Column van Marly – Voorkomen van Kerst stress – Woensdag 8 december (extra uitzending)

Voorkom Kerst stress

De december maand is begonnen en dat betekent weer een hoop chaos in ons hoofd. Maar chaos betekent ook stress en dat kunnen we zeker niet gebruiken ! Daarom werk ik altijd graag met een checklist, een kerst checklist. Ik moet eerlijk bekennen dat ik door een mini-vakantie in november en het bijkomen daarvan, dit jaar eigenlijk later dan anders in de gaten had dat ik al aan de voorbereidingen begonnen had moeten zijn volgens mijn checklist die ik normaalgesproken gebruik. Maar ach, dan zoek ik toch gewoon een nieuwe en die heb ik gevonden en om de bron braaf te benoemen ik vond deze bij smartphoto op de blog voor kerst.

Op onze website plaats ik de link uiteraard ook. Samen met de hele leuke door hun gemaakte checklist.

Wat ik jullie zelf nog aan tips wil meegeven, zijn de volgende:

 • Neem een schriftje of bv kalender waar je snel wat aantekeningen in kunt zetten. Een idee wat ineens in je hoofd schiet, iets wat je toevallig op tv of radio ziet of hoort. Zo kun je het meteen van je afzetten, dat scheelt weer chaos in je hoofd.
 • Ga op een rustig moment met je checklist en schriftje even zitten en maak een klein schema voor jezelf wanneer je precies wát wilt doen.
 • Zorg ervoor dat je géén dagen achter elkaar volplant, maar neem voldoende rustdagen tussendoor. Je hoeft bv niet je hele huis in 1 week te poetsen. Je bovenverdieping in 1 week is ook voldoende bij wijze van spreken.
 • Rust en regelmaat zijn hele belangrijke woorden in deze periode. Neem die rust dan ook ! Regelmaat krijg je door op regelmatige tijden te gaan slapen maar ook op te staan.
 • Gebeuren onverhoopt wat stressvolle dingen die je schema in de war gooien, raak niet in paniek. Ga met een kopje thee en je schrift weer rustig zitten en kijk of je aanpassingen kunt maken.
 • En tenslotte: heel belangrijk!! Wees niet te trots om hulp te vragen, aan je partner, je kinderen, familie of zelfs je buren. Het zal je juist meer stress opleveren al je dat niet doet.

Veel succes allemaal en op naar een mooie Kerst.

Klik hier voor de directe link

checklist_kerstmis

Column Marly – Revalidatie – Zondag 21 november 2021

Revalidatie

 

Over revalidatie kan ik niet echt kort zijn. De vaste luisteraars weten dat ik inmiddels meerdere infarcten achter de rug heb en in de loop van de jaren vanaf 2012 tot nu heb ik verschillende revalidatietrajecten doorlopen en geen één was hetzelfde.Daarom heb ik ze eens op een rijtje gezet zodat de verschillen ook beter benadrukt kunnen worden. De eerste keren 2012-2013 had ik revalidatie vanuit het ziekenhuis met de benodigde verschillende therapeuten. Revalidatie-arts,die het geheel overziet, fysiotherapie voor de grove motoriek en het opstarten van conditie met sport, ergotherapie voor de fijne motoriek, logopedie voor de spraak en in mijn geval ook pychologie. Daarnaast werden er in het ziekenhuis verschillende groepsbijeenkomsten georganiseerd over diverse onderwerpen zoals bv ‘voeding’ of ‘aanpassen van de leefgewoonten’

Tot zover de revalidatie van het ziekenhuis, waar ik overigens zeer tevreden over was.

———————————————————————

 

In 2015 mocht ik na een week opname gewoon naar huis en moest ik zelf contact op nemen met de fysiotherapeut, ergotherapeut én logopediste. zij moesten aan de hand van mijn eigen verhaal (informatie had ik niet meegekregen) de behandeling bepalen.

De beste uitleg en behandeling kreeg ik van de logopediste en van de fysiotherapeut. Van ergotherapie worden maar enkel uren vergoed per jaar vanuit het ziekenfonds, dat ging dus allemaal wat minder uitgebreid helaas. Maar ik kon er goed mee vooruit

Tot zover de minder gestuurde revalidatie

 

—————————————————————–

 

En tenslotte komen we bij mijn laatste revalidatie (inmiddels 2018)  in de revalidatie kliniek, de meest individueel aangepaste revalidatie.

Als je naar de revalidatiekliniek mag, dan krijg je echt op maat aangepaste revalidatie, meer dan wat het ziekenhuis je kan bieden! De grote lijnen komen wel overeen uiteraard, je krijgt je eigen fysiotherapeut, je eigen ergotherapeut, je eigen psycholoog, je eigen maatschappelijk werker die er voor jou, maar er ook voor je gezin is. Maar wat verschilt (behalve dat je opgenomen bent) is dat alle mogelijkheden aanwezig zijn om te kunnen werken naar zelfstandigheid. Althans in de kliniek waar ik opgenomen was.. ze hebben echt alles, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.. er staat een auto om te leren hoe je kunt in- en uitstappen, vooral zeer geschikt voor de rolstoel revalidanten. Ze hebben een complete woonkamer gebouwd om zaken te oefenen. Waarbij ik ook eens gezien heb dat de stoelen als in een bus geplaatst werden en oefende men dus busritten.Een keuken waarin we gingen koken als onderdeel van de ergotherapie. En zelfs een badkamer met badkuip ! Overal zijn trappen te vinden met leuningen aan diverse zijden zodat je de trap in je eigen huis als het ware kun oefenen.

Ook qua therapieën zijn er talloze mogelijkheden.

*Bijvoorbeeld de arm hand/groep

Dit stuk is geschreven in mijn armhand/groep omdat ik schrijf om te oefenen in de arm hand/groep, daarmee kan ik tevens ook gebruik maken van de mogelijkheid om uit te leggen hoe deze groep in zijn werk gaat.

De naam van deze groep zegt het al het gaat om je (aangedane)hand en arm te trainen of oefenen om weer bepaalde functies of activiteiten te doen. En dan met name activiteiten  die je in het dagelijks leven tegenkomt. De week wordt dan ook begonnen met het bespreken van het weekend en wat we daarin gedaan hebben m.b.t. tot onze handen en hoe dat ging. Daarna kiezen we een taak voor die week. En dat kan van alles zijn,  voor jezelf kies je iets wat je belangrijk vind. Zo koos ik in het begin eten met mes en vork. Als eerste oefeningen ga je die gekozen taak uitproberen, vanzelfsprekend met de aangedane hand. Soms kun je de goede hand eens proberen om te zien hoe je het precies doet en vanuit daar kun je datzelfde proberen dat na te doen. Voor mij heeft het oefenen heeft het goed geholpen en ik kan mijn vlees weer mooi zelf snijden en dus veel beter met mes en vork eten.

Voor deze week heb ik als taak het typen met 2 vingers gekozen omdat ik graag (wil blijven typen)deze site wil blijven bewerken. En hoewel typen ook best lukt met 1 hand, is het frustrerend om te zien hoe de therapeuten fijn en snel met 2 handen typen wat ik voorheen ook ‘gewoon’ deed. Maar zoals we allemaal wel weten hoort ‘gewoon’ niet meer in ons leven erbij. En zo kon ik weer een weektaak aan mijn lijstje toevoegen, typen met het gebruik van beide handen. Uiteindelijk blijft het een kwestie van oefenen, maar zoals bij alles wat mij niet lukt vind ik het ook fijn om te weten waarin het probleem zit zodat ik weet waar ik aan moet werken. Bij het typen zit het probleem vooral erin dat ik in de kootjes van mijn de vingers in mijn linkerhand de kracht niet of nauwelijks inzet. Als hoofdoefening moet ik nu vooral typen uiteraard, tussendoor moet ik andere oefeningen doen, zoals kneden van klei of proppen maken van de bladzijdes van een telefoonboek, daarmee wordt de sterkte van de vingers gestimuleerd, vooral in de klei kun je goed je vingers trainen  om de toetsen van je toetsen bord beter  te raken. Hoewel ik duidelijk veel therapieën gehad heb hier in de revalidatiekliniek in alle weken van opname én ook in de dagbehandeling, kan ik met recht zeggen dat voor mij persoonlijk de arm hand/groep het meeste voor mij gedaan heeft. Dat komt door verschillende zaken; * Je kunt vanaf de eerste week gelijk beginnen te oefenen waar voor jezelf de moeilijkheid zit *Je krijgt deze therapie meerdere uren achter elkaar door * door de oefeningen krijg je ook inzicht over je sterke en minder sterke punten *hoe verder je bent in de groep, mag je ook gaan deelnemen aan de arbeidstherapie( in mijn geval houtbewerking), waarbij ook je krachten worden ingezet d.v.m zagen (ideaal als je met mes en vork weer leren eten

 

*Werken aan je conditie en/of lopen weer opbouwen

Behalve fitnessaparatuur zoals de loopband of de hometrainer e.d. zijn er ook verschillende therapieën in groepsverband. Zo is er de groep die zich bezig houdt met valpreventie, Die heb ik zelf niet gehad maar mensen van mijn afdelingen weer wel vandaar dat ik hem weet te noemen, wat ik wél 1 keerheb gehad is een groep die in ging op verschillende aspecten van het lopen in het lopen in het  dagelijks leven zoals bv slenteren op een drukke markt waarbij je rekening moet houden met het looptempo van anderen. Deze groepstherapie kon ik weinig mee vandaar dat ik die maar1 keergedaan heb. Ik vond (ondanks dat ik niet echt een wandelaar ben) de wandelgroep veel leuker en geschikter voor mezelf. Onder begeleiding van therapeuten wandelden we buiten op het grote terrein waar wandelpaden in verschillende kleuren pijlen waren aangegeven. Elk pad/pijl had zijn eigen lengte en heuvels.

Daarnaast was er ook nog het zwembad waar 1 groot en 1 kleiner bad was. Ik heb alleen baantjes getrokken dat zowel goed voor de conditie was maar  ook voor alle spieren en gewrichten in het lichaam. Daarbij leerde ik ook weer iets over mijn minder goede linkerzijde. Met mijn rechterzijde bewoog ik krachtiger waardoor ik aanpassingen moest doen

Voor de Laatste week had ik ‘fietsen’ aangevraagd, als dit me lukte dan kon ik weer iets zelfstandiger worden aangezien ik niet mocht autorijden. (Opmerking achteraf: helaas voelde ik me toch onveilig op de fietsvoorlopig dan maar nog even aanhankelijker wezen, het zij zo)

Zoals ik al zei, in de revalidatiekliniek zijn er talloze mogelijkheden!!

Uiteijndelijk merkte ik ook behoorlijk verschil in de tijd van opknappen, maar daarnaast is het ook veel, heel veel intensiever. Het schema/rooster is haast een werkweek, ik had dagen waar ik om 9 uur moest beginnen en pas om 5 uur klaar was. Het is dan ook meer dan eens voorgekomen dat ik zo in slaap viel als ik kort ging rusten.

Interview met Ela Savu 0ver vermoeidheidsonderzoek middels app Psymate – Zondag 31 oktober 2021

!!!Let op: de app Psymate is nog niet op de markt. Deze deelname was op proef om reacties en ervaringen te bekijken en de app zal gedurende komende jaren vaker geïntroduceerd worden via specialisten.

Onderzoek naar vermoeidheid bij NAH middels PsyMate

In de zomer van 2019 is een traject gestart, een onderzoek naar vermoeidheid bij NAH. Dit onderzoek is gesubsidieerd door de Hersenstichting en wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht.

Aan dit onderzoek heb ik meegewerkt. Volgende week spreek ik wat uitgebreider over het onderzoek met mijn contactpersoon bij de Universiteit en vraag ik wat er nu met de onderzoeksresultaten gaat gebeuren. Vandaag wil ik jullie uitleggen hoe het onderzoek in zijn werk ging.

Op mijn mobiel werd een app geplaatst, de app PsyMate, speciaal ontwikkeld voor dit onderzoek.

Het onderzoek nam 6 weken in beslag, 3 dagen per week, woensdag, donderdag en vrijdag,  en ging als volgt. De app werd geleverd met een ringtone in de vorm van een fietsbel.

Verschillende keren op een zo’n onderzoeksdag, kreeg je een melding en was het de bedoeling om de vragen in te vullen.

Het waren iedere keer dezelfde vragen. Het begon met wat algemene vragen

 • Hoe tevreden voel je op dit moment?
 • Hoe rustig voel je je?
 • Hoe zelfverzekerd voel je je?
 • Ik voel me prikkelbaar
 • Ik voel me somber
 • Ik pieker

Je gaf het een punt tussen 1 en 7

De volgende rij vragen ging over je bezigheden op dit moment (het moment werd de piep genoemd) je kreeg keuzemogelijkheden

 • Rusten
 • Werken
 • TV
 • Internet/Social Media
 • Praten
 • Ontspanning

 

Daarna ging het over ’waar ben je nu?

 • Thuis
 • Werk
 • Revalidatie
 • Ziekenhuis

Met wie ben je?

 • Alleen
 • Met patner
 • Vrienden
 • Ouders

Hoe voel je je hierin

 • Voel je je op je gemak
 • Was je liever alleen?

Daarna volgden de vermoeidheidsvragen.

 • Hoe vermoeid voel je je lichamelijk?
 • Hoe vermoeid voel je je geestelijk?
 • Heb je je sinds de laatste piep lichamelijk ingespannen?
 • Heb je je sinds de laatste piep geestelijk in gespannen?

Hierbij gaf je weer een punt tussen 1 en 7

Elke week kreeg ik een mail met een persoonlijke terugkoppeling over de resultaten van de afgelopen week. Dit kwam in de vorm van een grafiek met een tekst met uitleg. Ik zal een voorbeeld daarvan op onze website www.luisternaarnah.nl plaatsen.

Elke 2 weken kreeg ik een persoonlijke terugkoppeling in de vorm van een gesprek. Hierin was dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Bekeken werd de relatie van vermoeidheid tussen de lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. En de relatie van vermoeidheid bij bv emoties en piekergedrag.

Er bestaat uiteraard geen goed of fout, het is immers je gevoel. Als je voor voldoende afwisseling zorgde dan zou het een kabbelend lijntje moeten zijn. Ondanks al mijn jaren ervaring inmiddels was mijn lijntje niet kabbelend te noemen maar had ik veel pieken en dalen helaas.

Het was niet de bedoeling dat je doen en laten aanpaste aan de app en het onderzoek. Als het niet uitkwam, sloeg je de vragen een keer over.

In de periode waar ik deelnam, startte juist de coronacrisis en de lockdown. Naar mijn idee was het onderzoek dan ook iets minder representatief. Aangezien je niet echt onder de mensen kwam en aangezien je geen uitjes maakte..

Dit resultaat vraag ik dan ook graag na volgende week en of en wélk verschil de onderzoekers zien tussen de resultaten van toen en de resultaten van nu? Volgende week dus mijn interview met Ela Savu van de universiteit van Maastricht.


Voorbeeld van terugkoppeling 

Nu gaan we kijken hoe de spreiding van twee types vermoeidheid, geestelijke en lichamelijk is.

2_lichamelijke_ vermoeidheid_histogram

In dit plaatje/deze grafiek wordt een overzicht gegeven van de mate waarin je in de boven genoemde periode lichamelijk vermoeid was. Op de zwarte lijn staat de mate van lichamelijke vermoeidheid, waarbij een 1 betekent dat je geen lichamelijke vermoeidheid hebt ervaren en een 7 betekent dat je zeer veel lichamelijk vermoeid was. Zoals je ziet, zijn er meestal momenten geweest waarin u weinig tot matig  lichamelijke vermoeidheid hebt ervaren. Ook ziet je dat de lichamelijke vermoeidheid niet zo vaak overeen komt met de mate van algehele vermoeidheid.

3_geestelijke vermoeidheid_histogram

In dit plaatje/deze grafiek wordt een overzicht gegeven van de mate waarin je de boven genoemde week geestelijke vermoeid was. Op de gele lijn staat de mate van geestelijke vermoeidheid, waarbij een 1 betekent dat je geen geestelijke vermoeidheid hebt ervaren en een 7 betekent dat je zeer veel geestelijke vermoeid was. Zoals je ziet, zijn er meestal momenten geweest waarin je sterk geestelijke vermoeidheid hebt ervaren. Ook ziet je dat de geestelijke vermoeidheid vaak overeen komt met de mate van algehele vermoeidheid. Op basis van deze grafiek kan je nagaan wat je op de momenten hebt gedaan waarop je sterk vermoeid was.

In onderstaande grafiek kijken we naar de activiteiten die je gedaan heeft en wat het effect hiervan is op vermoeidheid.

 1. vermoeidheid en activiteiten

 

 

In bovenstaande grafiek staat weergegeven jouw ervaren vermoeidheid na huishouden en andere activiteiten. Zoals je ziet, geeft je aan sterker vermoeid te zijn na huishouden dan tijdens anderen activiteiten.

Ook tijdens of na internet, sociale media vermeld je meer vermoeidheid te ervaren dan tijdens andere activiteiten.

5_ vermoeidheid en mate van lichamelijke inspanning

!!!Let op: de app Psymate is nog niet op de markt. Deze deelname was op proef om reacties en ervaringen te bekijken en de app zal gedurende komende jaren vaker geïntroduceerd worden via specialisten.

Column Marly – Breingrepen (vervolg) Zondag 10 oktober 2021

Breingrepen (vervolg)

Enkele weken geleden heb ik jullie verteld over mijn therapie Breingrepen. Hier krijgen jullie nu een vervolg op. De laatste keer kwam het er op neer dat wij te vaak doen wat voor andere mensen wenselijk is, zonder dat we daarbij rekening houden met hoe het voor ons wenselijk is.

In principe komt het er op neer dat wij rustig mogen vragen voor meer informatie, informatie op papier vragen of zelf aantekeningen maken. In elk geval zodanig dat het voor ons ook duidelijk is. Plus op of in een tempo waarbij het voor ons ook lukt. Helaas beschikken we immers niet meer over een snel tempo zoals voorheen en de meesten beschikken helaas ook niet meer over een zo’n sterk geheugen zoals voorheen. DUS moeten we (zoals Hub van Lankveld vorige week uitlegde) dat gaan compenseren op andere manieren.

En het handigste hierbij zijn de hulpmiddelen. Er zijn heel veel hulpmiddelen, velen ervan gebruiken we al van voor de jaren dat het nodig werd voor ons. Denk bijv aan een kalender… Het is niet dat we dit nu pas zijn gaan gebruiken.

Andere hulpmiddelen zijn de computer of voor velen, waaronder ikzelf, de smartphone. Sinds mijn eerste infarct zijn de smartphone en ik dikke vrienden geworden!. Mede omdat er tegenwoordig zo ongeveer voor elk wat wils aan apps bestaat. Een agenda, een notitieboekje, een medicatie app, waar je ook nog overal een alarm bij kunt instellen.

Onze therapie Breingrepen richt zich uiteraard niet alleen op hulpmiddelen op apps, hoe handig die ook zijn.

Nee, het richt zich ook op het geweldige feit dat we het probleem nu eenmaal hebben en dat acceptatie ervan heel belangrijk is. Hoe beter je het kunt accepteren en er op andere manieren mee leert omgaan, hoe makkelijker het voor jezelf wordt. Het is toch alleen maar fijn als je je niet elke keer over iets ergert?! Vraag dus inderdaad vaker om hulp,, vraag voor meer info of meer tijd. Vraag zelfs of iemand je ergens aan wilt laten herinneren, bv aan de tijd.  Een andere handigheid voor het geheugen, kan herhaling zijn. Herhaal voor je zelf iets regelmatig, als je een adres wilt onthouden herhaal je enkere keren straat en huisnummer. Doe dit 10 minuten later nog eens. Een andere handigheid is om een ezelsbruggetje te zoeken om iets te onthouden. Laten we het adres als voorbeeld houden voor het gemak. Nu heb je zelf ook ooit in die straat gewoond of een famielilid woont er. En het huisnummer is het getal van jouw verjaardag. Als je dit bij elkaar brengt.. wedden dat het je dan beter lukt om te onthouden?

Nu gaat dit niet voor elk wissewasje op maak je kunt wel proberen om het tot een eigen handigheidje te maken en waar het niet helpt, zorg er dan voor een notitieblokje of je smartphone bij de hand te hebben

Opmerkelijk Nieuws – Hersenstichting investeert in nieuw onderzoek Zondag 10 oktober 2021

Hersenstichting investeert in nieuw onderzoek

75.000 euro voor ontwikkeling mini-hersenen om de werking bloed-hersenbarrière te onderzoeken

Een beetje lastig om zomaar even te begrijpen, daaarom gaandeweg iets meer uitleg hierover.

De Hersenstichting investeert via het Partnership-programma Humane meetmodellen €75.000 in de ontwikkeling van Humane mini-hersenen.

Het doel hiervan is om een humaan cel-model te ontwikkelen waarin de opname van medicijnen door de bloed-hersenbarrière getest kunnen worden. Ook wordt gekeken naar het effect hiervan op de hersencellen. Het project wordt uitgevoerd door prof. dr. Elly Hol, verbonden aan de Universitair Medisch Centrum Utrecht en prof. dr. Elga de Vries, verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

“Tot op heden is het lastig om patiënten die lijden aan ernstige hersenaandoeningen effectief te behandelen met medicatie”, zegt Hol. “Dit komt door de bloed-hersenbarrière. Het voorkomt dat allerlei ongewenste stoffen de hersenen binnen kunnen dringen, maar dit houdt helaas ook belangrijke geneesmiddelen tegen. Daarnaast wordt de ontwikkeling van geneesmiddelen voor hersenziektes belemmerd doordat de huidige diermodellen maar beperkt de ziekte, zoals we die kennen in patiënten, nabootsen.

Er is daarom een enorme vraag naar een menselijk cel-model waarin niet alleen de opname van stoffen door de bloed-hersenbarrière, maar ook de effecten hiervan op hersencellen kunnen worden getest.”

Het onderzoek

In het onderzoek, genaamd CONNECT, gaan de onderzoekers een functionele bloed-hersenbarrière aan mini-hersenen koppelen, om zo een uniek menselijk meetmodel te ontwikkelen met als doel medicatie en nutriënten te testen voor hersenziekten. Deze aanpak leidt tot een meetmodel dat dichter bij de patiënt staat dan de huidige cel en diermodellen. “Sinds een aantal jaar is het mogelijk om vanuit menselijke stamcellen, cellen van de bloed-hersenbarrière en driedimensionale hersenen te ontwikkelen”, zegt Hol. “ In het huidige  CONNECT-project maken we gebruik van deze technologie en zullen we mini-hersenen aan een functionele bloed-hersenbarrière koppelen om zo een uniek en compleet systeem te creëren wat overeenkomst met het menselijk brein.”

Het hele mooie gevolg hier van is dat het Proefdiervrij kan !

Samen met andere gezondheidsfondsen, investeert de Hersenstichting in de ontwikkeling van betere humane meetmethoden en zetten ze zich in om alternatieven voor dierproeven te stimuleren. De financiering van het CONNECT-project draagt hier aan bij.

Dit hele artikel is uiteraard nog eens rustig te lezen op onze website luisternaarnah.nl

Directe link naar het artikel en de bron

Hersenstichting investeert in onderzoek naar menselijke mini-hersenen

Column Marly – Resumé Hersencoach – Zondag 12 september 2021

Resumé Hersencoach

Je hersenen fit houden?
Maak er een gewoonte van!
Meedoen aan de HersenCoach is een belangrijke eerste stap om je hersenen fit te houden. Nu is het belangrijk om vol te houden.

Je hebt al geleerd dat kleine aanpassingen in het dagelijks leven een groot verschil kunnen maken.

Laat je niet uit het veld slaan als je niet direct merkbare verbeteringen ziet. Want ook al merk je het nu nog niet, de tips uit deze training hebben wel degelijk invloed op de gezondheid van je hersenen

3 tips om gewoontes op te bouwen

De meeste mensen vinden veranderen lastig. Met deze tips werk je in kleine stapjes aan gezondere hersenen!

1.  Ga met kleine stapjes aan de slag en maak het leuk
Kies een of twee concrete doelen waar je de komende tijd mee aan de slag wilt. Maak ze niet te groot, zorg dat elke stap haalbaar is.

2.  Zoek een medestander
Om samen mee te wandelen, recepten uit te wisselen of nieuwe dingen te ondernemen.

3.  Bouw nieuwe rituelen in
Door op vaste momenten te ontspannen of te bewegen of het aan het begin van de week in te plannen.

Puzzelboekje | Hersenkrakers is via de hersenstichting online te bestellen 

www.hersenstichting.nl

Column Marly – De Hersencoach week 5 Zondag 29 augustus 2021

De Hersencoach – week 5 – De laatste uitdaging

De HersenCoach zit er bijna op!

Als we even terugkijken.. welke uitdagingen hebben we dan gehad?

Week 1 zijn we aan de slag gegaan met stress en ontspanning

Week 2 ging over voeding

Week 3 zijn we ingegaan op slapen

Week 4, afgelopen week kregen we een mentale uitdaging

Als we nu alles op een rijtje zetten is er 1 onderwerp wat we nog niet gehad hebben.. juist ja.. beweging !

Deze laatste wordt dus een actieve uitdaging. Mooi, want beweging is enorm belangrijk voor je hersenen.

Bewegen zorgt ervoor dat je hersenen goed doorbloed raken en genoeg voeding en zuurstof krijgen. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én versterkt het de verbindingen tussen die hersencellen. Goed voor je denkvermogen en minder kans op ziektes.

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen.

In dit laatste filmpje is Erik Scherder aan de beurt met uitleg. Overigens, dat had ik nog niet verteld, overigens is die filmpje ook in een prikkelarme versie te bekijken.

Als Ommetje-gebruiker ben jij al actief bezig. Als je de app dagelijks gebruikt, beweeg je namelijk al zeker 20 van de 30 aanbevolen minuten. Maar hoe kom je bij (of voorbij) dat half uur? Dat ga je vandaag ontdekken.

Bekijk onderstaande uitdagingen en vink er één aan waarmee je deze week aan de slag gaat. Je krijgt dan meteen handige tips die je helpen volhouden.

 

 

Selecteer jouw persoonlijke uitdaging:Deze vraag is verplicht

*

A

Uitdaging 1. Doe iedere ochtend een 15 minuten work-out. Dit kan met een app of een YouTubevideo, maar ook met ‘Nederland in Beweging’. Dit tv-programma is iedere ochtend te zien op NPO1, maar je kunt de afleveringen ook gratis streamen.

B

Uitdaging 2. Laat de auto staan. Vervang korte ritjes met de auto de komende week door een wandeling of fietstochtje. Zo kom je aan jouw dagelijkse portie beweging terwijl je andere dingen doet. Boodschappen doen bijvoorbeeld, of langsgaan bij een vriend.

C

Uitdaging 3. Knap je tuin op. Heb je groene vingers? Geef je tuin een make-over! Met onkruid wieden en bloemen planten ben je actief bezig zonder dat je het door hebt.

D

Uitdaging 4. Neem de trap. Laat de lift en de roltrap de komende week links liggen en kies voor de trap! Dat is zo gedaan en draagt bij aan je fitheid.

E

Uitdaging 5. Probeer een nieuwe sport. Hou jij van een beetje extra uitdaging? Doe dan die ene sport die je altijd al eens hebt willen proberen. Neem een oefenles tennis, ga paardrijden of maak een afspraak met een trainer op de sportschool.

Column Marly – De Hersencoach week 4

De Hersencoach week 4

 

We hebben het nu al weken over uitdagingen. Op het gebied van voeding, stress en slaap. Maar hoe zit het met mentale uitdaging? Ook die is enorm belangrijk voor je hersenen!

 

Jezelf blijven uitdagen en nieuwe dingen leren, houden je mentaal actief. Hierdoor blijven je hersenen fit en stel je de gevolgen van veroudering en sommige hersenaandoeningen uit.

Daarnaast is uitdaging ook gewoon heel leuk! Zo vertelt hersenexpert dr. Martin van Boxtel in zijn video. Klik op ‘Ga de uitdaging aan’ en bekijk het filmpje.

 

In deze HersenCoach uitdaging ga je op zoek naar leuke manieren om jouw hersenen te prikkelen. Wij helpen je met kiezen, zodat de uitdaging goed in jouw dagelijks leven past.

Door te klikken op een link, volgden er enkele testvragen.

 

Uitslag was

Op basis van jouw antwoorden kan jij een half uurtje per dag wel missen. En in een half uur kan je enorm veel leren! Voor jou hebben we onderstaande tips:

Kijk eens naar het aanbod van de Universiteit van Nederland. Op hun website vind je video’s en podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bekijk iedere dag één of meerdere video’s en maak aantekeningen. Hierdoor sla je de informatie beter op.

Probeer een nieuw recept. Dit kan van alles zijn: een gerecht dat je vroeger altijd at, of iets totaal nieuws uit een land waar je ooit geweest bent. Ben je wat onzeker in de keuken? Volg dan een online kookcursus, bijvoorbeeld bij de Kookjuf.

Volg een college bij Oud Geleerd Jong Gedaan. Dit platform heeft een enorm breed aanbod aan online colleges, met onderwerpen die uitleenlopen van de Spaanse Griep tot robots in 2050.

Deze uitdagingen staan garant voor een mooie dosis hersengymnastiek. Besteed iedere dag een half uurtje aan jouw favoriet, daarmee doe je jouw hersenen een groot plezier.

Deel jouw uitdaging

Jouw harde werk mag gezien worden! Deel een foto van jouw persoonlijke uitdaging op social media en gebruik de hashtag #hersencoach.

Veel succes en vergeet niet om jezelf achteraf te belonen!

 

Column Marly -De Hersencoach – uitdaging 3 – Zondag 15 augustus .mp3

De Hersencoach : Uitdaging 3

 

Deze week staat de hersencoach in het teken van slapen.

Meer dan 60% geeft aan niet blij te zijn met hun slaapkwaliteit. Helaas horen wij daar dus ook bij, vrees ik.  Hoewel: niet het slapen zelf is over het algemeen ons grootste probleem maar eerder de vermoeidheid overdag ongeacht hoe onze nachtrust was.

Ik persoonlijk, heb het geluk dat ik heel goed slaap en over algemeen slaap ik ook makkelijk in. Toch heb ik de test van de hersencoach ingevuld en de antwoorden die ik gaf werden gelijk omgezet in tips. Zoals schermen bekijken (tv, telefoon, tablet) werd afgeraden tot 2 uur voor het slapen gaan. Zo ook, koffie en alcohol. Voor gepieker werd een dagelijks piekemoment geadviseerd. Sterker nog, op de site van de hersenstichting kun je een pieker-kwartier-formulier downloaden.

Verder stonden er nog veel stips die ik met jullie ga delen

 

Tips voor een goede slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Daarbij is niet alleen de slaapkwantiteit (het aantal uur dat je slaapt) belangrijk. Juist ook de kwaliteit van je slaap is van belang.

Een paar leuke slaapweetjes:

 • Je hersenen krijgen een soort ‘wasbeurt’ wanneer je slaapt. Je hersencellen krimpen tijdelijk en hierdoor heeft het hersenvocht meer ruimte om afvalproducten weg te spoelen.
 • Slaap is goed voor je geheugen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je belangrijke herinneringen opslaat en minder relevante zaken vergeet. Op die manier kun je de volgende dag weer nieuwe informatie opslaan en verwerken.
 • Wanneer je slaapt, verwerk je ook wat je overdag hebt meegemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld na een nacht goed slapen de ergste stress van een gênant moment of vervelende gebeurtenis kwijtraken. De volgende dag voel je je beter.
 • Mensen met slechte slaap ervaren meer stress, emoties en spanningen.

Wat bepaalt of jij goed slaapt?

Over het algemeen slapen we in Nederland wel genoeg, maar vaak is die slaap niet van goede kwaliteit. Slaapkwaliteit wordt bepaald door de volgende factoren:

 1. Inslapen: val je binnen 30 minuten na het naar bed gaan in slaap?
 2. Doorslapen: word je niet vaak wakker ’s nachts, of val je, als je wakker wordt, weer makkelijk in slaap?
 3. Wakker worden: word je uit jezelf wakker op een gewenst tijdstip?

Of jij goed slaapt, hangt voor een belangrijk deel af van hoe je je overdag voelt: voel je je uitgerust en heb je energie genoeg om de dag fit door te komen? Dan slaap je waarschijnlijk goed.

Tips voor als je niet kan slapen

 • Lig jij ook wakker door piekeren?
  Plan een dagelijks piekerkwartiertje in! Schrijf de emoties, angsten, twijfels of irritaties letterlijk op. Denk na over ‘wat kan ik hieraan veranderen?’ en ‘wat moet ik accepteren?’. Denk ook na over oplossingen en zorg dat je daarna goed ontspant voordat je gaat slapen.

  Handig als je jouw gedachten wilt opschrijven: gebruik ons Piekerkwartier-formulier!

 • Beweeg voldoende en wees actief overdag.
  Maar sport niet intensief te laat op de avond. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen te actief zijn, en je te alert bent om te slapen.
 • Geen dutjes of powernaps!
  Overdag slapen zorgt ervoor dat je slaapdruk vermindert, en die heb je nou juist nodig om ’s avonds in slaap te vallen. Kom je de dag niet door zonder dutje? Zorg dan dat je niet langer dan 20 minuten slaapt en niet na het middaguur.

Wanneer moet je hulp inschakelen?

Een paar nachten slecht slapen is vervelend, maar niet meteen schadelijk. Heb je minimaal drie maanden zeker drie keer per week last van slaapproblemen? En weet je niet waardoor dit komt? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.