Column Lieky – In jezelf geloven om het waar te maken – Zondag 25 juli 2021

In jezelf geloven

Om iets waar te maken moeten we er eerst zelf in geloven. Om ook voor anderen waar te worden, moeten ook zij erin geloven. En dat moet jij waar maken.
Je kunt niet verwachten dat iemand in jou gelooft als je niet eens in jezelf gelooft. Toch?

Column Lieky -Denk in oplossingen – Zondag 25 juli 2021

Denk in oplossingen

Bij een probleem of een hele moeilijke situatie dan hebben jij en ik de keuze; ga ik mee in het drama en maak ik het in gedachten nog groter òf denk ik gericht in oplossingen en mogelijkheden om het probleem snel een andere wending te geven? Aan mij de keus.

.

Ik heb ervoor gekozen om te zeggen en te denken: ‘het is wat het is en daarom ga ik daarmee aan de slag’. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen verdriet. Door hier bewust mee om te gaan help ik mijzelf om mezelf niet te verliezen. Zo kan ik blijven werken aan mijn eigen situatie.

Denken in oplossingen

.

Op het moment dat ik in oplossingen ga denken ben ik met een goeie start bezig. Zo houd ik voor mijzelf ook de controle over hoe ik ermee omga. Niets werkt zo verlammend als gedachten die rondjes blijven dwalen in je hoofd. Hier kweek je alleen maar angst mee. Het kost ook nog veel energie, die ik veel beter kan gebruiken om in actie te komen en daadwerkelijk iets aan mijn denkwijze te doen.

.

Wat kan mij en jou hierbij helpen. Bedenk dat

De mensen waar je mee omgaat,  meer invloed op je hebben dan je in eerste instantie zou denken. Woorden, gedachten uitwisseling van informatie en energie en gedrag zijn allemaal beïnvloedbaar op jouw gestel. Jouw gedachten en je lichaam. Sommige mensen die jou negatief belasten, kosten jou energie. En energie die heb jij voor jezelf nodig. Daar moet je zuinig op zijn.

.

Maak er een gewoonte van om je te omringen met positief ingestelde mensen, zoek ze actief op. Hun energie zal ook jou energie voeden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met de ‘zeurpieten’, en ‘klagers’. Het brengt je niets en verlaagt jouw energie. Probeer altijd het gesprek een positieve wending te geven, lukt je dat niet? dan liever Wegwezen!

Bevrijd jezelf uit die sfeer. Het is dus aan jou de keuze. Denk in oplossingen. Ik wens je inzicht.

Column Lieky – herkenbaar voor jou -Zondag 18 juli 2021

HERKENBAAR VOOR JE?

Ja, hoor daar zijn ze weer de opmerkingen………..

Hersenletsel? Hoe dan? Niks te zien?

Ja, En?………..

 

Enkele opmerkingen herhalen zich steeds.

Tjonge jonge wat nu weer?
hoe zo, Moe? Waar ben jij moe van dan?
Ben je nu nog niet aan het werk?
Wanneer begin je eigenlijk weer met werken?

hoor je ook wel eens……….

Op de bank blijven hangen ook niet?
Ik begrijp er niets van, er is toch niets aan je te zien.
Is het niet genoeg geweest?
Volgens mij ben jij er te veel mee bezig.
Of, dat zit volgens mij, meer tussen je oren.

deze heb je ook vast wel eens gehoord…….

Nou dan is het toch nog mee gevallen.
Nou, je moet niet klagen het had ergen kunnen aflopen.
Dan kan je toch verder met je leven?
Dan hoef je toch niet langer hierover te hebben?
Zeuren helpt niet……

Je moet gewoon doorgaan.

Herkenbaar?

Maar weten ze ook hoe jij je werkelijk voelt?

Dat restverschijnselen niet verdwijnen?

Dat je goeie dagen hebt maar ook slechte dagen hebt.

Dat wel graag zou willen maar echt niet kan wat zij van jou verwachten.

Dat je hersenen het niet meer verwerkt krijgen.

Dat alle indrukken tegelijk bij jouw binnen komen.

Dat het vermoeiend is gesprekken te volgen.

Dat je niet meer zo makkelijk alles in je op kan nemen, ook niet na vertellen.

Dat je niet meer kan, wat je eerst alles makkelijk kon.

Dat je niet goed kan uitleggen en verwoorden wat hersenletsel voor invloed op je leven heeft.

Dat je graag begrepen wilt worden en dan mensen geduld met je hebben.

Dat ik soms struikel over mijn eigen woorden.

Dat het mij net zo frustreert dat ik niet meer kan zoals ik zou willen.

Tot slot, heb geduld met mij. Heb geen oordeel over mij. Alsjeblieft.

Ik kan er niets aan doen.

Dit is hersenletsel.

Column Lieky, herken jij dit ook bij jezelf – Zondag 27 juni 2021

Herken je dit ook bij jou?

Overdrive zie je vooral vaak bij mensen die ook VOOR het letsel erg gedreven waren en pas stopten met iets als het ook echt goed of klaar was.

Als dit bij jou zo was, dan zal je meer moeite hebben om jezelf af te remmen nu NA je hersenletsel.

 

  • Dan zal je dit ook bekend voorkomen.

 

Te veel doen als je je goed voelt, is ook zo’n valkuil. Eigenlijk moet er een balans zijn tussen niet te veel op goede dagen en niet te weinig op slechte dagen. Je moet je hersenen opnieuw opvoeden.

Structuur en regelmaat is heel belangrijk. Het biedt je hersenen echt houvast waardoor je hopelijk zo optimaal mogelijk kunt functioneren.

 

* Wat kun je aanpassen.

Probeer als je ergens bent of met iets bezig bent tussendoor, ook al lijk je nog niet moe, toch even pauze in te bouwen of de stilte op te zoeken om te bewust voelen hoe je er echt bij zit. Vaak als je de rust opzoekt, en even stil staat bij je gevoel, merk je dat je toch wel moe bent. Je geeft zo je hersenen ook al de gelegenheid om al wat te verwerken, waardoor de emmer iets leger wordt of in elk geval niet voller. Het moment dat de emmer overloopt, wordt daarmee iets uitgesteld.

 

* Voor de nacht

En voor het slapen gaan je hersenen rustig laten wennen aan de nacht, dus niets actiefs meer doen, kan het in slaap vallen mogelijk wat makkelijker maken. Schiet je iets te binnen dat je niet vergeten mag, schrijf het dan op. Zorg voor pen en papier in de buurt van je bed.

Door de dag voldoende rustmomenten nemen, kan ook op slaap een gunstige invloed hebben, omdat ze dan niet eerst nog alles verwerken moeten.

 

* 1 ding tegelijk en niet te lang.

Eigenlijk moet je er rekening mee houden dat je bij hersenletsel al te laat kunt zijn op het moment dat het signaaltje door komt. Wacht dus niet met rusten totdat je lichaam aangeeft rust nodig te hebben. Bouw structureel een pauze in.

 

  1. om na elk half uur inspanning, voor een kwartier ontspanning te zorgen. Omdat na dat half uur de concentratie afneemt en daardoor het vermogen om informatie op te nemen.

 

* Even tellen

En wil je iets zeggen, tel dan even, het kan je helpen wanneer je geneigd bent er te snel iets “uit te floepen” en daardoor mensen wel eens kwetst. Door jezelf aan te leren om te tellen, geef je je hersenen de tijd om na te denken, je zelf de tijd om te voelen en zou je het wel zeggen of niet. Waarschijnlijk zal je het vaker laten zo als het is.

 

Een kanttekening hierbij: Soms kan de zogenaamde rem stuk zijn en daardoor het besef van wat normaal gedrag is en wat niet.

 

Ik hoop hiermee iets meer herkenning en erkenning te geven.

Uitleg Lieky – Digitaal Info Loket zondag 20 juni 2021

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Loket

Het nieuwe project wordt gelanceerd. “Digitaal Info Loket” 

Ik (Lieky) ben enkele maanden bezig geweest met alle voorbereidingen van dit “Nieuw Project.”

In de laatste 5 jaar heb ik 1 zondag in het jaar een Info Open Dag georganiseerd met 40 Standhouders met informatie voor verschillende doelgroepen. Januari 2020 was de laatste.

Daarna kwam corona over de wereld heen en legde alles stil.

Toen is bij mij het idee ontstaan om er een Digitaal-Info-Loket van te maken.

Ik maakte daarvoor een Website aan, nodigde 40 Deelnemers uit om aan mijn nieuw project mee te doen.

.Het ‘Digitale Info Loket’ is in eerste instantie bedoeld, om mensen in contact te brengen met de hulpverlener.

Met ‘hulpverlener’ doel ik op een ruim begrip.

Therapeuten zoals acupuncturisten, homeopaten, ervaringsdeskundigen voor hersenletsel, kanker, spirituele ontwikkeling, mindfulness, depressie, ouder en kind, overgevoeligheid, burn-out, algemene holistische geneeswijzen, gezinsbegeleiding, relatie en partners/mantelzorgers, autisme, angsten, lotgenoten nog vele anderen.

.Ga naar de website www.lotgenotencentrum.nl klik op;

ZOEK DEELNEMER. Je ziet een lijst van namen van alle hulpverleners die meedoen. Neem gerust contact met hun op, vragen zijn gratis.

.Dus lieve mensen.

Wil jij aan jezelf werken? Heb je behoefte aan coaching of begeleiding? Loop je vast in je dagelijks leven? Voel je je niet helemaal happy? Wil je op zoek naar de “beste versie” van jezelf?

Met vriendelijke groet,

Lieky en Marly

Info Lieky – polsbandjes – zondag 13 juni 2021

Deze polsbandjes “HERSENLETSEL (NAH) Heb ik samen met mijn zoon Roy ontworpen. Per polsbandje is € 1,00 met envelopje en postzegel is dat samen € 2,00 Heb jij ook interesse in een polsbandje ? Dat kan, schrijf mij even een berichtje dan geef ik je mijn bankgegevens en jij geeft mij jouw adres dan stuur ik ze naar je toe.

Mail adres:  liekyvandervelden@live.nl

WAAROM zo’n POLSBANDJE. Sommige mensen komen niet goed uit hun woorden en verwijzen even naar het bandje en mensen reageren daar op en hebben meer begrip. Of als men niet goed wordt en ze zien het bandje hebben ze eerder door wat er met je aan de hand is. Of als je  er juist graag over wilt praten wat er met je is, verwijs je naar je bandje als vanzelf zullen mensen op je reageren. Zijn maar enkele van vele voorbeelden. Het is ook een soort verbondenheid met lotgenoten.

Met vriendelijke groet van Lieky van der Velden

Column Lieky denk in oplossingen – Zondag 6 juni 2021

Bij een probleem of een hele moeilijke situatie dan hebben jij en ik de keuze; ga ik mee in het drama en maak ik het in gedachten nog groter òf denk ik gericht in oplossingen en mogelijkheden om het probleem snel een andere een wending te geven? Aan mij de keus. Ik heb ervoor gekozen om te zeggen en te denken: ‘het is wat het is en daarom ga ik daarmee aan de slag’. Ik ben geen slachtoffer van mijn eigen verdriet. Door hier bewust mee om te gaan help ik mijzelf om mezelf niet te verliezen. Zo kan ik blijven werken aan mijn eigen situatie.

Denken in oplossingen

Op het moment dat ik in oplossingen ga denken ben ik met een goeie start bezig. Zo houd ik voor mijzelf ook de controle over hoe ik ermee omga. Niets werkt zo verlammend als gedachten die rondjes blijven dwalen in je hoofd. Hier kweek je alleen maar angst mee. Het kost ook nog veel energie, die ik veel beter kan gebruiken om in actie te komen en daadwerkelijk iets aan mijn denkwijze te doen.

 

Wat kan mij en jou hierbij helpen. Bedenk dat

De mensen waar je mee omgaat,  meer invloed op je hebben dan je in eerste instantie zou denken. Woorden, gedachten uitwisseling van informatie en energie en gedrag zijn allemaal beïnvloedbaar op jouw gestel. Jouw gedachten en je lichaam. Sommige mensen die jou negatief belasten, kosten jou energie. En energie die heb jij voor jezelf nodig. Daar moet je zuinig op zijn.

 

Maak er een gewoonte van om je te omringen met positief ingestelde mensen, zoek ze actief op. Hun energie zal ook jou energie voeden. Vermijd zoveel mogelijk het contact met de ‘zeurpieten’, en ‘klagers’. Het brengt je niets en verlaagt jouw energie. Probeer altijd het gesprek een positieve wending te geven, lukt je dat niet? dan liever Wegwezen!

Bevrijd jezelf uit die sfeer. Het is dus aan jou de keuzen. Denk in oplossingen. Ik wens je inzicht.

Column Lieky – Hersenletsel kan verschillende verstoringen geven zondag 30 mei 2021

Bij mensen met hersenletsel kunnen verschillende verstoringen zijn.

Het zelfinzicht, kunnen niet voor zichzelf kiezen, inschattingen maken of invoelen en emoties tonen, dat kan verstoord zijn.

Hier kunnen vreemde reacties uit ontstaan..

Je bent dan veel meer op jezelf gericht.
Dat is geen egoïsme, maar een hersenletsel.
Bepaald gedrag van voor je letsel kan door hersenletsel doen versterken.
bv, geen rem meer.
Meer emotioneel reageren.
Afgekapt reageren.
Of juist niet.
Oververmoeid.
.
Gevolgen zijn aandacht- en concentratie of overprikkeling.
Overprikkelingen uitten zich op verschillende manieren.
Sommigen worden bijvoorbeeld letterlijk ziek van te veel prikkels.
Sommigen bij communicatie, afasie.
Het emotionele gevolgen.
De persoon onderschat zich zelf en word onderschat door anderen.
.
Onbegrip komt door te weinig informatie. Dat levert weer frustratie op. Sommigen hebben een depressieve stemming. Angst aanvallen. Zijn onzeker en hebben last van een kort lontje.
.
Sommige kunnen geen emoties laten zien nog voelen bv niet meer kunnen huilen. Geen tranen meer laten. Verdriet niet meer voelen. Anderen bv kunnen overmatig vrolijk zijn. Lachen spontaan en veel ook als er niets te lachen valt. Soms tot ergernis toe voor anderen.
.
Sommige hebben zelf niet eens in de gaten dat hij/zij afglijdt naar geen control meer en geen rem.
.
Het zou fijn zijn als er meer informatie bekend is over dit hersenletsel (leven) zodat er begrip is en elkaar kunnen helpen. Belangrijk is samen afspraken maken dat er bv je partner oplet en jou kan/mag waarschuwen van “let op” jij raakt overprikkeld. Voordat ze in een negatief patroon terecht komen.
.
De partner kan het door info, inzicht, zien aankomen.
Neem die waarschuwing ook aan van je partner laat je helpen alert te zijn op de tekens van je gedrag.
Dat is met elkaar samen werken om hier beter mee om te gaan. Dat komt iedereen ten goede.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes. Groetjes van Lieky van der Velden