Column Marly- Checklists en andere formulieren

Vaak is het moeilijk om zaken overzichtelijk te houden en dan ga je het liever uit de weg. Of we nu praten over een etentje thuis organiseren, een feestje voor je kinderen bijvoorbeeld of een weekendje weg of zelfs een vakantie als dat straks weer mogelijk is.

Maar dat vluchtgedrag is helemaal niet nodig. Op internet vind je voor elk thema/onderwerp wel een checklist! En geloof me, met een checklist bij de hand wordt het veel makkelijker want:

Checklists hebben veel voordelen:

 • Het kost je niets. En dat is niet veel voor iets dat je leven zo ontzettend kan verbeteren.
 • Je verhoogt je levenskwaliteit. Omdat je zelf bepaalt welke zaken je op je checklists zet, kun je de kwaliteitsstandaard zo hoog maken als je zelf wilt. En omdat je nooit meer een stap vergeet, maak je je leven zo steeds beter.
 • Het werk wordt eenvoudiger. Een checklist helpt je een routine te ontwikkelen waardoor je goede gewoontes opbouwt.
 • Je kunt stoppen met nadenken. En dit is het grootste voordeel. Je verhoogt je levenskwaliteit en werkt efficiënter. En tegelijkertijd verbruik je minder hersenkracht omdat je alleen nog maar hoeft te doen wat er op je checklist staat. Het is de LED lamp van persoonlijke effectiviteit.

En al dit zorgt er weer voor dat we energie overhouden ! Energie die we beter kunnen besteden aan hetgeen waar we de checklist voor maken. Niet dan?

 

Natuurlijk ga ik niet in deze uitzending allerlei checklists voorlezen., Nee, maar dit is wel iets wat jullie op onze website kunnen gaan vinden. In de rubriek Tips en Weetjes zal ik regelmatig meerdere checklists met eventuele uitleg gaan plaatsen. Zo kunnen jullie ook week- en kookschema’s te verwachten.

Bron: https://sochicken.nl/checklists

Vanaf nu dus te vinden op www.luisternaarnah.nl

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Marly – mijn bijdrage aan het digitale Info Loket – Zondag 21 februari 2021

Als voormalig doktersassistente en ervaringsdeskundige na diverse hersen- en hartinfarcten sinds 2012 hoop ik mensen te kunnen helpen als ze het even niet meer weten. In mijn gezin komt ASS (Stoornissen in het Autisme Spectrum) voor waardoor ik ook hier een luisterend oor en of tips weet te bieden
Schroom niet en vraag gerust voor hulp – Een vragend mens kan geholpen worden – Samen staat iedereen sterker

Digitaal Loket Marly

 

Aangezien we deze week het Digitaal Info Loket voorstellen en ik me bij Lieky’s oproep ook heb opgegeven om hieraan mee te werken, lijkt het mij handig om te vertellen wat ik eventueel te bieden heb, om het maar even zo uit te drukken.

Ik heb altijd graag mensen willen helpen, iets voor mensen willen betekenen vandaar dat ik ook in de medische wereld terechtkwam. Ik heb vele jaren als doktersassistente gewerkt waar ik niet alleen medisch veel ervaring opdeed maar ook op de menselijke manier veel leerde.

Mijn zoon werd in 1992 geboren met naar later bleek een ontwikkelingsachterstand

Op zijn 6e bleek er zelfs sprake te zijn van PDD-NOS wat nu beter bekend staat als ASS

Een stoornis in het autisme spectrum

Hij werd uiteindelijk al heel vroeg niet toegelaten op peuterspeelzaal en regulier onderwijs waardoor ik al vroeg en snel moest leren hiermee om te gaan in ons dagelijks leven. Niet dat nu alles op rolletjes liep, o jee nee, ik heb toch wel wat fouten gemaakt maar toen was er geen internet en er waren geen lotgenoten waar je terecht kon. En dát  is juist datgene wat ik wil bieden aan mensen in deze positie. Want hoe pak je het bv aan met de andere gezinsleden zoals broertjes of zusjes?

Naast mijn zoon bleek ook enkele jaren geleden mijn man ASS te hebben. Dit verklaarde een hoop, het was nu duidelijk hoe onze zoon het gekregen had maar het verklaarde voor mijn man ook veel over de problemen die hij steeds tegenkwam zijn hele leven. Nu zou je denken dat dat kwartje eerder gevallen moest zijn, juist door onze zoon. Maar niet elke vorm van autisme is hetzelfde. Je kunt het niet allemaal over 1 kam scheren.

Precies datzelfde geldt ook voor hersenletsel.

Na meerdere CVA’S en ook meerdere hartinfarcten kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat ieder infarct weer anders was. Zelfs de restverschijnselen wisselden.

Door al deze ervaringen hoop ik iets voor anderen te kunnen betekenen als ze het even niet meer weten want het is een vreselijk gevoel wanneer je je afvraagt wat wijsheid nu is?

Deelnemer Marly van der Wijk

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Wat is het Digitale Info Loket

Voor méér informatie Klik hier

www.lotgenotencentrum.nl

https://lotgenotencentrum.nl/digitaal-loket/

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Lieky stelt Richard van der Linden 10 vragen en antwoorden (elk gezicht heeft zijn eigen verhaal)

Klik hier om te luisteren

Website van Richard www.stapjeverder.nl
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Marly – Bericht van de Hersenstichting met tips voor Thuiswerkstress ivm Coronaregels

Audio staat onder tekst

Tips om in deze bijzondere tijd ontspanning te creëren voor de hersenen 

Afgelopen week was het de Week van de (Thuis)werkstress. Doel hiervan was om werkenden en werkgevers bewust te maken van de mogelijkheden om een gebalanceerd (werk)leven te leiden, zodat men juist ook in deze bijzondere periode in balans blijft en minder werkstress ervaart. Samen met psychiater, stressexpert en onderzoeker, Christiaan Vinkers, heeft de Hersenstichting enkele tips op een rij gezet om tijdens de huidige thuiswerkdagen zo veel mogelijk ontspanning te creëren voor de hersenen.  

Voor ons is dat uiteraard een goede reden om er in dit radioprogramma aandacht aan te besteden.

Ik zal niet op iedere tip heel diep ingaan, alle informatie staat op de pagina van de Hersenstichting en plaats ik vanzelfsprekend ook op onze website.

“Iedereen heeft weleens stress”, Zegt Christaan Vinkers. “Dat is helemaal niet erg, en in veel gevallen zelfs goed voor je. Stress zorgt ervoor dat je hormonen aanmaakt, die je helpen om sneller te reageren, scherper te denken en beter te zien en te horen. Heel erg handig, in spannende situaties en bij gevaar. Maar soms duurt de stress te lang.”

Stress in de hersenen 

Stress is van grote invloed op het functioneren van je hersenen. Allerlei gebieden in de hersenen werken samen bij spanning én ontspanning. Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een conflict op je werk of een onoplettende fietser, wordt een stressreactie in je hersenen geactiveerd. Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door deze stofjes komt er energie vrij. Deze extra energie is nodig voor je spieren, je denkprestaties, zintuigen en reactievermogen. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld net op tijd wegspringen voor die fietser of een sprintje trekken naar de trein, zodat jij op tijd bent voor dat belangrijke sollicitatiegesprek.

Stress is dus heel belangrijk en nuttig. Sterker nog, je kunt niet zonder. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand.

Wil je tips over hoe je jouw hersenen voldoende rust kunt geven? Bekijk dan eens onze pagina over ontspanning.

Thuiswerkstress  

Juist nu, is het soms lastig ontspannen. Angst en zorgen om corona, een gebrek aan controle over de situatie, minder structuur en een totaal veranderde leefomgeving vallen bij sommige mensen zwaar. Daarnaast werken veel mensen momenteel thuis en dat kan zorgen voor een toename in werkdruk en stress. Werk en privé lopen meer dan ooit door elkaar heen, sociale contacten ontbreken, er is veel afleiding van bijvoorbeeld kleine kinderen of huishoudelijke taken en het videobellen is voor de hersenen veel vermoeiender dan een persoonlijke meeting.

Als de stress te lang duurt en je hersenen te weinig ontspannen, staat je stresssysteem constant ‘aan’. Je lichaam kan niet goed herstellen en je hersenen gaan slechter functioneren. Extra belangrijk dus, om juist nu te zoeken naar de juiste balans! De Hersenstichting helpt met een aantal praktische thuiswerktips.

Aandachtspunten voor gebalanceerd thuiswerken 

 1. Beweging

Onderbreek het lange zitten en het staren naar een beeldscherm regelmatig om een ommetje te maken. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Regelmatig bewegen zorgt namelijk voor een betere stemming en vermindering van stress. Daarnaast is het goed voor je denkvermogen, bijvoorbeeld je geheugen of concentratie. Plan dan ook elke dag een ommetje in je agenda. Of organiseer af en toe een telefonische meeting, zodat je al wandelend kan overleggen. Extra tip: Loop het liefst een ommetje in de natuur; het heeft een bewezen ontspannen effect. De Hersenstichting heeft zelfs een handige app voor in het leven geroepen. De Ommetje app kan je daarbij motiveren. Deze is gewoon te downloaden in de playstore van je mobiele telefoon.

Maak wandelen nog leuker met de Ommetje-app

Wandelen houdt je hersenen gezond. De app Ommetje motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. De app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij deelt regelmatig een hersenfeitje. Loop je mee?

Download onze Ommetje app

 

 1. Houd contact

Thuiswerken en videomeetings zorgen er bij veel mensen voor dat gesprekken alleen nog maar over de inhoud gaan. De koffiemomentjes en lunchwandelingen schieten er bij in. Maar je hersenen hebben ook sociaal contact nodig om gezond te blijven. Juist nu is het belangrijk om regelmatig te kunnen praten over hoe je je voelt en wat de huidige situatie met je mentale gezondheid doet. Plan daarom af en toe een telefoontje met een collega en spreek van tevoren af om niet over werk te praten. Of start een meeting 5 minuten eerder, zodat je eerst even kan bespreken wat je in het weekend hebt gedaan. Praten over hoe je je voelt helpt. Er zijn vast meer collega’s met (te) veel (thuis) werkstress. Vraag daarom eens aan elkaar hoe het gaat en waar de ander tegenaan loopt.

 1. Zorg voor rust en regelmaat in je werkdag  

Je hersenen kunnen niet 8 uur lang onafgebroken efficiënt presteren. Het is belangrijk om daarom af en toe wat rust in te bouwen. Blok momenten voor koffie- of lunchpauze en een ommetje tussendoor. Plan bijvoorbeeld afspraken van 50 minuten in plaats van een uur, zodat je na elke afspraak een momentje hebt om je benen te strekken, op te laden en een kop thee in te schenken. Zo onderbreek je je beeldschermwerk regelmatig. Je hersenen zijn ook niet zo goed in continu schakelen. Het helpt daarom om je werkdag goed te plannen. Blok tijd in je agenda voor die lastige schrijfklus of dat ingewikkelde dossier, en zet alle meldingen uit zodat je niet wordt afgeleid. Zo werken je hersenen het best.

 1. Voeding

Juist in stressvolle periodes is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Sommige mensen moeten onder stress niet aan eten denken, terwijl anderen juist meer behoefte hebben aan makkelijk eten zoals snoep en snacks. Probeer zo regelmatig, gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Eet veel groenten en fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten en goede vetten uit bijvoorbeeld olijfolie of vette vis. Daarmee houd je je lijf en hersenen gezond. Ook is het verstandig bepaalde producten te vermijden. Pas bijvoorbeeld op met koffie, energiedranken en cola. De cafeïne in deze producten zorgt dat je slechter slaapt en kan zelfs voor meer nervositeit zorgen. Drink liever ook geen alcohol. Daarvan slaap je ’s nachts niet diep genoeg, waardoor je de volgende dag minder weerbaar bent.

Meer weten over wat voeding kan doen voor je hersenen? Bekijk dan nu onze webpagina over voeding.

Folder | Hersenen en voeding

Van iedere hap eten die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen. Ze verbruiken meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Het is dus niet verwonderlijk…

Ontvang per e-mail

Ontvang via de post

 1. Sluit je werkdag af

Nu werk en privé meer en meer door elkaar heen lopen is het belangrijk je werkdag goed te plannen. Begin en stop je werkdag op vaste tijden, en zet je computer dan ook uit. Als het kan, zorg dan dat je werkplek een afgeschermde plek is waar je buiten werktijd niet te veel tijd doorbrengt. Ben je gedwongen te werken aan je eettafel? Zorg dan dat je je werkspullen aan het einde van elke werkdag uit het zicht opbergt. Zo kan je in de avond rustig ontspannen en zijn je hersenen niet met werk bezig.

 1. Ontspanning

De berichtgevingen in het nieuws zorgen bij veel mensen continu voor (nieuwe) zorgen. Gun jezelf af en toe wat rust, zet het nieuws af en probeer wat te ontspannen. Hoe je ontspant, is voor iedereen anders. Bedenk voor jezelf waar jij blij van wordt en van ontspant.  Neem bijvoorbeeld een warm bad, ga naar yogales, lees een goed boek, ga lekker koken, doe dagelijks meditatie- of ademhalingsoefeningen of luister naar je favoriete muziek.

 1. Nachtrust

In je slaap verwerk je gebeurtenissen en emoties van de dag. Juist nu je onder grote spanning staat extra belangrijk om aandacht aan je nachtrust te besteden dus. Laat de koffie in de middag en avond staan, houd regelmatige bedtijden aan zorg dat je wegblijft van je schermen in de uren voor het slapen gaan.

Bron: Hersenstichting www.hersenstichting.nl

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Checklist voor bv UWV – WMO – naasten

Voor de directe link Klik hier

Checklist – Hulpformulier

Aansluitend op de column van Lieky wijs ik jullie nog graag op de hulpformulieren van Hersenletsel-uitleg.nl, met dank dan ook aan deze organisatie.

Deze, zowel de link als het formulier zet ik vanzelfsprekend ook op onze website

Het zijn uitgebreide formulieren waarin je de klachten en gevolgen kunt aankruisen. DIT is handig om verschillende redenen.

Als je ieder een eigen formulier uitprint, daarmee bedoel ik een formulier voor jou en je naaste (partner, dochter, moeder enz) en jullie vullen het ieder apart in, dan kan je dat meer inzicht geven. Wellicht ziet de naaste nog andere dingen dan jij zelf ziet. Vaak geeft dit weer een ingang om in gesprek te gaan met elkaar.

Soms heb je ook niet in de gaten dat een naaste iets op een andere manier denkt te zien. Daar kan ik een voorbeeld uit mijn eigen situatie in geven. Mijn man gaf bv aan dat ik ongelukkig en somber leek. Bij doorvragen zei hij dat ik minder lachte dan voorheen, minder glimlachte om precies te zijn. Dit had echter volledig te maken met mijn aangezichtsverlamming, waardoor mijn lippen meer op somber staan dan in een glimlach.

Dit was dus duidelijk uit te wereld te helpen.

MAAR het formulier kan ook gebruikt worden om je klachten of symptomen te beschrijven voor bij een arts. En nog belangrijker misschien, het kan gebruikt worden als hulpmiddel bij UWV.

En nog een andere tip: gedurende je herstelperiode heb je regelmatig het gevoel dat je helemaal niets opschiet, dat er geen vooruitgang in zit. Maar als je het formulier invult en er een datum bovenzet, kun je enkele weken of maanden later zien dat er wel degelijk vooruitgang in zit. En dat is voor je gemoedsrust weer heel belangrijk.

De directe link : https://www.hersenletsel-uitleg.nl/informatie/hersenletsel-herkennen/checklist-nah

What do you want to do ?

New mail