Carsten Hemzø en Hersenz – Zondag 9 mei 2021

Met een lach en een traan

Kunnen wij het samen aan

Gisteren begon de module Emoties en Gedrag bij Hersenz. Ik begrijp heel goed dat dat voor iedereen spannend is. Het is niet altijd makkelijk om te praten over je emoties en het gedrag wat bij hersenletsel komt kijken. Logisch, want hoe lang heb jij je niet sterker voorgedaan dan dat je bent of heb je verandering in je gedrag geprobeerd te negeren?

Zoals ik van mijzelf al had verwacht, trapte ik natuurlijk af met het beantwoorden van de eerste vraag die de behandelaar stelde. Welke veranderingen zijn jou het meest opgevallen door je hersenletsel? Ik zag iedereen nog onzeker kijken, afwachtend op wie als eerste durft. En ja, als ware haantje de voorste zette ik de toon zonder schroom.

Ik vertelde over de grote impact die mijn karakter verandering op mij had. Nu bedoelde de behandelaar eigenlijk de iets kleinere veranderingen, zoals op cognitief gebied of routines, maar de groep ging meteen mee met de toon die ik zette, waar ikzelf erg dankbaar voor was.

Ik heb vaker de ervaring gehad dat ik, door mijn moedige houding om het voortouw te nemen, een beetje intimiderend kan zijn, want ik steek niks onder stoelen of banken. Gelukkig was in deze groep de reactie het tegenovergestelde. Zo fijn hoe de lotgenoten er zelf mee aan de haal gingen. En bij de volgende vragen hield ik mij in en liet de ruimte voor een ander om als eerst iets te zeggen.

Één voor één kwamen ze met voorbeelden van grote veranderingen. De behandelaar vond dat heel erg mooi en gaf aan dat we later wel een keer op de  kleinere veranderingen terug gaan komen.

Toen zij uitleg gaf over welke stappen wij gaan doorlopen, werd mijn hartje vervuld met blijdschap. Ik verheug mij enorm op wat komen gaat en waar we het allemaal over gaan hebben.

Halverwege, vlak voor de pauze, raakte een lotgenoot enorm van de leg door het verhaal van een andere lotgenoot. Ze vroeg meteen om een time-out, wat ik heel dapper vond.

Gelukkig en ook fijn voor haar had zij zich tijdens de break herpakt. Ik vroeg haar direct hoe het met haar ging toen we terugkwamen en kreeg een mooi en uitgebreid antwoord en konden we samen ook weer lachen erom. Toen de behandelaar terugkwam was zij aangenaam verrast dat we al zo in gesprek waren met elkaar.

Aan het einde van de sessie merkte ik ook op hoe dankbaar ik ben voor deze module en hoe wij samen met een lach en een traan dit aan kunnen gaan. De herkenning is een enorme opluchting en ik hoop dat we veel aan elkaars ervaringen zullen hebben en dat we samen sterker gaan worden.

En ik verheug mij nu al op de volgende sessie met deze module

Column Carsten Hemsø – De herinnering blijft

De herinnering blijft

En het is aan jou of deze herinnering je blij maakt of dat het snijdt

In het proces van acceptatie zal je vaak zat je vingers snijden aan herinneringen van wie je was en wat je allemaal kon voor het noodlot je oude ik van je afpakte.

Herinneringen die eigenlijk mooi zijn, zijn in ene te pijnlijk om aan te denken. Alles wat jou jou heeft gemaakt, je heeft gevormd, doet in ene afbreuk aan alles wat je al hebt bereikt in je leven. Want het mag niet meer zo zijn. Je zal nooit meer datgene kunnen doen wat je voorheen kon doen. Dingen die je nog wou doen in je leven liggen ook plotseling buiten je bereik. Herinneringen die je niet meer mag aanmaken, wat het allemaal nog moeilijker maakt.

Maar de herinneringen aan wat was, zijn als een angel in je hart, die maar blijven ontsteken. Wanneer het juist die herinneringen zijn die je hart moeten vervullen met blijdschap en trots.

Maar je blijft vasthouden aan hoop dat het wel weer kan zijn. Hoezeer je best wel weet dat dat nooit zal gebeuren. Maar je kan en wil het niet geloven. Waarom nou? Waarom moest dit gebeuren? Waarom?

Het verdriet van het verlies is te groot. Het neemt alle ruimte in waardoor er geen ruimte meer is om nieuwe herinneringen aan te maken. Om nieuwe mogelijkheden te ontdekken om je nieuwe ik net zoveel de moeite waard te maken als de oude. Dat je nieuwe herinneringen je later net zo blij kunnen maken als je oude.

Besef je dat wij de kans hebben gekregen om kanten van het leven te ontdekken die gezonde mensen nooit zullen meemaken. Zij leven in een gehaaste maatschappij waardoor zij de kleine dingen in het leven missen. Wij daarintegen zijn gedwongen te onthaasten, waardoor wij de kans krijgen om een kant van het leven te zien die zoveel meer waard is.

En ik denk dat als je er echt even bij stil gaat staan wij ook meer waarde hechten aan onze herinneringen. Nog meer als een ander het mooie kunnen zien ervan en er meer waarde aan hechten

De herinnering blijft

En dat is een mooi iets. Heb troost in het gegeven dat je het wel hebt meegemaakt in je leven. Je hebt het gedaan. En ookal mis je het enorm, je hebt niks gemist. Die herinnering heb je in de pocket

En niks of niemand pakt die herinnering van je af. Behalve dan voor degene wiens aandoening nou juist daar doorheen gaat met de sloopkogel.

Ik heb ervoor gekozen, na 13 jaar vechten tegen het verdriet die al die mooie herinneringen teweeg brachten, om die herinneringen de waarde te geven die ze al hadden. Ik vertik het om van zoiets moois zoiets ellendig van te maken. Mijn herinneringen verdienen dat niet. Ik verdien dat niet. En kies ervoor nieuwe herinneringen aan te maken met wie ik nu ben en wat ik nu kan. Zodat ook deze herinneringen later mij met net zoveel vreugde vervullen en mij helpen beseffen dat tegen alle verwachtingen in ik verder ben gegaan met leven in plaats van dat ik weemoedig stil blijf staan bij hoe het was.

Ik geef het hier en nu de kans om mooie herinneringen aan te maken. Nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Te genieten van de allerkleinste dingen die het leven te bieden heeft.

Ik heb legio aan mooie herinneringen van hoe het was. En zij vullen mijn hart met trots en een tevreden gevoel

En die herinneringen zullen altijd blijven

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Carsten Hemsø – Als ik mijn leven opnieuw mocht overdoen – zondag 6 december 2020

Een overpeinzing, mijmering van Carsten Hemsø
https://www.mixcloud.com/marly-van-der-wijk/column-van-carsten-kon-ik-maar-1-dag-zondag-29-november-2020/
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail