Column Lieky – Nauwelijks begrip – Zondag 16 mei 2021

Sommigen storen zich eraan dat ze niet of nauwelijks begrepen worden door een ander. Soms komt dit door gebrek aan informatie. Informatie schept duidelijkheid en inzicht, en daardoor meer begrip. Vertel jij een ander niet wat er met jou aan de hand is, dan mag je eigenlijk ook niet verwachten dat die persoon jou begrijpt.Blijf vertellen hoe het met je gaat, zodat een ander op de hoogte is van jouw situatie. Denk hier eens over na. Je kunt op verschillende manieren jouw verhaal vertellen. Wanneer je informatie geeft, dan spreek je op een andere manier dan wanneer je bijvoorbeeld over jouw emoties vertelt (klaagt). Vertel in het algemeen over een hersenletsel en restverschijnselen die onzichtbaar zijn voor iemand anders.

.

Let maar eens op; spreek jij over hoe moeilijk het voor jou is en dat het een drama is, dan is de aandacht van de mensen snel over. Maar vertel jij om informatie te geven hoe het met je is en hoe jij hiermee omgaat, dan blijft de aandacht langer hangen.

 

Je kunt bv. vertellen dat jij jouw leven nu moet aanpassen aan de

beperkingen die je door de restverschijnselen hebt en hoe je dat doet. Dat je niet alles op een dag kan doen. Ook niet 2 dingen tegelijk. Dat je niet meer tegen drukte en lawaai kan.

Dat je soms slechte dagen hebt en alleen maar rust nodig hebt om bij te komen dat je anders over je grenzen gaat zodat je energie nergens te vinden is. En dat je de hele verdere dag en de dag erna sloom en futloos bent. En dat je soms betere dagen hebt. Dat je structuur in je leven nodig hebt; een goede dagstructuur en weekstructuur en structuur in al je activiteiten. Dat structuur in je dagelijkse leven je op gepaste afstand houdt van je grenzen. Dat je soms emotioneler dan anders bent en dat je elk moment in tranen kunt uitbarsten. Je verwardheid, je concentratieproblemen die je hebt en de vermoeidheid ook slopend voor je zijn. Dag in dag uit houdt het je bezig om de dag goed door te komen. Je weet nooit van te voren wat voor een dag het vandaag voor je zal zijn.

.

Je kan gerust vertellen dat het moeilijk voor je is, maar vertel dit nadat je de informatie hebt opgenoemd over hoe jij je leven moet aanpassen aan je huidige situatie. Als die informatie er is, dan heb je steeds minder van die moeilijke vragen of situaties waar onbegrip de overhand heeft. Hoe meer jij vertelt over jezelf en hoe jij hiermee omgaat, hoe beter het ook voor die ander te begrijpen is. Daardoor wordt het makkelijker om met die restverschijnselen te leven.

.

Dit bericht vind je terug op Blz 23 in mijn boek N.A.H. Niet Aangeboren Hersenletsel. bij mij te bestellen € 10,00.

Groet van Lieky Van der Velden

Over het boek ‘NAH, niet aangeboren hersenletsel, het is niet wat het lijkt.’ geschreven door Lieky van der Velden

Lieky van der Velden heeft een boek geschreven met de titel ‘NAH, niet aangeboren hersenletsel, het is niet wat het lijkt.

Lieky vertelt wat ze wilt bereiken met Facebook en dit Boek: Informatie geeft inzicht en inzicht geeft begrip. Dat is mijn doel.

Kijk eens op eens andere manier naar jezelf en naar je eigen leven. Wat heb ik voor mijzelf gedaan om mijn leven te verbeteren? Wat kan jij voor jezelf doen?

Ik schrijf al 7 jaar op Facebook om meer aandacht en inzicht te geven over een leven met N.A.H. : ‘ Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat als ik mijzelf heb kunnen leren met deze restverschijnselen en overprikkelingen om te kunnen gaan, en dat ook heb toegepast en geïntegreerd heb in mijn dagelijkse leven. dan kan ik dat ook iemand anders leren. Als het mij goed doet kan het jou ook helpen.’ Het zijn handreikingen en inzichten voor zowel de lotgenoot als voor de partner en andere geïnteresseerden.

Zoals bij velen onder ons is ook aan mij  niet te zien dat ik een herseninfarct heb gehad. Maar dat wil niet zeggen dat jij of ik nergens last van hebben.

Hoe ziet het leven eruit als je gebukt gaat onder NAH? En hoe nu verder? Wat kun je zelf doen om met je situatie van alledag om te gaan en je leven te verbeteren?

Daarom wil ik het graag bespreekbaar maken:  ‘Dat je kunt lezen hoe het soms voor ons is wat jij niet ziet.’

Dit boek heeft 167 pagina’s. Iedere bladzijde heeft zijn eigen kort bericht.

Het bijzondere van mijn boek is. Het heeft een stripfiguurtje bij ieder bericht. Het strip figuurtje je heeft ook NAH. Ik heb hem Han genoemd die omgekeerde letters van NAH.
Han beeld emotie’s uit wat bij het verhaaltje hoort.
Dit boek heeft dus 2 kanten.
Als je het boek omdraait en begint met lezen aan de achterkant, lees je op een kinderlijke manier hoe Han in gesprek is met Mamma over zijn gevoelens die te maken hebben met NAH.
Want Han heeft NAH. Het kan de kinderen, ouders, verzorgers en de Juf op school helpen om een gesprek aan te gaan met kinderen die NAH hebben. Er is nog zoveel onbegrip over NAH. Daarom wil ik op deze manier anderen helpen.

 

 

Ik spreek de hoop uit dat dit boek tot meer begrip en inlevingsvermogen zal leiden. Wij mensen met NAH moeten al kunnen omgaan met ons probleem, maar hoe prettig zou het zijn als onze omgeving hier van op de hoogte is.


Wil je ook in het bezit komen van dit mooie boek?

Mail naar :liekyvandervelden@live.nl Of een PB-je via facebook https://www.facebook.com/Radio-Luister-naar-NAH-101182881226381/

Ik stuur je een exemplaar per post het past door de brievenbus. De prijs is € 10,00 per boek. Verzendkosten plus € 4,00.

Ik wens je veel leesgenot en hopelijk beleef je ook veel plezier aan Han.

Han met NAH.

Ik wil Ron ander Ron van der Zee en Carsten Hemsø, hartelijk bedanken voor jullie inspanningen. Zonder jullie was het dit resultaat nooit geworden. Dankjewel !!

N.A.H. NIET AANGEBOREN HERSENLETSEL
Het is niet altijd wat het lijkt.
Mijn naam is Lieky van der Velden.