met de praktijkondersteuner de poort voor de GGZ zorg of revalidatie arts.

Omdat het gaat om gedrag op meerdere levensgebieden kunt u ook een levenscoach benaderen met specialisme NAH. Dit is te vergoeden via PGB.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met

 

Jacques van der Weide

Lio coaching & begeleiding Limburg ( LIO Levens-brede Individuele Ontwikkelings)

Tel 06-27232570

jvanderweide@liocoaching.nl

www.liocoaching.nl

 

 

Breinlijn

(www.breinlijn.nl).

085-2250244

 

Steunpunt Mantelzorg..uw regio

 

Steunpunt Mantelzorg Zuid

www.mantelzorgzuid.nl

info@mantelzorgzuid.nl

043-3215046 (werkdagen tussen 8.30-17.00 uur)

 

 

Dit zijn de gegevens voor Parkstad:

www.mantelzorgparkstad.nl/

045-2114000

 

 

 

Uitgebreide informatie over seksualiteit kunt u ook op onderstaande websites vinden.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column van Marly: Genieten van het Leven (deel 1) van onze meestgehoorde Clichés

(Audio onder aan bericht)

Hoe vaak horen wij niet, je moet nu gewoon genieten van je leven. Volgende week deel 2: Altijd positief blijven !

Genieten van het leven, cliché of niet?

We horen altijd veel clichés in ons leven vandaag deel 1 hiervan. Volgende week deel 2 ..positiviteit

Hoe vaak wordt er niet gezegd om van het leven te moeten genieten? Maar kan dat altijd wel? En wat is genieten dan? Wat voor mij genieten is, kan een voor een ander heel saai zijn. En waar een ander van geniet, kan ik misschien om welke reden dan ook, niet. Als ik naar mezelf kijk om voorbeelden te noemen: Ik kan genieten van niets doen ! Gewoon lekker lui filmpje kijken, aan de PC spelletje doen, lezen, muziek luisteren en noem maar op. Voor een ander kan dat heel dus heel saai zijn. De ander kan genieten van een heerlijke vakantie, luieren op het strand of naar de wintersport. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat me dat niet lekker lijkt, maar om verschillende redenen gaat dit voor mij niet. Reden één, ik heb er domweg het geld niet voor en al had ik het geld dan komen we bij reden twee. Op één of andere manier vind ik het zonde van het geld, waarschijnlijk omdat ik er juist zo lang voor zou moeten sparen, uiteindig véél langer dan de vakantie zal duren. Reden drie: Qua gezondheid moet ik met zoveel rekening houden, zowel vóór vertrek, gedurende de vakantie als ook na thuiskomst. Dus nee, hierdoor raak ik alleen al in de stress als ik er aan denk !

Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik alleen maar rustig en saai mijn leven leid. Ik heb al heel veel gedaan in het verleden. Zo heb ik in het buitenland gewerkt, lokaal televisie en radio gepresenteerd, regelmatig met artiesten gewerkt en ik heb bv als jurylid bij diverse talentenjachten gezeten. Absoluut niet saai dus !! Dat zijn hele leuke herinneringen die niemand me meer afneemt.

Mis ik het? Ja zeker, een groot deel mis ik ! Wellicht dat ik in de toekomst het één of ander weer op kan pakken. Dat is ook zeker mijn doel!! Ik weet dat veel niet meer terug komt en dat moet het doel ook niet zijn. Dan kan het alleen maar tegenvallen en ik moet ook realistisch blijven.

Juist omdat veel dingen moeilijker zijn geworden dan voorheen, zoek ik naar nieuwe manieren om te genieten van mijn leven. En dit programma plus mijn websites helpen hierbij ! Ieder op zijn eigen wijze. Waar het op neerkomt, is dat je zelf moet gaan zoeken naar hetgeen wat jou gelukkig en blij maakt want dan pas kun je genieten van je leven.

Volgende week dus deel 2 : wat kan posiviteit hieraan bijdragen..

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Podcast van uitzending van zondag 24 mei 2020 : WIJ DOEN!!

What do you want to do ?

New mail

 

Vandaag heb ik een gesprek met Ingmar Rooij.Over WIJDOEN.

WijDoen, begeleiden op maat. Dat klink erg interessant en daarom wil ik graag meer informatie. Ik heb van verschillende luisteraars ook vragen door gestuurd gekregen. Dus laten wij snel beginnen.

 

Goedemorgen Ingmar Rooij. Tijdens ons gesprek hebben wij met elkaar afgesproken JE en JIJ te zeggen.

Wij gaan het hebben over WijDoen.

Mijn eerste vraag is

 

Vraag 1;  Wie is Ingmar Rooij? En wat doe jij bij Wij Doen?

 

 

 

 

  1. Welke diensten verlenen WijDoen en de Verzuimspecialist?

 

  1. Ik lees op mijn Facebookpagina vaker vragen over het UWV.

Wat voor vragen ontvangen jullie regelmatig?

 

  1. Het is voor ons mensen met NAH heel belangrijk dat wij met vragen ergens terecht kunnen.

 

 

  1. Wie betaalt, als mensen de re-integratiebegeleiding krijgen?

 

 

  1. Wat maakt WijDoen een specialistisch re-integratiebureau ’s?

 

 

  1. Een vraag over; Langdurig arbeidsongeschiktheid.

. Wat is eigenlijk een WIA of WGA uitkering?

 

 

  1. Hoe weet ik of de uitkering juist is vastgesteld?

 

  1. Een uitkering met 80-100% afgekeurd en gelijk een meer dan geringe kans op herstel. Geldt dat ook voor mij?

 

  1. Als de situatie is, dat ik (echt) niet meer kan werken. Welke uitkering past dan bij mij?

 

  1. Bezwaar maken tegen een beslissing van het UWV is best lastig? Hoe doe ik dat en kunt u helpen?

 

Op mijn Facebook pagina had ik een oproepje gedaan Wie kent de website WijDoen en wie  heeft vragen aan WijDoen.

Ingmar, vind je het goed dat ik die deze vragen voorleg?

 

1- Ik  zelf heb vaker gesprekken gehad met lotgenoten die door hun hersenletsel niet goed mobiel zijn maar verstandelijk wel heel goed zijn. Ze zijn heel creatief en zouden financieel voor zichzelf kunnen zorgen. Wat is er voor hun mogelijk om toch zelfstandig geld te verdienen in hun eigen omgeving en hun eigen tempo?

 

2- Hoe is het met nazorg  zo ook voor de partners?

 

4- Wat kunnen jullie doen voor iemand die niet perse wilt  werken, maar wel aan zijn eigen ontwikkeling wilt werken.

 

5-  Grenzen bewaken. Komt heel vaak in de berichten van lotgenoten terug.

Dat lukt vaak niet met alle gevolgen van dien …Tips voor grenzen bewaken.

 

6-  Een vraag van Jan;  Ik heb moeite met dingen, die blijvend veranderd zijn….

Heb je goede adviezen, hoe hij dingen kan aanpakken of oplossen?

 

7- Een vraag volgende .  Ik heb er moeite mee dat er over het nah van mijn dochter weinig tot niets bekend is in Nederland. Zij heeft de ziekte moyamoya. Wat kunt u hierover vertellen?

 

8- Helpen jullie ook als je net onder de 35% procent zit voor een WIA uitkering? Ik werk wel weer maar kan niet meer alles doen als voorheen en niet zoveel uur. Maar krijg geen aanvulling van het UWV..Helpen jullie dan ook?

 

10- : Maar wat als er zo veel meer van jou verwacht wordt en je weet dat je het niet aan kan dat je daar aan onder door gaat, maar door instanties gedwongen worden wat dan ?

 

 

11- staan jullie ook positief tegenover alternatieve behandelingen zoals accucultuur, homeopathie,   meditatie ect..?

 

12 – Is er iemand bij Wij Doen die zelf een hersenletsel heeft? Iemand met eigen ervaringen?

 

13 – Wat kan je  als eerste het beste doen als je pas kort door een hersenletsel bent getroffen?

 

14 – Hoe lang is de tijd tijd  tussen pas gebeurt en revalidatie?

 

 

15- Ik begrijp dat het een, een- op-maat trajectplan is. Wat hebben mensen nodig om een training (revalidatie aan te gaan?

 

16 – Eigenlijk als ik hoor UWV denk ik bij mijzelf, blijf er heel ver bij weg.

Heb wel een vraag, hoe gaan jullie om met als het niet gaat zo als ze het uit gedacht hebben?

Moet ik mij gaan verdedigen Of wordt er geluisterd? Ik denk zo theorie en praktijk zijn wel 2 verschillende dingen.

 

 

Laatste vraag; Waar kunnen wij terecht met vragen bij WijDoen? website, mail adres???

 

Hartelijk dank  Ingmar voor dit gesprek en uitleg. Wij hebben samen afgesproken dat je geregeld bij ons  in het radioprogramma “Luister naar NAH” met verschillende items te beluisteren bent. Daarom zeg ik graag tot de volgende keer Ingmar.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

WIJ DOEN !

https://www.werknahersenletsel.com/over-wij-doen/

Wat kan WijDoen voor je betekenen?

Wij zijn een UWV-erkend re-integratiebureau en onze coaches denken met jou mee hoe om te gaan met toekomstige problematiek voor jou en je omgeving. Dat na een revalidatieproces een leven weer mogelijk is. Wij hebben een nauwe samenwerking met ziekenhuizen en revalidatiecentra waardoor wij je goed kunnen ondersteunen.

Elk traject is maatwerk aangezien iedere hulpvraag anders is. Onze werkwijze is dat we eerst een vrijblijvende kennismaking inplannen. Vervolgens stellen we een op-maat trajectplan voor. Onderdelen van trajecten kunnen zijn: sociale activering, re-integratie, jobcoaching, ambulante begeleiding, job-hunting, dagbesteding, detachering, arbeidstraining, leer-werktraject en/ of een scholing of opleiding.

What do you want to do ?

New mail

Ja hoor, het gaat goed, ik heb boffen gehad (sarcastisch bericht)

 

Ja hoor, het gaat goed, ik heb boffen gehad

13-08-2017

 

Wie herkent het niet van onze lotgenoten? Zo gauw men ons ziet, dan komen de complimenten.. je ziet er goed uit! Je hebt echt geluk gehad! Als ik je zo zie, gaat het goed met je, je mag echt van geluk spreken….. blèèèh, sorry, maar ik heb het zó gehad met die opmerkingen!

Heel braaf zeg ik meestal niet veel anders dan ja inderdaad, ik mag niet klagen. Maar als ik zou vragen of ik wél even een potje mag klagen, geloof ik niet dat men daar zin in heeft. Daarnaast is het me mijn energie ook niet waard, zelfs al men naar mijn ‘geklaag’ zou willen luisteren, kost dat nog zoveel energie. En als ik dan bv midden in de winkel sta voor mijn boodschappen, heb ik die energie er ook gewoon niet voor over.. die heb ik hard nodig voor mijn boodschappen. Ik ga altijd al gewapend met een boodschappenlijstje, ik maak graag gebruik van de scankassa wat de ellende van -uit het wagentje-op de band-van de kassa-in het wagentje uitspaart. Ik kan gelijk alles in een tas ruimen en ben na het afrekenen klaar. Bij thuiskomst word ik meestal geholpen door man of zoon, wat ik dan ook weer hard nodig heb. Over het algemeen heb ik tussen een half uur tot een uur nodig om bij te komen van boodschappen doen. Dus jazeker, het gaat goed, ik heb boffen gehad

En als ik dan ga koken, moet ik altijd even goed nadenken hoe ik het het beste kan aanpakken. Dat is ook erg afhankelijk van wat ik wil gaan maken. Aardappeltjes koop ik ofwel voorgekookt ofwel ik schil ze vroeg in de middag zelf vooruit. Mocht ik nu stoer willen doen en ik doe er nog verse boontjes, spuitjes of bloemkool bij, dan verzorg ik dat ongeveer een uurtje na het aardappelschillen voor. Uiteraard moet ik het vlees dan heel simpel houden want dat vraagt te veel voorbereiding en/of aandacht.

Regelmatig heb ik toch een recept erbij nodig omdat ik zodanig verward (vermoeid) ben dat ik niet meer weet wat er nu nog eens in moet, vooral bij de wat grotere gerechten zoals goulash, chili e.d. Vantevoren zet ik dan alle benodigheden klaar.. alles rechts van het fornuis, en als ik het gebruikt heb, gaat het naar links zodat ik niet hoef te twijfelen of ik het nu wel of in erbij gedaan heb in de pan. Alles wat op tijd moet, gebeurt met de kookwekker en hoeveel blaadjes laurierblad ik gebruik, schrijf ik bij de memo op mijn keukenkalender. Zo kan ik ‘precies’ bij houden wat ik gedaan gedaan heb. En geloof me, het gaat nog vaak genoeg mis helaas.

’s Ochtends of ’s middags bedenken wat we gaan eten zit er niet meer in. Dat moet echt duidelijk vantevoren bepaald worden. Meestal probeer ik het per 3-4 dagen vooruit te plannen. Maar ach, jazeker, het gaat goed, ik heb boffen gehad.

Als ik een uitje wil maken, alleen of met iemand van mijn gezin, moet dat ook goed gepland worden. Ik kan niet zomaar even beslissen iets te ondernemen. Het beste is om minimaal 1 rustdag vantevoren te nemen en 1 tot 2 (soms zelf 3) rustdagen achteraf, dat is afhankelijk van het uitje. De Efteling kost bij wijze van spreken meer energie dan een wandeling over de markt. Zeer regelmatig verkijk ik me er ook goed op, dan denk ik dat het minder energie zal kosten als wat het daadwerkelijk doet. Er zijn ook zoveel zaken waar je geen invloed op hebt. Als voorbeeld: je kunt niet voorspellen hoe het weer wordt, warm weer kost stukken meer energie. Drukte is niet te voorspellen, rennende en gillende kinderen, muziek die wel of niet aanstaat of zelfs een muziekband die speelt en dit zijn maar enkele voorbeelden. Daarnaast weet je nooit hoe je goed of slecht je zelf in je vel zit, of je voldoende nachtrust hebt gehad of kon je juist die nacht de slaap niet vatten? En nu is het niet zo dat ik dan meerdere dagen erna alleen maar slaap, nee.. ik slaap wel veel meer uren op een dag maar daarnaast heb afhankelijk van de vermoeidheid meer last van mijn spraak en van duizeligheid, begrijp ik alles lastiger, moet mijn gezin zeker niet te hard of te snel spreken en muziek luisteren is absoluut uit den boze. Maar jeetje zeg, wat gaat het goed met me en wat heb ik boffen gehad!

Over bezoek, feestjes en andere zaken al dan niet gepland, ga ik het niet eens meer hebben. Ik neem gewoon aan dat de boodschap wel is aangekomen en  h o p e l i j k ook begrepen wordt.

Ik wil ook helemaal overkomen als iemand die niet inziet dat het ook wel erger had kunnen zijn of dat er mensen zijn die ook ergere dingen meemaken dan ik maar bespaar me in de toekomst asjeblieft de opmerkingen zo te zien gaat het echt goed met je, je hebt echt geluk gehad  Dat zou ik echt op prijs stellen, zeg dan niets ! Goeiedag vind ik dan ook prima…

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Gedicht van en door Marly – Woorden

Woorden

 

Woorden van vreugde

Woorden van verdriet

Wie kent zulke woorden niet

 

Woorden van meeleven

Woorden van spijt

Voor deze woorden neemt iedereen even tijd

 

Woorden vol liefde

Woorden vol haat

Dit zijn woorden waartussen een dunne lijn bestaat

 

Woorden van begrip

Woorden als een vraag

Maar hoort men het antwoord wel graag

 

Woorden in een gedicht

Woorden in een lied

Hoeveel woorden bestaan er wel niet

 

Soms zijn woorden helemaal niet nodig

Aanwezigheid, respect en een knuffel maken woorden dan overbodig

 

©Marly van der Wijk 02-09-2017

 

What do you want to do ?

New mail