Frans in gesprek met Annemarie het Hart Zondag 9 januari 2022

ERVARINGSDESKUNDIGE SNAPT HOE MENSEN MET NAH ZICH VOELEN

Annemarie ’t Hart is ervaringsdeskundige op het gebied van NAH (niet aangeboren hersenletsel). Ik sprak met haar. Ze is 49 jaar oud. Ze kreeg op haar 19de een zwaar verkeersongeluk en belandde in het ziekenhuis. “Ik heb een leven daarvoor en daarna gehad. Er stond een man naast mijn bed en ik wist niet dat het mijn vader was. Ik trok aan zijn baard en riep iets van ik hou van je. Later werd ik wakker in een wereld van niet weten. Ik wist niet wie ik tegenover me had. Elke dag begon weer opnieuw. Je wist niet wat gisteren, vandaag of morgen was. Ik ging aanvankelijk weer als een baby praten. Mijn vrienden waren heel amicaal, maar ik had geen idee wie die mensen waren”.

Annemarie werd uiteindelijk receptioniste, administratief medewerker en officemanager. “Toen dacht ik: ik wil iets heel anders dan alleen maar met dat hoofd werken. Ik kwam erachter dat ik NAH had en wilde met die kennis verder gaan”. Ze heeft een korte tijd als ervaringsdeskunige een NAH-cafe in Hilversum geleid.

“Omdat ik het belangrijk vind dat mensen kunnen treffen en dingen herkennen bij elkaar. Zo van, he  heb jij dat ook? Je kunt elkaar tips en informatie geven. Je kunt elkaar weer ontmoeten. Ik hoop dat de ervaringsdeskundigheid mooi geimplementeerd kan worden met consulenten en zorgmedewerkers. Het is een enorme kracht dat mensen door hun ervaring heen zijn gegaan zich snel herkend en gemotiveerd voelen. Ik wil hiermee doorgaan, het is prachtig werk”.

 

 

 

 

 

Column Frans – Beeldende Therapie Zondag 2 januari 2022

BEELDENDE THERAPIE IS HELEND VOOR MENSEN MET NAH

Bij behandelcentrum Boogh Amersfoort kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hiervoor terecht. Zelf kunstwerken creëren, kleien, schilderen of boetseren, onder begeleiding van  therapeute Colette Taks. Beeldende therapie  is goed voor de verwerking van de breuk in de levenslijn. Een breuk waar heel wat veranderingen bij komen kijken waar je mee om moet leren gaan.

Taks legt uit dat door kunstwerken te maken, mensen hun gevoelens leren te uiten. Hierdoor kunnen ze ook accepteren wat er is gebeurd. “Ik help cliënten om te gaan met hun gevoelens zodat zij ze een plek kunnen geven. Wanneer je dat niet kan ben je afgesloten van je omgeving en de rest van de wereld. Alsof je niet meer meedoet. En: Jezelf uitdrukken is ook je verbinden met een ander.”

Tijdens de therapie wordt er niet gepraat, zodat je je beter kunt concentreren. Ná de opdrachten wordt er wel gesproken over wat je hebt ervaren en wat het met je heeft gedaan. Taks krijgt dan verbazend veel van mensen te horen hoe leuk ze beeldende therapie eigenlijk vinden: “De meeste mensen hebben eerst weerstand. Ze zeggen dan dat ze eigenlijk niet kunnen schilderen. Maar het hoeft allemaal niet mooi te zijn; het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt. Dat je iets over jezelf vertelt, dat je je uit.”

Als beeldend therapeut observeert Taks hoe mensen aan het werk zijn, omdat dat iets zegt over wat er in hen omgaat. Hoe werkt iemand met zijn materiaal, welke kleuren kies je uit?  “Soms valt het me heel erg op dat ze gespannen aan het werk gaan of hun adem inhouden. Dat ze om zich heen kijken en zich afvragen  of ze het wel goed doen.” . Ze zegt dan dat het gaat om het gevoel dat je krijgt met dit werk.

Taks ziet het als zingeving voor haarzelf  dat ze iets kan betekenen voor een ander. “Mensen komen  dicht bij zichzelf, ze worden zelfverzekerder, ontdekken nieuwe dingen en durven langzaam weer vooruit te kijken. Ze komen lekkerder in hun vel te zitten.”

Ikzelf, Frans Regtien, heb ook een cursus van haar gevolgd.  Ook ik gaf aanvankelijk aan dat ik zelf vond dat ik er niet veel van bakte, maar dat was dus volgens haar totaal onbelangrijk. Ik heb de Sterrennacht van Vincent van Gogh nagemaakt (overigens niet eens zo slecht vond ik zelf). En ik heb 4 keer een landschap geschilderd  dat in de lente, zomer, herfst en winter  werd afgebeeld.

Taks hoopt nog een tijd bij Boogh te kunnen blijven én hoopt dat er meerdere beeldend therapeuten daar  zullen komen. Daarnaast wil ze in de verdere toekomst ook graag in een eigen praktijk aan de slag gaan.

 

Jaaroverzicht van Frans – Zondag 26 december 2021

Het Nieuwsoverzicht van zondag 26 december voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, dit is Frans Regtien.

Om te beginnen het actuele nieuws over COVID 19 en in het bijzonder de omikronvariant die razendsnel om zich heen grijpt. Nederland is weer helemaal in lockdown, om tijd te rekken zodat zoveel mogelijk mensen een boosterprik kunnen halen, die echt belangrijk is. Als je die onverhoopt nog niet hebt gekregen, zorg dan dat zo snel mogelijk gebeurt. Mijn vrouw en ik hebben hem afgelopen donderdag gehaald.

Een paar weken geleden werd de documentaireprijs voor de beste podcast van de publieke omroep NPO/NTR uitgereikt.  Die ging naar een bijdrage over Niet Aangeboren Hersenletsel.
Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma.Wij gaan die podcast binnenkort ook uitzenden, zo is de bedoeling.
Het blijkt dat veel professionals in de zorg  graag willen weten hoe ze mensen met NAH en hun naasten beter kunnen ondersteunen in de thuissituatie. Maar liefst 1440 mensen logden op 25 november  live in op een zogeheten Webinar : ‘NAH: thuis begint het pas”Jaarlijks worden in Nederland circa 140.000 mensen getroffen door een hersenletsel. Om ze goed te kunnen ondersteunen moeten professionals inzicht in de gevolgen hebben en ook kennis over hoe ze daarmee om kunnen gaan. gaan. In het Webinar gaven zowel ervaringsdeskundigen als professionals, gespecialiseerd in NAH, vanuit hun persoonlijke kennis en ervaring inzicht in de gevolgen van NAH in iemands leven. Uit de reacties bleek dat dit enorm gewaardeerd werd.

Begin vorige maand zijn de repetities begonnen voor een theatervoorstelling van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Spel, beweging, stemgebruik en hoe maak je van jouw verhaal theater,  het komt allemaal aan bod. De repetities zijn nu in volle gang, Theater Rotterdam vindt dit een mooi project, de educatie-afdeling heeft meegedacht met het vinden van gastdocenten en ze bekijken in december een aantal voorstellingen  in de Rotterdamse schouwburg. Die  zijn allemaal gemaakt vanuit persoonlijke verhalen van mensen. Hersenletsel.nl ondersteunt het project. In mei 2022 staat de eerste voorstelling van het stuk Hersenkronkels in het Theater Rotterdam, Schouwburg 25, gepland, als hij doorgaat uiteraard. 

Frans Regtien

 

Column Frans – Prikkelarme bioscoop & Fragment Bond Film – Zondag 19 december 2021

PRIKKELARM NAAR DE BIOS

Mensen met niet aangeboren hersenletsel willen graag wel eens naar de bioscoop bijvoorbeeld om naar een kerstfilm te kijken. Maar nu is dat behelpen voor ze. Het kabinet kondigde zaterdag nieuwe maatregelen af. De bioscopen gaan voorlopig helemaal dicht. NAH-ers hebben , als ze toch naar de film willen,  in zijn algemeenheid last van problemen met licht en geluid. De overheid heeft enkele maatregelen genomen. Geen achtergrondmuziek in de foyer, soms worden films niet omgeroepen via een microfoon maar persoonlijk aangekondigd. De films beginnen vaak zonder reclame. En er zijn oordoppen beschikbaar.

Een verhaal uit de praktijk. “Nu zit ik met oordoppen en zonnebril in de bioscoop, dat is gewoon heel gek. Maar als vader wil ik daar weleens heen met mijn zoon. Ik heb ook een koptelefoon met noise cancelling die het geluid van buiten wegfiltert. Als het echt stil moet zijn, doe ik soms de oordoppen in en tegelijk de koptelefoon opSteeds zoek ik naar balans, rust en regelmaat, ook in deze coronaperiode”. Dat zegt Danny Laponder op de website Verder Met Hersenletsel.

Er zijn speciale bioscopen voor prikkelarme voorstellingen of gelegenheden waar je prikkelarm naar de film kunt gaan. Maar je moet wel goed zoeken als je ze op Internet wil vinden. Een bioscoop in Kerkrade bijvoorbeeld vertoonde de film Bridget Jones Baby. In Schiedam was er in september een voorstelling van Madagascar, een film over dieren, waar de Hersenletselstichting ook bij betrokken was.  Het is op een mooie en indrukwekkende manier gefilmd en je staat soms echt oog in oog met de aanwezige dieren, planten en overige organismes. Vorige maand waren er op het filmfestival IFDA in Amsterdam speciale voorstellingen te zien. Mochten jullie zelf ervaringen hebben met prikkelarm naar de bios gaan, laat het ons weten!

Als je ondanks alles toch naar de nieuwste James Bondfilm wil gaan,  heb je problemen als NAH-er. Wilde achtervolgingen, schietpartijen en lichtflitsen. Toch waagde ik(Frans Regtien) vorige maand  een poging. Het viel niet mee en na afloop was ik dodelijk vermoeid. Hier nu een fragment dat ik had opgenomen met de voice-recorder van mijn mobieltje. Na 10 seconden, waarin je de tijd hebt om je computergeluid zachter te zetten, begint het fragment.

Column van Frans – Woensdag 8 december 2021 (extra uitzending)

MIJN AGENDA IS MIJN BIJBEL

Sinds mijn hartstilstand in 2016, waardoor ik zuurstoftekort kreeg en een NAH-er werd, schrijf ik alles wat ik doe op in mijn agenda. Dat geeft me structuur in de week en daardoor kan ik onthouden wat ik van plan ben om dagelijks te gaan doen. Ik was al een pietje precies en hield  alles bij  wat ik meemaakte, omdat ik journalist in hart en nieren was EN nog altijd trouwens ben ( als medewerker van NAH-radio). In mijn jonge jaren maakte ik ook dagboeken en schreef ik aan het eind van het jaar hoe het voor mij was verlopen.

Dus je vindt nog altijd mij vaak achter de computer of bezig met een I-pad om interviews op te nemen. Dat opnemen gebeurt ook om alles te onthouden, want dat gaat nu ook moeilijker. Schrijven op papier kan ik nauwelijks meer, mijn handschrift was al niet om over naar huis te verschrijven en dat is er zeker niet beter op geworden, Maar: ik was altijd al van het bijhouden van wat ik meemaakte en wat er in de wereld gebeurde en dat is niet veranderd. Sterker nog: ik gebruik het weer om plezier in mijn leven te hebben.

Niet alleen heb ik mijn oude vak weer opgepikt, maar onderhoud ik ook een website over mijn leven voor en na mijn hartstilstand (www.fransregtien.nl). Daarin houd ik ook de actualiteit bij en geef ik verder informatie over waar ik vroeger mee bezig was (o.a  journalistiek bij radio en tv, amateurtoneelspelen en voetballen.  Kijk gerust eens rond op de site en luister naar of lees mijn bijdragen bij NAH-radio.

Frans Regtien

Mag ik mezelf even voorstellen aan de luisteraars en lezers? Ik ben Frans Regtien, 67 jaar, kom uit Hilversum, getrouwd met Josje en heb 2 kinderen, Fanny en Roald. Ik ga vanaf nu de redactie versterken. Ik heb een journalistieke achtergrond van ruim 45 jaar bij kranten, tijdschriften en radio/TV. Bijvoorbeeld bij de KRO radio en televisie, de Wereldomroep en omroep Brabant. In juli 2016 kreeg ik een hartstilstand, waarbij ik door zuurstoftekort ook een hersenbeschadiging heb opgelopen. Sindsdien heb ik gerevalideerd en ook mijn oude vak weer kunnen oppakken, Het is heel fijn dat dat gelukt is. Mijn stem is niet meer zoals vroeger, ik ben slecht ter been, kan bijvoorbeeld niet meer autorijden,  maar met mijn hoofd is niks mis. Ik volg het nieuws op de voet en schreef daarover tot nu toe in vakbladen voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. En nu ben ik dus weer actief voor die goeie ouwe radio, via internet.  Ik ga interviews, columns en nieuwsoverzichten maken over mensen met NAH.  en heb daar heel veel zin in! Mocht je tips voor me hebben

Frans Regtien

fransregtien@hotmail.nl

0611584119

Website over mijn leven:
https://www.fransregtien.nl