Column Marly – Breingrepen (vervolg) Zondag 10 oktober 2021

Breingrepen (vervolg)

Enkele weken geleden heb ik jullie verteld over mijn therapie Breingrepen. Hier krijgen jullie nu een vervolg op. De laatste keer kwam het er op neer dat wij te vaak doen wat voor andere mensen wenselijk is, zonder dat we daarbij rekening houden met hoe het voor ons wenselijk is.

In principe komt het er op neer dat wij rustig mogen vragen voor meer informatie, informatie op papier vragen of zelf aantekeningen maken. In elk geval zodanig dat het voor ons ook duidelijk is. Plus op of in een tempo waarbij het voor ons ook lukt. Helaas beschikken we immers niet meer over een snel tempo zoals voorheen en de meesten beschikken helaas ook niet meer over een zo’n sterk geheugen zoals voorheen. DUS moeten we (zoals Hub van Lankveld vorige week uitlegde) dat gaan compenseren op andere manieren.

En het handigste hierbij zijn de hulpmiddelen. Er zijn heel veel hulpmiddelen, velen ervan gebruiken we al van voor de jaren dat het nodig werd voor ons. Denk bijv aan een kalender… Het is niet dat we dit nu pas zijn gaan gebruiken.

Andere hulpmiddelen zijn de computer of voor velen, waaronder ikzelf, de smartphone. Sinds mijn eerste infarct zijn de smartphone en ik dikke vrienden geworden!. Mede omdat er tegenwoordig zo ongeveer voor elk wat wils aan apps bestaat. Een agenda, een notitieboekje, een medicatie app, waar je ook nog overal een alarm bij kunt instellen.

Onze therapie Breingrepen richt zich uiteraard niet alleen op hulpmiddelen op apps, hoe handig die ook zijn.

Nee, het richt zich ook op het geweldige feit dat we het probleem nu eenmaal hebben en dat acceptatie ervan heel belangrijk is. Hoe beter je het kunt accepteren en er op andere manieren mee leert omgaan, hoe makkelijker het voor jezelf wordt. Het is toch alleen maar fijn als je je niet elke keer over iets ergert?! Vraag dus inderdaad vaker om hulp,, vraag voor meer info of meer tijd. Vraag zelfs of iemand je ergens aan wilt laten herinneren, bv aan de tijd.  Een andere handigheid voor het geheugen, kan herhaling zijn. Herhaal voor je zelf iets regelmatig, als je een adres wilt onthouden herhaal je enkere keren straat en huisnummer. Doe dit 10 minuten later nog eens. Een andere handigheid is om een ezelsbruggetje te zoeken om iets te onthouden. Laten we het adres als voorbeeld houden voor het gemak. Nu heb je zelf ook ooit in die straat gewoond of een famielilid woont er. En het huisnummer is het getal van jouw verjaardag. Als je dit bij elkaar brengt.. wedden dat het je dan beter lukt om te onthouden?

Nu gaat dit niet voor elk wissewasje op maak je kunt wel proberen om het tot een eigen handigheidje te maken en waar het niet helpt, zorg er dan voor een notitieblokje of je smartphone bij de hand te hebben

Tips en Weetjes: Het maken van een playlist die bij iedere prikkel past

Tips en Weetjes: Het maken van een playlist die bij iedere prikkel past

Zelf haal ik het allermeeste uit muziek ! Als ik muziek kan luisteren ben ik de gelukkigste vrouw op aarde. Vanwege de overprikkeling in mijn hersenpannetje is dit niet altijd zo vanzelfsprekend helaas, al heb ik er wel een weg in gevonden. Er zijn dagen dan verdraag ik zeer weinig tot geen geluid en kan ik echt geen muziek luisteren, dat accepteer dan maar, ik weet dat het weer terug komt. Als tip kan ik het volgende meegeven: ik heb verschillende playlisten in zowel mijn computer als mobiel staan, voor elke soort prikkel een eigen playlist. Uiteraard een gevarieerde playlist voor mijn goede dagen, een rustige playlist met alleen maar ballads voor de mindere dagen en voor de dagen waar ik zelfs geen stemmen verdraag, heb ik nog instrumentale playlisten ook weer onderverdeeld in gevarieerd en rustig. Zo kan ik toch genieten van muziek.

Column Marly – Mopperen/piekeren – Zondag 19 september 2021

Column Marly – Mopperen/piekeren – Zondag 19 september 2021

Ik heb geen idee hoe het met jullie zit maar als ik naar mezelf kijk, kan ik me op één dag best wat afmopperen. Als ik dingen vergeet, als 30 keer iets uit mijn handen valt, als iets niet gaat hoe ik het wil, als iets niet zo simpel gaat als voorheen enz enz

Dat ga ik allemaal niet verder uitweiden want iedereen herkent zijn eigen sores en waarschijnlijk zijn eigen gemopper wel.

Maar aangezien al dat gemopper mijn humeur en dus energie kostte, heb ik daar iets op gevonden.

Dat kwam eigenlijk heel toevallig.. Terwijl ik een keer het radioprogramma Luister naar NAH aan het voorbereiden was, had ik het over voornemens voor het nieuwe jaar. En toen dacht ik: laat ik me eens voornemen minder te mopperen. Maar hoe pak ik dat aan?

Zo stond er in de voorbeelden van voornemens om je iets aan te wennen om 1x per dag te doen… bv een wandelingetje na het avondeten.

En toen dacht ik.. dat is het! Ik ga proberen om mijzelf toe te staan 1x per dag te mogen mopperen. Zo stevig als ik wil ! Schelden, huilen, wat ik wil ! Als het maar 1x per dag is.

En geloof me… dat helpt!!

Als ik nu opsta en er gebeurt iets waardoor ik normaal zou mopperen, dan denk ik eerst even na… Is hetgeen wat me gebeurt om mijn moppermoment al te gebruiken?? Nou, eerlijk gezegd, meestal niet.

En zo ga ik de dag verder, bij elk moment denk ik na of ik mijn moppermoment al wil gebruiken.

Uiteindelijk kom ik de meeste dagen door zónder ook maar 1 moment te mopperen.

Daar tegenover staat af en toe wel ook een echte mopperdag gepland… nou ja gepland is het foute woord. Het is een baaldag, als ik een baaldag heb, sta ik me toe om op zo’n dag te mopperen hoeveel ik wil. Dat moet dan ook kunnen vind ik zelf. Dat heb ik dan wel ook weer verdiend.

Voor mij werkt dit echt heel goed en ik kan het iedereen aanraden !

Juist doordat ik veel minder mopper, merk ik dat ik veel positiever in het leven sta. Dat heeft ook alles ermee te maken dat ik die negatieve energie meteen kwijt ben omdat ik het besluit neem dat het nog niet mopper-moment-waardig is.

Overigens kan ik datzelfde ook aanraden wat piekeren betreft. Neem 1 vast piekermoment op een dag. En ook daarbij kun je nog iets extra doen.

Stel jezelf de vraag: Kan ik hetgeen waar ik over pieker veranderen? Zo ja! Hoe? En verander dat dan ook.

Zo nee! Dan moet ik het gaan loslaten!

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar als je op deze manier leert om er mee om te gaan, merk je uiteindelijk dat je wél makkelijker dingen leert neer te leggen. Juist omdat er geen oplossing voor is. Vaak is het verloop van tijd belangrijker. En ook hier kun je de uitzondering maken om op je baaldag te piekeren zoveel je wilt, pieker en mopper er maar op los !!

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en als extraatje heb ik nog een passende spreuk van de week hier bij: Piekeren neemt de zorgen van morgen niet weg maar wel de kracht van vandaag

Column Marly – Resumé Hersencoach – Zondag 12 september 2021

Resumé Hersencoach

Je hersenen fit houden?
Maak er een gewoonte van!
Meedoen aan de HersenCoach is een belangrijke eerste stap om je hersenen fit te houden. Nu is het belangrijk om vol te houden.

Je hebt al geleerd dat kleine aanpassingen in het dagelijks leven een groot verschil kunnen maken.

Laat je niet uit het veld slaan als je niet direct merkbare verbeteringen ziet. Want ook al merk je het nu nog niet, de tips uit deze training hebben wel degelijk invloed op de gezondheid van je hersenen

3 tips om gewoontes op te bouwen

De meeste mensen vinden veranderen lastig. Met deze tips werk je in kleine stapjes aan gezondere hersenen!

1.  Ga met kleine stapjes aan de slag en maak het leuk
Kies een of twee concrete doelen waar je de komende tijd mee aan de slag wilt. Maak ze niet te groot, zorg dat elke stap haalbaar is.

2.  Zoek een medestander
Om samen mee te wandelen, recepten uit te wisselen of nieuwe dingen te ondernemen.

3.  Bouw nieuwe rituelen in
Door op vaste momenten te ontspannen of te bewegen of het aan het begin van de week in te plannen.

Puzzelboekje | Hersenkrakers is via de hersenstichting online te bestellen 

www.hersenstichting.nl

Aanvulling op App Ommetje – Zondag 8 augustus 2021

In één van de vorige uitzendingen sprak ik over de Ommetje App

Nu kreeg ik terecht een mailtje van Sid Rozeboom dat hij een NAH team gemaakt heeft in die app. Hij liet me de code weten zodat iedereen van ons daar erbij kan komen. En die code is WFL9A

Sid, bedankt voor het maken van de groep en bedankt voor het doorgeven.

Cora van de Graaf heeft een mooi idee – Zondag 6 juni 2021

Voor de directe link Facebook pagina NAH wij helpen elkaar Klik hier

1. Vraag 1 Wie is Cora van de Graaf?

Antwoord.

Cora is een vrouw van bijna 60 die geniet van elke dag en kijkt naar mogelijk-heden

2. Wat is jou overkomen?

Antwoord.

In 2018 een cva en op zes jarige leeftijd een hersenvlies ontsteking en dat heeft ook zo zijn sporen nagelaten .

3. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.

Antwoord

In het begin niet maar kwam een cva verpleegkudige die erg goed was en heeft mij de weg gewezen naar fysio en …geholpen waar nodig ……….

4 . Hoe ga jij hiermee om?

Antwoord

Het is wat het is en we gaan weer door binnen de grenzen

5. Hoe gaat jij partner en gezin hiermee om?

Antwoord…

Mijn dochter vindt het soms moeilijk vroeger hielp ik haar en zei nu mij

Veel vrienden verloren die het gewoon niet kunnen begrijpen . Maar echt de kanjers zijn gebleven .

6. Wat doe je nu in je dagelijks leven?

Antwoord………

…Ik ben in 2019 al 100 procent afgekeurd door May Thurer Syndroom. Moet veel lopen en dat doe ik samen met de hond . en ik hobby graag dat kan een meubeltje opknappen zijn maar ook met naald en draad . lezen, muziek beetje in de tuin. Maar ook koken en vooral brood bakken zo gezond moge-lijk .

En ook voor anderen wat doen is leuk bv de buurman doet mijn appelboom en ik doe zijn naaiklusjes .

7. Wij gaan het hebben over jouw idee, ‘NAH Wij helpen elkaar’.

Hoe kwam je op dit idee Cora?

Antwoord……

……Ik heb hier al een heel netwerk en merk vaak op jouw site dat andere dat niet hebben . . Bij mij in Alkmaar werkt gratis aftehalen erg goed .…

8. Wat kan men zoal aanbieden? Of ben je opzoek?

Antwoord.……

Mensen kunnen er terecht met een hulp vraag ., Bijvoorbeeld er moet iets opgehangen worden of gemaakt worden .

Of je hebt veel te veel gekookt en bied het aan voor iemand uit de buurt

Kleding voor volwassen of kinderen , hulpmiddelen uitlenen of weggeven gratis

…….

9 . Dus iedereen mag een bericht of oproepje plaatsen,

Antwoord.…

Ja iedereen die niet NAH heeft en lid is van jou side ……….

10 . Dus je kan lid worden op de pagina “NAH wij helpen elkaar”

Dus de bedoeling is dat deze pagina aangemaakt is voor lotgenoten met NAH.

Ja zodat we elkaar kunnen helpen en voor de mensen die graag contact wil-len ook een mogelijkheid om in contact te koen met elkaar

Alles wat hier besproken is komt ook op de website te staan www.luisternaarnah.nl

En dit bericht plaats ik ook op verschillende Facebook pagina’s.

Dankjewel Cora

Groetjes van Lieky