Column Marly – Omgaan met stress zondag 29 november 2020

Omgaan met Stress

Na vorige week over de thuiswerkstress in deze coronatijd gesproken te hebben, kijken we vandaag naar de tussen aanhalingstekens ‘gewone’stress. Stress die onstaat of je nu werkt of niet.

Omgaan met stress lijkt ingewikkelder dan het is. Door strategische stappen te zetten kun je slimmer omgaan met stress en je snel kalmer en blijer voelen.

Omgaan met stress, het gaat niet vanzelf weg

Nou ja, uiteindelijk verdwijnt die stress heus wel. Maar je wilt niet wachten tot de stress vanzelf verdwijnt. Nee, je wilt leren beter om te gaan met stress zodat je je nu kalm en blij kunt voelen.

Dus laten we dat doen. Beter omgaan met stress zodat het leven weer leuk en licht wordt, terwijl je tegelijkertijd gewoon je leven kunt leiden.

Slim omgaan met stress betekent dat je beter wordt in plannen. Heel simpel en logisch. Want weet je – stress afbouwen kost grofweg net zoveel tijd als stress opbouwen.

Als je je een slag in de rondte werkt dan bouw je stress op. Als je vervolgens nauwelijks tijd neemt om te herstellen, dan bouwt de stress niet voldoende af. Waardoor je in de problemen komt.

Dus? Dus plan bewust momenten van herstel in. Neem een paar minuten de tijd om een weekplanning te maken. Het is belangrijk dat je ruimte maakt voor de zogenoemde anti-stress-S-en.

De 4 anti-stress-S-en

 1. Slaap– Slaap zo lang als je nodig hebt om je uitgerust te voelen. Maak voldoende slapen een prioriteit. En als je er baat bij hebt: doe af en toe een dutje. Een kwartiertje dutten links en rechts doet wonderen voor je stressniveau. Als je voldoende slaapt kun je geen burn-out krijgen. Klinkt simpel.
 2. Sport– Een geweldige manier om stress versneld te ‘verbranden’. Zorg minimaal één keer per week voor een stevige work-out. Regelmatig hardlopen vermindert je kans op burn-out bijvoorbeeld met 50%. Dat is bést fijn, al is dit niet voor iedereen van ons Lotgenoten nog weggelegd, hardlopen en een stevige work-out bedoel ik
 3. Stilte– Maak dagelijks minimaal 10 minuten vrij om te mediteren. Beter nog: Mediteer een kwartier voor je dag begint en een kwartier voordat je gaat slapen. Het houdt je brein kalm en geeft je een gezonde basis van waaruit je je dag (en nacht) tegemoet kunt treden.
 4. Spelen– Zorg dat je een paar keer per maand een hele dag niets Een dag waarop je gewoon doet waar je zin in hebt, zonder verplichtingen. Plan het bewust in, want zulke dagen ontstaan meestal niet uit zichzelf. Speel en wees lekker lui. Werk is verboden op dagen als deze.

En weet je wat zo leuk is? Deze vier gewoontes helpen je omgaan met stress en maken je tegelijkertijd succesvoller, creatiever, blijer en productiever. Theoretisch in elk geval, of dat voor ons in de praktijk ook zo werkt, durf ik niet gelijk te garanderen

Je bent een mens – geen robot. Je kunt niet altijd werken, altijd productief zijn. Deze simpele gewoontes helpen je beter functioneren als mens, op al je levensgebieden.

 1. Maak je problemen klein en tastbaar

Ja. Hoe kleiner je je problemen kunt maken, des te minder stress ze je geven. Vraag je niet af hoe je dat enorme project in hemelsnaam op tijd af kunt krijgen. Vraag je af: ”wat is de volgende kleine stap die ik kan zetten?”

Misschien is het antwoord: een planning maken. Goed. Pak een kop thee en ga zitten om te plannen. Meer niet.

Hoe kleiner je je problemen maakt, des te makkelijker je ze oplost en des te minder stress het je oplevert. Dat is de grap van de kleine stap.

 1. Relativeer

Hoe groter en belangrijker we onszelf en ons werk maken, des te meer stress we ervaren.

Ik zal een voorbeeld uit de eigen ervaring nemen.

Net als velen onder ons heb ik zeer regelmatig een probleem met opstaan en de dag beginnen.

Nu kun je denken: pffff nu moet ik weer aan de gang met die hele zelfverzorging. MAAR je kunt het ook op delen in stapjes en het in kleine stappen doen.; Zo, nu ga ik me eerst even wassen. Als je gewassen bent en even rustig gezeten hebt: Zo, nu ga ik me aankleden. En zo ga je vervolgens verder met steeds en klein stapje erbij totdat je het zelf voldoende vindt. Je hoeft je niet elke dag op te maken bijvoorbeeld. Het is nét wat je zelf wilt die dag.

Beter omgaan met stress betekent jezelf, je werk en je leven wat minder serieus nemen. Dat je inziet dat je werk belangrijk is, maar dat andere dingen kunnen zijn die belangrijker zijn.

Wat voor dingen?

 • Je relaties.
 • Je gezondheid.
 • De mate waarin je geniet van je leven.
 • Tijd doorbrengen met je kinderen.
 • Een positieve bijdrage leveren.

Het punt is: als je constant gestrest bent dan lever je geen positieve bijdrage. Misschien wel op je werk. Maar je leven is meer dan je werk alleen.

Onthoudt: je werkt om te leven, je leeft niet om te werken !!!

Je gestreste houding is als vergif voor je geluk, je gezondheid en je relaties. Gebiéden die uiteindelijk belangrijker zullen blijken dan je succes of je inkomen.

Leer de boel in het juiste perspectief te plaatsen. Geld, succes, status, roem, populariteit, winnen – díe dingen zijn leuk. Maar ze zijn niet alles. Ze vormen niet het doel van je leven. Ze brengen je uiteindelijk niet de voldoening waar je naar zoekt.

Vergeet de 4e S niet :ja.- En dat is spelen. Als je beter wilt omgaan met stress dan moet je spelen. Ik noemde het al in de 4 S-en, maar ik licht het nogmaals uit omdat de meeste mensen spelen lang niet serieus genoeg nemen. Als volwassene denk je niet meer te mogen spelen. Waarom niet? Ga met je (klein)kinderen verstoppertje spelen, speel tikkertje, spring samen eens op de trampoline Ga samen van een glijbaan… wedden dat het leuke momenten oplevert?

 

 

Column Lieky – Grenzen stellen zondag 29 november 2020

Grenzen stellen. Waar moet ik dan aan denken.

 

Zeg je ja wanneer je ja voelt ?

Zeg je nee wanneer je nee voelt ?

Voel je aan wat het verwachtingspatroon is van de ander?

Vind jij dat je rekening moet houden het verwachtingspatroon van die ander?

Voel jij je schuldig bij de gedachte dat je jezelf op de eerste plek zet?

Gaat het geluk van de ander voor het geluk van jezelf?

 

Je eigen grenzen bepalen.

Jij bent de denker, jij beslist waar je aan denkt.

Trouw zijn aan je eigen gevoel.

 

Eerst bij jezelf inschatten wat zou vandaag wel kunnen en wat niet.

Niet alles op 1 dag.

Je af en toe terugtrekken en voor stilte om je heen zorgen.

Spreek uit wanneer je iets niet wilt.

Neem het voor jezelf op.

 

 

Zo laat je zien dat jij je grenzen durft aan te geven. Niets levert zo’n slecht gevoel op als over je eigen grenzen heen gaan. Of anderen over jouw grenzen heen te laten gaan. Dat is niet goed. Maar daar moet jij zelf voor waken en je grens aangeven. Waarschijnlijk doet die andere persoon dit niet bewust. Maar als jij het merkt, maak hem/haar er dan wel bewust van.

 

Grenzen aangeven is goed voor je.

Jij moet zelf toelaten dat je een plek hebt op deze aarde, het is jou leven.

Of je er nu blij en tevreden mee bent of niet.

Vraag je zelf eens af, is er wel genoeg liefde voor jezelf om je ruimte te geven en veranderingen in je leven toe te geven.

 

Wat levert het jou op als jij je grenzen aangeeft.

Je zult voelen dat het bevrijdend is. Dat er geen moeten meer is.

Geen druk meer van wel of niet kunnen slagen en de verwachtingen van anderen.

Jij belast je geestelijk en lichamelijk niet.

Jij geeft jezelf de ruimte die jij nodig hebt om goed te functioneren.

Geen slecht geweten meer omdat je het toch altijd goed bedoelt voor jezelf en anderen.

Je raakt dan dus niet meer overbelast.

Probeer het eens uit.

Groetjes van Lieky

Column van Lieky – Overbelast raken – Zondag 22 november 2020

Audio staat onder tekst

Overbelast raken.

Over de streep gaan van doorgaan en doorgaan, terwijl moeheid aangeeft dat dit niet goed voor je is. Sterker nog schadelijk, kan zijn om in een cirkel terecht te komen die een neerwaartse spiraal effect heeft.

 

Zo blijft het moeilijk voor je. Zo straf jij jezelf in je eigen leven en dat is een stuk moeilijker in de strijd die je al voelt om met je situatie om te gaan. Dan is

ook accepteren nog ver weg van je.

 

Soms kan het jaren duren dat je maar blijft doorgaan en doorgaan terwijl je weet het is niet goed zoals het nu gaat. Terwijl je weet, ik moet het anders doen.

 

Wil je veranderingen in je leven brengen, begin dan bij jezelf. Als je merkt dat het niet lekker loopt zoals het nu is, verander je denken in je doen en laten, dan ga je andere keuzes maken en dan verandert je situatie en je leven.

 

Probeer eens een andere weg dan die je tot nu toe gegaan bent. Bv, meer rust nemen, vaker nee zeggen tegen jezelf en anderen. Stop met doemdenken, voedt je gedachten met rustige (positieve) gedachten.

Kijk naar wat je wel kan en wat je kan verbeteren. Blijf niet op de bank hangen maar zorg voor bezigheden. Ruim op je kasten, je huishouden en je gedachten.

Gooi alle eruit die je niet helpen met de veranderingen die mogelijk zijn.

Hou je bezig met leuke dingen. Praat jezelf aan dat het iedere dag in alle opzichten steeds beter en beter met je gaat.

 

Probeer het eens uit. Maar houd vol met proberen want het heeft tijd nodig om te veranderen. Vergeet niet, niets doen gebeurt ook niets.

 

Durf veranderingen in je leven te brengen dan kan acceptatie je leven verzachten.

 

Ik wens je inzicht, geduld en succes. Lieve groet van Lieky Van der Velden.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Annelies van Olst – Mijn ziel vertelt mijn lichaam – zondag 22 november 2020

Audio staat onder tekst

Mijn ziel vertelt tegen mijn lichaam

Lieve Annelies,

Ook al ben je weg genomen en zul je nooit terugkomen, ik koester de herinneringen van de mooie en fijne dingen. Zij zullen nooit verloren gaan, maar vormen een verbintenis die voor altijd van “ons” samen is.

Alleen een paar mensen lijken dat te weten en zien dat ik je vreselijk mis. We hebben geen idee wat het plan van morgen is, dus maak je daarover geen zorgen, maar geniet na van wat is geweest en denk aan de mooie dingen eerst. Wanneer jij ging, liet je mij achter met gedachten die niet werden gezegd en waar ik (nu) toch belang aan hecht. Wanneer je gaat, is het meestal voor veel dingen te laat. Je liet me achter met vragen die geen vragen waren, maar meer een teken aan de wand. De herinneringen blijven voor altijd in jouw hart leven, ook in dat van je kinderen en dat duurt, gelukkig, langer dan heel even. Goh, wat mis ik je….

We hebben prachtige herinneringen gemaakt, en dat is nodig om mijn emoties te bedwingen als het even wat minder gaat. Je bent niet meer, maar ook niet minder en eigenlijk ben je altijd en overal. Ik vind je in mijn hoofd en in mijn hart, daardoor weet ik nog precies hoe het ooit was en ben ik nooit verward. Ik ruik je in de geur van jouw parfum en hoor je in de tonen van ons favoriete lied.

Ik voel je in je zachte huid en in de herinneringen die je achterliet.

Je bent niet meer, maar ook niet minder. Je bent juist meer dan je ooit bent geweest en juist als ik dat besef mis ik je het meest.

In gedachten kom je soms zomaar voorbij een blik, een lach, een moment alsof je er gewoon nog bent. Ik ontmoet je dan, gewoon heel kort, en dat voelt zo vertrouwd en fijn, alsof jij en ik nog “wij” zijn.

Ik koester elk moment dat ik met jou had. Toen wij werden geboren, kon ik al je lach horen. Die vergeet ik zeker nooit, die kreeg me keer op keer ontdooid. Als ik mijn ogen sluit, ben je weer even bij mij en deze herinneringen houden je dichtbij.

De dagen dat ik bij je mocht zijn, zijn de mooiste en verdrietigste uit mijn leven. Jou nog een momentje bij mij kunnen houden, daar zou ik alles voor geven. In de eerste plaats voor mijn kinderen intens te kunnen omarmen. Aan die gedachte kan ik mijn hart en mijn ziel altijd verwarmen. Ik voel een steek van verdriet. Ik moet opnieuw leren leven omdat jij me plots verliet. Hoe kon je zo stom zijn? Je doet iedereen zoveel pijn. Zeker je kinderen. Ook zij  moeten leren leven zonder jou, maar hun liefde , zal nooit verminderen. Ik ben hun mama en ze blijven mij trouw. En dat is het mooiste geschenk nu Ik er zo over nadenk.

Nu ik alleen woon en voor hun kan zorgen, kreeg ons lichaam weer nieuw leven ingeblazen.  Het oude lichaam doet er niet meer toe, maar het nieuwe zal ons verbazen. Daar gaan we van uit en dus moet ik afscheid van je nemen. Ik begin een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Maar dankzij jou, heb ik voor de toekomst, een schat aan herinneringen in mijn hart paraat voor als het even wat minder gaat. Beetje bij beetje probeer ik zonder jou verder te leven. Geluk helpt soms, moed altijd. Kom op, we gaan ervoor, dachten we nog een laatste keer in koor.

What do you want to do ?

New mail

Column Lieky – Anders leren Leven (zondag 15 november)

Anders leren LEVEN.

Voor de een is het een zichtbare verandering en voor de ander onzichtbaar maar beiden zijn ingrijpende veranderingen voor de persoon.

Waarschijnlijk gaan wij allemaal op een gegeven moment opzoek naar informatie, inzicht en begrip. Wij willen wel begrijpen wat is er met me gebeurt en hoe moet ik en mijn partner en familie hier mee moet om gaan.

.

Vele vragen die soms niet beantwoordt worden, maar wel blijven verlangen naar antwoorden.

 

Hoe ga ik hier mee om?

Wat is het toch dat mij zo belemmert in mijn leven?

Ben ik de enige?

Heb jij dat ook?

Is dit blijvend?

Wat zal het morgen voor een dag voor mij zijn?

Hoe lang houd ik dit vol om met deze onzekerheid, angst en twijfels moet verdragen?

Wanneer stopt het?

 

Dit lijstje kan veel langer zijn met die vragen die je zeker ook kunnen belasten.

.

Het wordt niet vanzelf beter.

Maar door oefeningen en gedachten krachten inzetten en volhouden wordt het wel anders.

Dat “anders” is nog niet klaar. Het veranderd ook steeds weer. Komt het ooit klaar?

 

Je moet leren met de veranderingen in je lijf en je gedachten mee te gaan.

Bewust mee veranderen. Door steeds te kijken wat kan ik wel nog.

 

Hoe kan ik mijn leven verbeteren. Want jij bent de persoon die veranderingen moet toelaten niemand anders kan dit voor jou doen. Je overgevoeligheid die zal blijven, maar het is mogelijk om ermee te leren leven.

 

Leren bewust te leven zal je veel geven.

Het leven is veranderlijk en zal altijd ook zo blijven.

Dat geld voor iedereen die leeft, niets blijft ooit hetzelfde. Dat is het leven.

Wil je dit bericht nog eens nalezen dat kan op onze website luiternaarnah.nl

 

en klik op Anders leren leven.

 

 

 

 

Mag ik zo vrij zijn je te laten weten dat ik ook Facebook pagina’s heb over NAH?

 

Polsbandjes met Hersenletsel NAH.

 

Website en een radio-uitzending “Luister naar NAH”

 

Radio “Luister naar N.A.H Facebook pagina

https://m.facebook.com/Radio-Luister-naar-NAH-101182881226381/?rc=p

 

Hersenletsel besloten

https://www.facebook.com/groups/1531465843770226/

 

 

KIND -NAH-Ouders

https://www.facebook.com/groups/266214638056464/?ref=group_header

 

www.luisternaarnah.nl

 

Groetjes van Lieky van der Velden

mailen: liekyvandervelden@live.nl

What do you want to do ?

New mail