Weblogs van Peter van der Puyl

Klik hier voor de weblog van Peter van der Puyl

Klik hier voor de directe link van Peter van der Puyl naar het Digitale Loket

Waar loop jij als MKB-ondernemer / ZZPer tegenaan nu je een NAH hebt? 
Als ervaringsdeskundige bied ik je een luisterend oor en kan ik je adviseren op diverse gebieden. 
Misschien loop je wel tegen problemen in het ondernemerschap of heb je vragen over het voortbestaan van je bedrijf?
Niet dat ik alle antwoorden heb maar soms is het gewoon fijn om met een ondernemer te praten die je begrijpt.

Column van Frans – Woensdag 8 december 2021 (extra uitzending)

MIJN AGENDA IS MIJN BIJBEL

Sinds mijn hartstilstand in 2016, waardoor ik zuurstoftekort kreeg en een NAH-er werd, schrijf ik alles wat ik doe op in mijn agenda. Dat geeft me structuur in de week en daardoor kan ik onthouden wat ik van plan ben om dagelijks te gaan doen. Ik was al een pietje precies en hield  alles bij  wat ik meemaakte, omdat ik journalist in hart en nieren was EN nog altijd trouwens ben ( als medewerker van NAH-radio). In mijn jonge jaren maakte ik ook dagboeken en schreef ik aan het eind van het jaar hoe het voor mij was verlopen.

Dus je vindt nog altijd mij vaak achter de computer of bezig met een I-pad om interviews op te nemen. Dat opnemen gebeurt ook om alles te onthouden, want dat gaat nu ook moeilijker. Schrijven op papier kan ik nauwelijks meer, mijn handschrift was al niet om over naar huis te verschrijven en dat is er zeker niet beter op geworden, Maar: ik was altijd al van het bijhouden van wat ik meemaakte en wat er in de wereld gebeurde en dat is niet veranderd. Sterker nog: ik gebruik het weer om plezier in mijn leven te hebben.

Niet alleen heb ik mijn oude vak weer opgepikt, maar onderhoud ik ook een website over mijn leven voor en na mijn hartstilstand (www.fransregtien.nl). Daarin houd ik ook de actualiteit bij en geef ik verder informatie over waar ik vroeger mee bezig was (o.a  journalistiek bij radio en tv, amateurtoneelspelen en voetballen.  Kijk gerust eens rond op de site en luister naar of lees mijn bijdragen bij NAH-radio.

Column van Marly – Voorkomen van Kerst stress – Woensdag 8 december (extra uitzending)

Voorkom Kerst stress

De december maand is begonnen en dat betekent weer een hoop chaos in ons hoofd. Maar chaos betekent ook stress en dat kunnen we zeker niet gebruiken ! Daarom werk ik altijd graag met een checklist, een kerst checklist. Ik moet eerlijk bekennen dat ik door een mini-vakantie in november en het bijkomen daarvan, dit jaar eigenlijk later dan anders in de gaten had dat ik al aan de voorbereidingen begonnen had moeten zijn volgens mijn checklist die ik normaalgesproken gebruik. Maar ach, dan zoek ik toch gewoon een nieuwe en die heb ik gevonden en om de bron braaf te benoemen ik vond deze bij smartphoto op de blog voor kerst.

Op onze website plaats ik de link uiteraard ook. Samen met de hele leuke door hun gemaakte checklist.

Wat ik jullie zelf nog aan tips wil meegeven, zijn de volgende:

  • Neem een schriftje of bv kalender waar je snel wat aantekeningen in kunt zetten. Een idee wat ineens in je hoofd schiet, iets wat je toevallig op tv of radio ziet of hoort. Zo kun je het meteen van je afzetten, dat scheelt weer chaos in je hoofd.
  • Ga op een rustig moment met je checklist en schriftje even zitten en maak een klein schema voor jezelf wanneer je precies wát wilt doen.
  • Zorg ervoor dat je géén dagen achter elkaar volplant, maar neem voldoende rustdagen tussendoor. Je hoeft bv niet je hele huis in 1 week te poetsen. Je bovenverdieping in 1 week is ook voldoende bij wijze van spreken.
  • Rust en regelmaat zijn hele belangrijke woorden in deze periode. Neem die rust dan ook ! Regelmaat krijg je door op regelmatige tijden te gaan slapen maar ook op te staan.
  • Gebeuren onverhoopt wat stressvolle dingen die je schema in de war gooien, raak niet in paniek. Ga met een kopje thee en je schrift weer rustig zitten en kijk of je aanpassingen kunt maken.
  • En tenslotte: heel belangrijk!! Wees niet te trots om hulp te vragen, aan je partner, je kinderen, familie of zelfs je buren. Het zal je juist meer stress opleveren al je dat niet doet.

Veel succes allemaal en op naar een mooie Kerst.

Klik hier voor de directe link

checklist_kerstmis

Alle links op een rij !

Facebook pagina voor mensen met hersenletsel. Hersenletsel besloten https://www.facebook.com/groups/1531465843770226/

Facebook pagina voor de radiouitzending Luister naar NAH. Openbaar https://www.facebook.com/Radio-Luister-naar-NAH-101182881226381/


Websites van Lieky van der Velden

https://www.liekyvandervelden.nl/

https://www.liekyvandervelden.nl/lotgenoten-met-kanker/

Lieky van der Velden

https://www.liekyvandervelden.nl/gedichtenverhalen-van-lieky/

Digitaal Info Loket – Lotgenotencentrum


Klik hier voor het verhaal van Marly van der Wijk

Website van Marly van der Wijk over alles haar gevoelens en gedachten over wat haar is overkomen m.b.t. CVA’s en hartinfarcten.


Klik hier voor de website van Marly

Op deze website vind je veel gevarieerde onderwerpen, van gevoelens, gedachten, gedichten, leven na NAH, hobby’s, koken, muziek, spreuken. Vaak met een lach en een traan.


Frans Regtien

Klik hier voor de website van Frans

Frans is sinds december 2021 één van onze vaste medewerkers en op zijn website kun je veel vinden over zijn (journalistieke) leven vóór zijn hersenletsel maar óók van zijn tijd sinds zijn hersenletsel.


Websites van Lizette Klein

Directe link van Lizette op Facebook

Blog van Lizette– Zettje-mijn-leven

Zelgemaakt en gehaakt — Zette homemade

InstagramLizette — Handwerk atelier

Instagram – www.zettje-mijn-leven.nl


 

Links van barbara Coljee

https://www.youtube.com/watch?v=DoIeg9tafOc link over mijn dagelijks leven: eigen verhaal, sporten en voorlichting geven

https://www.youtube.com/watch?v=mEFoJAcKzBc link over waarom ik voor spierziekte ALS zwem

 

als je op youtube zoekt bij barconim, kun je verder alle filmpjes vinden.

 

Ook op facebook heb ik een pagina. Als je zoekt op barbara zwemt voor als en fshd vind je de pagina

 

Meer weten over leven met een handicap? https://www.facebook.com/Werkgroep-Integratie-Gehandicapten-237675699714856/ zoek op facebook naar werkgroep integratie gehandicapten.

 

In heel veel plaatsen zijn er scholengroepen, waar je als ervaringsdeskundige aan de gang kunt om les te geven op scholen. Bij mij in nijmegen is dat het zelfregiecntrum. Link https://www.zrcn.nl/voorlichting#gastlessenenworkshops

 

Meer grip krijgen op je leven: zelfregiecentra zijn in o.a.  weert, nijmegen ( www.zrcn.nl )  , deventer, roermond, raalte en leiden. Voor meer plekken, google op zelfregiecentrum. Het aanbod in elk zelfregiecentrum kan verschillen. Allemaal bieden ze een aanbod aan cursussen om meer grip op je eigen leven te krijgen.

 

Groetjes, Barbara


https://www.werknahersenletsel.com/over-wij-doen/

Wat kan WijDoen voor je betekenen?

Wij zijn een UWV-erkend re-integratiebureau en onze coaches denken met jou mee hoe om te gaan met toekomstige problematiek voor jou en je omgeving. Dat na een revalidatieproces een leven weer mogelijk is. Wij hebben een nauwe samenwerking met ziekenhuizen en revalidatiecentra waardoor wij je goed kunnen ondersteunen.

Elk traject is maatwerk aangezien iedere hulpvraag anders is. Onze werkwijze is dat we eerst een vrijblijvende kennismaking inplannen. Vervolgens stellen we een op-maat trajectplan voor. Onderdelen van trajecten kunnen zijn: sociale activering, re-integratie, jobcoaching, ambulante begeleiding, job-hunting, dagbesteding, detachering, arbeidstraining, leer-werktraject en/ of een scholing of opleiding.


Jeroen Hilhorst: Bloggen na mijn CVA

http://www.infarct-uitfarct.nl/


De Eekhorst

http://www.deeekhorst.nl

Buitengoed de Eekhorst, de plek voor ontmoeting en verbinding


Gedichtenpagina van Dick Voogd

Gedichtenpagina van Dick Voogd


Words to Remember > een mooie Facebookpagina met gedichten en gedachten

Words to remember


Uitleg hersenletsel op zéér duidelijke wijze

Uitleg hersenletsel op zéér duidelijke wijze


https://www.hartstichting.nl/


De Hersenstichting

Klik hier


Blog Jeannette (Sjanie) – ervaringsdeskundige NAH

Mijn verhaal als ervaringsdeskundige


Bert Dicht

Gedichten van een lotgenoot uit het hart geschreven

 

Column Marly – Breingrepen (vervolg) Zondag 10 oktober 2021

Breingrepen (vervolg)

Enkele weken geleden heb ik jullie verteld over mijn therapie Breingrepen. Hier krijgen jullie nu een vervolg op. De laatste keer kwam het er op neer dat wij te vaak doen wat voor andere mensen wenselijk is, zonder dat we daarbij rekening houden met hoe het voor ons wenselijk is.

In principe komt het er op neer dat wij rustig mogen vragen voor meer informatie, informatie op papier vragen of zelf aantekeningen maken. In elk geval zodanig dat het voor ons ook duidelijk is. Plus op of in een tempo waarbij het voor ons ook lukt. Helaas beschikken we immers niet meer over een snel tempo zoals voorheen en de meesten beschikken helaas ook niet meer over een zo’n sterk geheugen zoals voorheen. DUS moeten we (zoals Hub van Lankveld vorige week uitlegde) dat gaan compenseren op andere manieren.

En het handigste hierbij zijn de hulpmiddelen. Er zijn heel veel hulpmiddelen, velen ervan gebruiken we al van voor de jaren dat het nodig werd voor ons. Denk bijv aan een kalender… Het is niet dat we dit nu pas zijn gaan gebruiken.

Andere hulpmiddelen zijn de computer of voor velen, waaronder ikzelf, de smartphone. Sinds mijn eerste infarct zijn de smartphone en ik dikke vrienden geworden!. Mede omdat er tegenwoordig zo ongeveer voor elk wat wils aan apps bestaat. Een agenda, een notitieboekje, een medicatie app, waar je ook nog overal een alarm bij kunt instellen.

Onze therapie Breingrepen richt zich uiteraard niet alleen op hulpmiddelen op apps, hoe handig die ook zijn.

Nee, het richt zich ook op het geweldige feit dat we het probleem nu eenmaal hebben en dat acceptatie ervan heel belangrijk is. Hoe beter je het kunt accepteren en er op andere manieren mee leert omgaan, hoe makkelijker het voor jezelf wordt. Het is toch alleen maar fijn als je je niet elke keer over iets ergert?! Vraag dus inderdaad vaker om hulp,, vraag voor meer info of meer tijd. Vraag zelfs of iemand je ergens aan wilt laten herinneren, bv aan de tijd.  Een andere handigheid voor het geheugen, kan herhaling zijn. Herhaal voor je zelf iets regelmatig, als je een adres wilt onthouden herhaal je enkere keren straat en huisnummer. Doe dit 10 minuten later nog eens. Een andere handigheid is om een ezelsbruggetje te zoeken om iets te onthouden. Laten we het adres als voorbeeld houden voor het gemak. Nu heb je zelf ook ooit in die straat gewoond of een famielilid woont er. En het huisnummer is het getal van jouw verjaardag. Als je dit bij elkaar brengt.. wedden dat het je dan beter lukt om te onthouden?

Nu gaat dit niet voor elk wissewasje op maak je kunt wel proberen om het tot een eigen handigheidje te maken en waar het niet helpt, zorg er dan voor een notitieblokje of je smartphone bij de hand te hebben

Tips en Weetjes: Het maken van een playlist die bij iedere prikkel past

Tips en Weetjes: Het maken van een playlist die bij iedere prikkel past

Zelf haal ik het allermeeste uit muziek ! Als ik muziek kan luisteren ben ik de gelukkigste vrouw op aarde. Vanwege de overprikkeling in mijn hersenpannetje is dit niet altijd zo vanzelfsprekend helaas, al heb ik er wel een weg in gevonden. Er zijn dagen dan verdraag ik zeer weinig tot geen geluid en kan ik echt geen muziek luisteren, dat accepteer dan maar, ik weet dat het weer terug komt. Als tip kan ik het volgende meegeven: ik heb verschillende playlisten in zowel mijn computer als mobiel staan, voor elke soort prikkel een eigen playlist. Uiteraard een gevarieerde playlist voor mijn goede dagen, een rustige playlist met alleen maar ballads voor de mindere dagen en voor de dagen waar ik zelfs geen stemmen verdraag, heb ik nog instrumentale playlisten ook weer onderverdeeld in gevarieerd en rustig. Zo kan ik toch genieten van muziek.

Column Marly – Mopperen/piekeren – Zondag 19 september 2021

Column Marly – Mopperen/piekeren – Zondag 19 september 2021

Ik heb geen idee hoe het met jullie zit maar als ik naar mezelf kijk, kan ik me op één dag best wat afmopperen. Als ik dingen vergeet, als 30 keer iets uit mijn handen valt, als iets niet gaat hoe ik het wil, als iets niet zo simpel gaat als voorheen enz enz

Dat ga ik allemaal niet verder uitweiden want iedereen herkent zijn eigen sores en waarschijnlijk zijn eigen gemopper wel.

Maar aangezien al dat gemopper mijn humeur en dus energie kostte, heb ik daar iets op gevonden.

Dat kwam eigenlijk heel toevallig.. Terwijl ik een keer het radioprogramma Luister naar NAH aan het voorbereiden was, had ik het over voornemens voor het nieuwe jaar. En toen dacht ik: laat ik me eens voornemen minder te mopperen. Maar hoe pak ik dat aan?

Zo stond er in de voorbeelden van voornemens om je iets aan te wennen om 1x per dag te doen… bv een wandelingetje na het avondeten.

En toen dacht ik.. dat is het! Ik ga proberen om mijzelf toe te staan 1x per dag te mogen mopperen. Zo stevig als ik wil ! Schelden, huilen, wat ik wil ! Als het maar 1x per dag is.

En geloof me… dat helpt!!

Als ik nu opsta en er gebeurt iets waardoor ik normaal zou mopperen, dan denk ik eerst even na… Is hetgeen wat me gebeurt om mijn moppermoment al te gebruiken?? Nou, eerlijk gezegd, meestal niet.

En zo ga ik de dag verder, bij elk moment denk ik na of ik mijn moppermoment al wil gebruiken.

Uiteindelijk kom ik de meeste dagen door zónder ook maar 1 moment te mopperen.

Daar tegenover staat af en toe wel ook een echte mopperdag gepland… nou ja gepland is het foute woord. Het is een baaldag, als ik een baaldag heb, sta ik me toe om op zo’n dag te mopperen hoeveel ik wil. Dat moet dan ook kunnen vind ik zelf. Dat heb ik dan wel ook weer verdiend.

Voor mij werkt dit echt heel goed en ik kan het iedereen aanraden !

Juist doordat ik veel minder mopper, merk ik dat ik veel positiever in het leven sta. Dat heeft ook alles ermee te maken dat ik die negatieve energie meteen kwijt ben omdat ik het besluit neem dat het nog niet mopper-moment-waardig is.

Overigens kan ik datzelfde ook aanraden wat piekeren betreft. Neem 1 vast piekermoment op een dag. En ook daarbij kun je nog iets extra doen.

Stel jezelf de vraag: Kan ik hetgeen waar ik over pieker veranderen? Zo ja! Hoe? En verander dat dan ook.

Zo nee! Dan moet ik het gaan loslaten!

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar als je op deze manier leert om er mee om te gaan, merk je uiteindelijk dat je wél makkelijker dingen leert neer te leggen. Juist omdat er geen oplossing voor is. Vaak is het verloop van tijd belangrijker. En ook hier kun je de uitzondering maken om op je baaldag te piekeren zoveel je wilt, pieker en mopper er maar op los !!

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en als extraatje heb ik nog een passende spreuk van de week hier bij: Piekeren neemt de zorgen van morgen niet weg maar wel de kracht van vandaag

Column Marly – Resumé Hersencoach – Zondag 12 september 2021

Resumé Hersencoach

Je hersenen fit houden?
Maak er een gewoonte van!
Meedoen aan de HersenCoach is een belangrijke eerste stap om je hersenen fit te houden. Nu is het belangrijk om vol te houden.

Je hebt al geleerd dat kleine aanpassingen in het dagelijks leven een groot verschil kunnen maken.

Laat je niet uit het veld slaan als je niet direct merkbare verbeteringen ziet. Want ook al merk je het nu nog niet, de tips uit deze training hebben wel degelijk invloed op de gezondheid van je hersenen

3 tips om gewoontes op te bouwen

De meeste mensen vinden veranderen lastig. Met deze tips werk je in kleine stapjes aan gezondere hersenen!

1.  Ga met kleine stapjes aan de slag en maak het leuk
Kies een of twee concrete doelen waar je de komende tijd mee aan de slag wilt. Maak ze niet te groot, zorg dat elke stap haalbaar is.

2.  Zoek een medestander
Om samen mee te wandelen, recepten uit te wisselen of nieuwe dingen te ondernemen.

3.  Bouw nieuwe rituelen in
Door op vaste momenten te ontspannen of te bewegen of het aan het begin van de week in te plannen.

Puzzelboekje | Hersenkrakers is via de hersenstichting online te bestellen 

www.hersenstichting.nl