Gesprek met Ron van der Zee – Zondag 4 april 2021

Klik hier voor de directe link naar het Digitale Loket

In gesprek met Ron van der Zee en Lieky van der Velden

Ron, is al jaren lid van mijn Facebook-pagina zo hebben wij vaker persoonlijk contact met elkaar. Onze gesprekken zijn persoonlijker en uitgebreid.

Van Ron had ik een boek toegestuurd gekregen. De inhoud van het boek kwam mij heel bekend voor omdat ik het vaker op onze  radio uitzending van NAH over spreek en op Facebook schrijf over dat het heel belangrijk is, je bewust te zijn van je gedachten, je gedrag en je daden en de keuzen die je maakt. In het boek zijn tips en voorbeelden hierover.

En daar wilde ik het met Ron over hebben.

 

Goedemorgen Ron

Antwoord
Goedemorgen Lieky! Wat leuk dat we elkaar weer spreken.

 

 

Zoals altijd is mijn eerst vraag…….. Wie is Ron van der Zee.

Antwoord;
Ah ja, Ik ben vader van twee kinderen, inmiddels dertigers en ook ruim 30 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven. In feite heb ik alles wat ik zou begeren. Zelf ben ik bijna 64 jaar oud.

 

  1. Wat is jou overkomen Ron?

Antwoord
Ja, dan komen we op de kern van het verhaal. In 2017, in de zomer van dat jaar, kreeg ik een herseninfarct. Ik was toen 60 jaar oud. Dat infarct betekende een ommekeer in mijn leven. En niet alleen in die van mij, maar ook van mijn vrouw en kinderen. Ik had een eigen zaak, en al gauw bleek ik niet meer als vanouds te kunnen werken. Eigenlijk helemaal niet meer. Dat was een flinke tegenslag. Ook omdat natuurlijk ons inkomen op de tocht kwam te staan. Het infarct begon ’s morgensvroeg in bed met een vreselijke hoofdpijn. Zo had ik nog nooit hoofdpijn gehad. Ik noem het nu de Moeder aller Hoofdpijnen. Door het infarct kon ik niet meer lopen. Mijn hersenstam was hierdoor aangedaan en daar zit o.a. ons coördinatiecentrum. Mijn benen, hoewel nog wel krachtig genoeg om mij te dragen, gehoorzaamden niet meer aan mijn wil. Ze zwaaiden alle kanten op. Een rolstoel was het vooruitzicht….

 

  1. Heb jij hulp en of revalidatie gehad.

Antwoord
Ja, ik heb vanzelfsprekend revalidatie gehad. Je weet op dat moment even niet hoe je de zaken moet aanpakken. Je hebt er nooit bij stilgestaan dat dit jou zou kunnen overkomen. Het gebeurt iedereen, maar het gaat mijn deur wel voorbij. Dat was natuurlijk een heftige constatering. De eerste revalidatie begon natuurlijk in het ziekenhuis. Het was leren de balans te herwinnen, Weer zelfstandig met een rollator te kunnen lopen. Dat ging in eerste instantie ook niet omdat je gewoon omviel. Enerzijds door de coördinatiestoornis,

anderzijds door de vreselijke duizeligheid. Dat was natuurlijk een hele uitdaging. Toen ik weer naar huis mocht, kwam er 2 keer per week een fysiotherapeut die mij de ‘kneepjes’ van het balanshouden opnieuw leerde. Als een klein kind dat leert lopen. Maar daar liet ik het niet bij zitten. Elke gelegenheid die zich voordeed was ik in de tuin te vinden en deed daar mijn oefeningen op het gras. Want ja, gaat het mis, dan val je niet zo hard natuurlijk. Was het slechter weer, dan deed ik mijn oefeningen in de woonkamer, in de keuken, net waar ik was. Ik moest en ik zou weer functioneren. Dit heeft vele maanden geduurd. Inmiddels loop ik weer naar behoren. Nee, ik ben geen kieviet en heb vaak nog balansproblemen . Maar nog steeds ben ik 3 keer per week op de fysiopraktijk te vinden. Het kan altijd beter!

 

4 . Hoe ga jij hiermee om?

Antwoord
Er mee omgaan is denk ik een kwestie van je niet neerleggen bij de situatie. Enkele dagen na het infarct, toen ik nog in het ziekenhuis was, overviel mij plotseling de gedachte: ‘Wat nou als ik nooit meer kan lopen’? De schrik sloeg om mijn hart. Maar al heel snel pareerde ik die gedachte door te zeggen: ‘Kom op man, er zitten meer mensen in een rolstoel die nog gewoon hun werk kunnen doen en plezier in het leven hebben. Ga jezelf nou niet zielig vinden.’ Die angst verdween direct, en ik wist dat er werk aan de winkel was. En geloof me, niet altijd ging de revalidatie van een leien dakje. Er waren, en er zijn nog steeds, slechte dagen bij, waarbij ik mezelf weer in de kraag moet grijpen en mezelf toespreek: De schouders eronder potverdorie! En nog steeds heb ik goede en slechte dagen, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt. Je hoeft daar overigens niet per se NAH voor te hebben.

 

  1. Wat doe of deed jij in je dagelijks leven?

Antwoord
Van oorsprong ben ik bouwkundige. Net als Wim Staal die je eerder hebt geïnterviewd. We hebben zelfs bij elkaar in de klas gezeten op het MBO. Een MBO opleiding stond toen nog best hoog aangeschreven, tegenwoordig is dat haast een vereiste om iets in de maatschappij te kunnen en mogen betekenen. Ik was bouwkundig tekenaar. En heb op diverse plekken mijn brood verdiend achter de tekentafel. Bij een hout-constructiebedrijf en bij een architect. Maar al gauw beviel mij dat niet. Ik kan niet zo goed tegen autoriteit – dus was het logisch dat ik voor mezelf begon. Ik begon mijn eigen tekenbureau en verdiende zo mijn kost. Ik was denk ik 25 jaar. Toen kon je wereld aan. Nu denk je bij jezelf: Wat een snotneus!
Toen ik 27, 28 jaar oud was kwam ik in aanraking met alternatieve geneeskunde. In het bijzonder de klassieke homeopathie. Het verwonderde mij dat met eenvoudige medicatie toch behoorlijk ernstige aandoeningen werden verlicht en zelf genezen. Ik heb toen het roer omgegooid en heb die studie opgepakt. Dat was geen sinecure, maar door mijn enthousiasme en overtuiging dat ik iets bijzonders aan het doen was, leerde ik snel. Later ben ik zelfs nog docent geweest op de HBO-opleidingen die indertijd bestonden. Ik ben boeken gaan schrijven, ik ben aan het vertalen geslagen (de meeste literatuur was in het Engels en het Duits, een enkel boek in het Spaans). Daardoor ben ik toen ook mijn eigen uitgeverij begonnen. De eerste boeken werden aan het begin van 1990 en later uitgegeven. Nog steeds worden hier en 6-tal titels van verkocht. Het is vakliteratuur, dus het verhaalt niet over de homeopathische middelen die je bij de drogist koopt. Dat heeft met het oorspronkelijke vak eigenlijk niets van doen.
Na 13 jaar praktijk te hebben gehad, kreeg ik mijn eerste burn-out. De term bestond nog niet eens, maar ik was behoorlijk over mijn grenzen gegaan. 7 dagen in de week bezig met praktijk, uitgeverij, docentschap hebben mij uiteindelijk opgebroken. Ik moest ermee stoppen.
Van het een ben ik in het ander terecht gekomen en al snel had ik een reclamebureau met de nodige printcapaciteit. Je vraag je af hoe je daarbij komt. Maar de mogelijkheid deed zich voor, en waarom zou je het niet proberen? Ook dit was weer 24/7 werken en de uitdaging uitgaan. Totdat ik in 2004 opnieuw een burn-out kreeg. Met toeters en bellen in de ambulance richting ziekenhuis. Men vermoedde hartklachten. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn, alhoewel ik helemaal kapot was. Ik denk dat ik 14 dagen achter elkaar heb geslapen. Na enkele maanden was ik toch weer redelijk boven Jan en heb ik mijn werk weer opgepakt. Wel voelde ik de nadreun van de burnout nog steeds. Het werd een zwaar gevecht, maar de wil om te slagen was sterker dan denken aan je gezondheid.

 

 

  1. Jij verteld mij vaker, dat je weer bezig bent met schrijven. Waar komt die liefde voor schrijven vandaan?

Ja schrijven is echt mijn passie. Het gesproken woord is werkelijk anders dan het geschreven woord. Tijdens een gesprek kun je nog eens zeggen dat je het anders bedoelde, maar met schrijven heb je die mogelijkheid niet. Dat moet in een keer goed zijn. Kijk maar naar de verwarring die voorkomt op de social media als mensen iets schrijven. Veel van die teksten zijn voor meerdere uitleg vatbaar. En daar komt dan vaak onenigheid van omdat men niet in staat is het gevoel juist je omschrijven.

Dat leidt dan weer tot onbegrip, mogelijk ruzie etc. Ik zie schrijven dan ook als een vorm kunst. Zoals de een muziek maakt, de ander schildert, ben ik een schrijver.

 

  1. Laten wij het over het boek hebben.

Ik heb pas geleden een boek van jou ontvangen met de titel TOEPASBARE WETTEN voor een GEZOND LEVEN van Wallace Wattles.

 

Engels boek  Jij hebt het boek vertaald in het Nederlands.

 

Ik heb het met veel aandacht gelezen en zie veel herkenbare tips en berichten.

Ik kan mij daar helemaal in vinden het is eigenlijk precies zoals ik denk, doe en leef. Ik kan zeggen als je zo denkt en het ook in je dagelijkse leven toepast, dat het ook werkt.

Heb jij zelf daar ook ervaring mee Ron?

Jazeker. Ik pas deze ‘wetten’ al toe sinds mijn infarct in 2017. Wetten zijn zaken waar je je als mens aan moet confirmeren. Wetten zijn bepalend. Wetten zijn uitgangspunten. Dit boek gaat dan ook vooral uit van natuurwetten. Deze natuurwetten zijn eigenlijk vrij simpel uit te voeren. En zoals je weet, zijn natuurwetten gebaseerd op waarheid. Daar kun je niet omheen. Dit boek staat bol van de natuurwetten en de logica die jij zelf in je leven kunt toepassen. Een belangrijk onderwerp uit het boek is de term: “Conceptie van gezondheid”. Dit houdt feitelijk in de je een omslag in je denken maakt en jezelf voorstelt, voor de geest haalt, hoe een gezond mens zijn dagelijkse taken en opdrachten uitvoert. Je moet deze conceptie helemaal in jezelf opnemen en er naar gaan leven. En mijn ervaring daarin is de volgende. Ik liep nog altijd met mijn wandelstok. Ik was er van overtuigd dat ik zonder niet meer kon. Nadat ik dit boek in het Engels had gelezen, heb ik een conceptie aangenomen van iemand die zonder stok liep. Dat was in het begin gewoon vreemd om dat jezelf te zien doen. Maar warempel, het lukte! Oké, ik waggelde nog wel. Was toch beducht op mijn evenwicht. Maar het lukte in de woonkamer. Dat is natuurlijk veilig. Al vrij snel daarna ging ik zo ook naar buiten. Ik nam wel de wandelstok nog mee, want je weet maar nooit was mijn gedachte. Maar ik gebruikte hem niet. Nu, laat ik hem gewoon thuis. Begrijp me goed, als ik oververmoeid ben, dan is het nog steeds mijn steun en toeverlaat. Maar ik heb mezelf van het idee ontkoppelt dat die stok altijd nodig is. Hij is niet altijd nodig. En juist daardoor sterk ik mezelf in mijn gedachten en maak ik opnieuw een stapje vooruit. Een kennis van mij, die het boek ook had gelezen zei mij: “Wow, dit werkt echt!”

Ik snap dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Maar er is zoveel meer mogelijk dan dat we denken. Als we blijven hangen in wat ons is overkomen, dat we problemen hebben, dan zal het zo ook blijven. En dat is jammer. Op elk vlak kun je vooruitgang boeken. Je moet het alleen zelf willen en vooral doen. Het boek gaat je daar bij helpen.

 

 

 

 

  1. Ron, Wat kan je nog meer Vertellen over het boek.

Ja, ik heb zojuist natuurlijk al het e.e.a. verteld. Maar dat is slechts een klein, hoewel zeer belangrijk onderdeel. Het boek spreekt vooral je eigen verantwoording aan. Wie ben jij, en wat wil je bereiken. Je moet geloof en vertrouwen krijgen in jezelf. Het boek gaat daar diep op in. Het geeft handvatten hoe je dat moet doen. Want alleen met denken kom je er niet. Er worden voorbeelden geschetst hoe geloof, overtuiging en vertrouwen werken en wat zij tot gevolg hebben. Zie het een beetje als bijvoorbeeld zwangerschap. Als jezelf zwanger bent (ook als vader) lijkt het wel alsof de hele wereld op dat moment zwanger is. Als je een nieuwe auto op het oog hebt, zie je dat type telkens weer langsrijden. Dit is wat er wordt bedoeld met de “Wet van Aantrekking”. Daar waar je aan denkt, maak je ook mee. Daar waar je een doel stelt, werkt je omgeving in mee. Dit boek heeft het dan over een Bron, over het Universum of misschien wel over God. Het maakt niet zoveel uit hoe je het benoemd. Het gaat om jouw eigen afstemming en hoe dat gestalte krijgt. Een quote uit het boek is bijvoorbeeld:

 

“Zolang je aan ziekte blijft denken, zal je geen gezondheid ervaren.” Omgekeerd zegt het boek: “Dat wat je mentaal bent word je fysiek.” En “Elke zich herhalende gedachte zorgt uiteindelijk voor een gelijksoortige toestand in het lichaam.”

Dit betekent vrij eenvoudig dat je zelf bepalend bent voor je welbevinden. Ik realiseer me dat dit nogal boude uitspraken zijn. Maar wat let je om het boek te lezen en de inhoud ervan in de praktijk te brengen. Slechter zal je er zeker niet van worden. En alles wat je positiever stemt is alleen maar meegenomen.

 

 

  1. Ik zie hier staan, dat het boek is geschreven in het begin van de vorige eeuw. Wallace Wattles leefde dus in de tijd van 1860 tot 1911 En toch is het zo geschreven dat het op de dag van vandaag nog steeds van toepassing is.

Dat is toch ook wel bijzonder.

Wat vind jij?

Het is inderdaad bijzonder dat een boek van meer dan 100 jaar oud nu nog steeds of opnieuw toepasbaar is. Wat Wattles hierin beschrijft, is allemaal te herleiden naar de natuur. En de natuur volgt al eeuwen haar wetten, daarin verandert dan ook niets. Als we ons weer afstemmen op de natuur, waar we zelf ook een onderdeel van zijn, is er enorm veel mogelijk. Vandaar de titel Toepasbare Wetten voor een Gezond Leven. Dat dit boek weer in de belangstelling staat heeft ook alles te maken met onze huidige kennis van de Kwantumfysica. Albert Einstein heeft dat begrip aangekaart en inmiddels zijn er al veel onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid, of de invloed van het kwantumveld. Het is niet meer zweverig, maar een vaststaand feit dat onze gedachten energieën zijn die iets in werking kunnen zetten. Nogmaals de bewijzen hiervoor stapelen zich dagelijks op in de onderzoekslaboratoria. Dan vraag je je misschien af waarom er dan zo weinig mee wordt gedaan? Vanuit het huidige medische denken, zijn wij een chemische samenstelling, die dan ook alleen maar chemisch te beïnvloeden is. Volgens de kwantumfysica zijn wij juist een samenballing van energie. Daarom zijn gedachten ook ‘dingen’. Met dingen bedoel ik, dat gedachten iets tot gevolg kunnen hebben. Iets kunnen verwezenlijken.

 

Op bladzijde 103 heeft Wallace het erover, “als je gedachten afdwalen, roep ze dan terug”.  Waarom het van essentieel  belang is om bewust te zijn van je gedachten-krachten, op de manier dat wij eten, drinken, een gezonde nachtrust het bewust ademen, dat is alles waar wij dagelijks  mee te maken hebben. Vitale levenskracht. Ik herken zoveel uit dit boek. ik schrijf en spreek er niet alleen over, maar ik pas het ook toe in mijn dagelijkse leven.

 

blz 138   heeft Wallace het over, Wat moet ik doen wanneer ik fysiek niet goed functioneer om te kunnen gaan werken om de dag door te komen als je niet goed functioneert.

 

blz 55-56 heeft hij het over “ gedachten zonder geloof hebben niks tot gevolg” En dat klopt. is ook mijn overtuiging. Gedachten hebben krachten. Zowel positief als negatief.

Daarvoor moet je het boek toch echt zelf lezen, het is te veel om op te noemen.

 

Tja Ron, ik hoef nu geen boek meer te schrijven, dit boek verteld al heel veel waar ik achter sta.

 

11 .Waarom vind jij dat het goed is om dit boek te lezen Ron?
Veel daarvan hebben we natuurlijk zojuist besproken. Maar om het wat te verduidelijken zeg ik dat iedereen met een chronische aandoening, of dat nou NAH is of wat anders, zou dit boek ter hand moeten nemen. Het moeten lezen en de uitdaging aangaan iets met zijn leven te doen. Je kunt eenvoudig veel meer dan je denkt.

 

En wat kost het boek? Is er ook een E.book van? (welke mogelijke zijn er )

Antwoord:
Het boek kost 18,95 en is via de website www.toepasbarewetten.nl gewoon te bestellen. Ja, er is ook een E-book verkrijgbaar, dat kost dan nog maar 9,95

Morele steun, coaching, inzicht, begrip  en spirituele leiding, horen te komen van iemand met levenservaringen.

 

Heb jij interesse in het boek van Ron of wil je graag een gesprek met Ron?

ik heb een digitaal info loket aangemaakt. Ga naar Website www.lotgenotencentrum.nl  klik op OPZOEK DEELNEMERS.

Op deze lijst zie je verschillende hulpverleners. Klik op de naam Ron van der Zee

Vragen en antwoorden zijn gratis.

 

 

 

 

Dankjewel Ron voor dit gesprek.

Antwoord;………….
Graag gedaan Lieky en bedankt voor je tijd.

 

Dag Ron.

Dag Lieky

 

 

Marly – mijn bijdrage aan het digitale Info Loket – Zondag 21 februari 2021

Als voormalig doktersassistente en ervaringsdeskundige na diverse hersen- en hartinfarcten sinds 2012 hoop ik mensen te kunnen helpen als ze het even niet meer weten. In mijn gezin komt ASS (Stoornissen in het Autisme Spectrum) voor waardoor ik ook hier een luisterend oor en of tips weet te bieden
Schroom niet en vraag gerust voor hulp – Een vragend mens kan geholpen worden – Samen staat iedereen sterker

Digitaal Loket Marly

 

Aangezien we deze week het Digitaal Info Loket voorstellen en ik me bij Lieky’s oproep ook heb opgegeven om hieraan mee te werken, lijkt het mij handig om te vertellen wat ik eventueel te bieden heb, om het maar even zo uit te drukken.

Ik heb altijd graag mensen willen helpen, iets voor mensen willen betekenen vandaar dat ik ook in de medische wereld terechtkwam. Ik heb vele jaren als doktersassistente gewerkt waar ik niet alleen medisch veel ervaring opdeed maar ook op de menselijke manier veel leerde.

Mijn zoon werd in 1992 geboren met naar later bleek een ontwikkelingsachterstand

Op zijn 6e bleek er zelfs sprake te zijn van PDD-NOS wat nu beter bekend staat als ASS

Een stoornis in het autisme spectrum

Hij werd uiteindelijk al heel vroeg niet toegelaten op peuterspeelzaal en regulier onderwijs waardoor ik al vroeg en snel moest leren hiermee om te gaan in ons dagelijks leven. Niet dat nu alles op rolletjes liep, o jee nee, ik heb toch wel wat fouten gemaakt maar toen was er geen internet en er waren geen lotgenoten waar je terecht kon. En dát  is juist datgene wat ik wil bieden aan mensen in deze positie. Want hoe pak je het bv aan met de andere gezinsleden zoals broertjes of zusjes?

Naast mijn zoon bleek ook enkele jaren geleden mijn man ASS te hebben. Dit verklaarde een hoop, het was nu duidelijk hoe onze zoon het gekregen had maar het verklaarde voor mijn man ook veel over de problemen die hij steeds tegenkwam zijn hele leven. Nu zou je denken dat dat kwartje eerder gevallen moest zijn, juist door onze zoon. Maar niet elke vorm van autisme is hetzelfde. Je kunt het niet allemaal over 1 kam scheren.

Precies datzelfde geldt ook voor hersenletsel.

Na meerdere CVA’S en ook meerdere hartinfarcten kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat ieder infarct weer anders was. Zelfs de restverschijnselen wisselden.

Door al deze ervaringen hoop ik iets voor anderen te kunnen betekenen als ze het even niet meer weten want het is een vreselijk gevoel wanneer je je afvraagt wat wijsheid nu is?

Deelnemer Marly van der Wijk

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Marly – Aanvraag WIA (en keuring) – Zondag 17 januari 2021

Helaas loopt het dus niet altijd even voorspoedig en de meesten krijgen toch te maken met de de vraag,kan of moet ik afgekeurd worden? Het traject wat dan volgt, is afhankelijk van de dan geldende wetgeving. In mijn geval betekende het dat er een 2e spoor opgestart moest worden waarbij een onafhankelijke arbeidsdeskundige op mijn werk mee kwam kijken en een gesprek aanging met mij en één met mijn baas.Hierbij werd gekeken in hoeverre ik mijn eigen werk kon uitvoeren en in hoeverre er aanpassingen gedaan moesten worden. Daar kwam een percentage uit voort wat bepalend werd voor na het 2e jaar ziekte. Bij mijn kwam er heel snel een einde aan doordat ik elke maand een hartinfact en TIA kreeg. Dat spoor 2 hebben we nooit meer kunnen oppakken want eer ik het wist was de tijd al aangebroken om een WIA-aanvraag te doen.

Een heel papierwerk wat ingevuld moet worden, als je ervoor staat,zorg dan alles bij elkaar te hebben, je persoonlijke gegevens,de voortgangsrapporten van de arbeidsdeskundige, je medische gegevens enz.Na het versturen krijg je een oproep om bij een verzekeringsarts te komen. Deze bekijkt samen met je wat jouw ideën zijn, wat je wel of niet kunt en hij/zij maakt hier een verslag van. Dit verslag gaat naar de arbeidsdeskundige die met deze functionele (on)mogelijkheden gaat kijken of hier banen voor bestaan die je volgens hún kunt uitvoeren. Daar worden hele rekensommen op losgelaten die uiteindelijk een percentage van afkeuring oplevert. Alles volgens de op dat moment geldende weetgeving en norm!

In mijn geval ging alles heel snel. De verzekeringsarts zei mij gelijk volledig en duurzaam af te keuren. Elke inspanning zou in mijn geval alleen maar meer infarcten opwekken. Voor hield mij hield dit in gelijk IVA afgekeurd te zijn, ik zou ook nooit meer voor een controle opgeroepen worden en ik moest maar een leuke hobby zoeken, zei hij. Nu ik de verhalen van anderen hoor, weet ik heel blij te mogen zijn met dit verloop maar ik heb echt tranen met tuiten gehuild minutenlang in dat kantoor.

Een week later kreeg ik een telefoontje van de arbeidsdeskundige dat hij me niet meer voor een gesprek liet komen omdat dit nutteloos was, er kon voor mij geen functie meer gevonden worden. En dat was het dan! Precies 2 jaar na na mijn eerste herseninfarct was ik afgekeurd. Op mijn werk werd de balans opgemaakt voor een eindafrekening, ik heb een contractsbeëindiging ondertekend en mijn baas heeft met papieren van de afkeuring mijn pensioenfonds ingelicht. In mijn geval worden de pensioensgelden tot aan datum van pensioen ‘gewoon’ doorbetaald of geteld. De precieze benamingen hiervoor ken ik niet. En zo leef ik nu een leventje waar ik wordt betaald zonder ervoor te hoeven werken, maar je bent daarentegen ook veel kwijt!! Daarbij is er voor mij inderdaad geen einde gekomen aan mijn infarcten en TIA’s en blijf ik dus steeds knokken voor het volgende herstel MAAR zonder me druk te hoeven maken om afkeuring…

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Wij wensen iedereen een mooi, voorspoedig en bovenal gezond 2021 toe

 

Een nieuw jaar is weer gestart,
een nieuw jaar, het blijft apart.
Je denkt te weten hoe het zal verlopen,
of het ook zo gaat is alleen maar te hopen.
Nieuwe ervaringen komen zeker weer voorbij,
koester de mooiste want dat maakt je blij.
Vergaande dromen maar ook nieuwe dromen,
we zullen ze allemaal weer tegenkomen.
Leef en vier je leven zo lang het mag duren,
jouw levenspad is je niet te sturen.
Hoe je dit komende jaar ook al hebt bedacht,
geniet juist van wat je niet verwacht.

Een heel gelukkig Nieuwjaar allemaal

Warme groeten van Lieky en Marly

What do you want to do ?

New mail

Lieky stelt Richard van der Linden 10 vragen en antwoorden (elk gezicht heeft zijn eigen verhaal)

Klik hier om te luisteren

Website van Richard www.stapjeverder.nl
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Column Lieky – Grenzen stellen zondag 29 november 2020

Grenzen stellen. Waar moet ik dan aan denken.

 

Zeg je ja wanneer je ja voelt ?

Zeg je nee wanneer je nee voelt ?

Voel je aan wat het verwachtingspatroon is van de ander?

Vind jij dat je rekening moet houden het verwachtingspatroon van die ander?

Voel jij je schuldig bij de gedachte dat je jezelf op de eerste plek zet?

Gaat het geluk van de ander voor het geluk van jezelf?

 

Je eigen grenzen bepalen.

Jij bent de denker, jij beslist waar je aan denkt.

Trouw zijn aan je eigen gevoel.

 

Eerst bij jezelf inschatten wat zou vandaag wel kunnen en wat niet.

Niet alles op 1 dag.

Je af en toe terugtrekken en voor stilte om je heen zorgen.

Spreek uit wanneer je iets niet wilt.

Neem het voor jezelf op.

 

 

Zo laat je zien dat jij je grenzen durft aan te geven. Niets levert zo’n slecht gevoel op als over je eigen grenzen heen gaan. Of anderen over jouw grenzen heen te laten gaan. Dat is niet goed. Maar daar moet jij zelf voor waken en je grens aangeven. Waarschijnlijk doet die andere persoon dit niet bewust. Maar als jij het merkt, maak hem/haar er dan wel bewust van.

 

Grenzen aangeven is goed voor je.

Jij moet zelf toelaten dat je een plek hebt op deze aarde, het is jou leven.

Of je er nu blij en tevreden mee bent of niet.

Vraag je zelf eens af, is er wel genoeg liefde voor jezelf om je ruimte te geven en veranderingen in je leven toe te geven.

 

Wat levert het jou op als jij je grenzen aangeeft.

Je zult voelen dat het bevrijdend is. Dat er geen moeten meer is.

Geen druk meer van wel of niet kunnen slagen en de verwachtingen van anderen.

Jij belast je geestelijk en lichamelijk niet.

Jij geeft jezelf de ruimte die jij nodig hebt om goed te functioneren.

Geen slecht geweten meer omdat je het toch altijd goed bedoelt voor jezelf en anderen.

Je raakt dan dus niet meer overbelast.

Probeer het eens uit.

Groetjes van Lieky

Checklist voor bv UWV – WMO – naasten

Voor de directe link Klik hier

Checklist – Hulpformulier

Aansluitend op de column van Lieky wijs ik jullie nog graag op de hulpformulieren van Hersenletsel-uitleg.nl, met dank dan ook aan deze organisatie.

Deze, zowel de link als het formulier zet ik vanzelfsprekend ook op onze website

Het zijn uitgebreide formulieren waarin je de klachten en gevolgen kunt aankruisen. DIT is handig om verschillende redenen.

Als je ieder een eigen formulier uitprint, daarmee bedoel ik een formulier voor jou en je naaste (partner, dochter, moeder enz) en jullie vullen het ieder apart in, dan kan je dat meer inzicht geven. Wellicht ziet de naaste nog andere dingen dan jij zelf ziet. Vaak geeft dit weer een ingang om in gesprek te gaan met elkaar.

Soms heb je ook niet in de gaten dat een naaste iets op een andere manier denkt te zien. Daar kan ik een voorbeeld uit mijn eigen situatie in geven. Mijn man gaf bv aan dat ik ongelukkig en somber leek. Bij doorvragen zei hij dat ik minder lachte dan voorheen, minder glimlachte om precies te zijn. Dit had echter volledig te maken met mijn aangezichtsverlamming, waardoor mijn lippen meer op somber staan dan in een glimlach.

Dit was dus duidelijk uit te wereld te helpen.

MAAR het formulier kan ook gebruikt worden om je klachten of symptomen te beschrijven voor bij een arts. En nog belangrijker misschien, het kan gebruikt worden als hulpmiddel bij UWV.

En nog een andere tip: gedurende je herstelperiode heb je regelmatig het gevoel dat je helemaal niets opschiet, dat er geen vooruitgang in zit. Maar als je het formulier invult en er een datum bovenzet, kun je enkele weken of maanden later zien dat er wel degelijk vooruitgang in zit. En dat is voor je gemoedsrust weer heel belangrijk.

De directe link : https://www.hersenletsel-uitleg.nl/informatie/hersenletsel-herkennen/checklist-nah

What do you want to do ?

New mail